Звучи добре ако може да се обобщо като средно годишно, всъщност дори да е по-малко като възращаемост не е проблем ако държи през годините. Има ли достатъчна корелация между бактеста и това, което се е случило тази година? Колко е разликата?
Моя ръчен план (ще карам по спомени за не ровя сега из безброй файлове) е базиран на търговия с р:р 1:1, динамичен стоп, фиксирани стоп и лимит. Имам средно 1,5 сделки в работен ден. Резултата при 2% риск на сделка и макс ДД 24% е 309% средно за последните 10 години. Последните 6 месеца работя по ъпгрейд, който е ще готов за идната година. Ако използваме този пример много ли са 6месеца? Колко по-бързо ще се справя ако програмирам всяка идея която имам? И колко ще са читави идеите, които ще пробвам на фона на тези, които се оформят с реална търговия? Разликата е че идеите на база опит и гледане на графики позволяват повече гъвкавост в правилата и по-лесно прилагане на комбинации/типове филтри.
Ако реша само една дреболия да променя може да ми струва седмици и дори месеци разправи докато направя код-а да работи, да го тествам че наистина работи и т.н. Аз за това време ще съм тествал идеята ръчно вероятно по-бързо дори.
Капитала, който се спомена по-горе се използва на 100%, защо тогава би ми трбявало да мога да търгувам с 10 системи и 25 инструмента? Защо би ми трбявало и да търгувам 24часа като за няколко часа през деня в хубавото време за търговия капитала работи почти постоянно?
И се пак тези последни промени които правя са ми последните и следващата стъпка е да се автоматизира процеса, не че вярвам особено много че ще постигна същите или близки резултати, но не обичам да се пускам по течението само, трябва да се чопли и ъпгрейдва бизнеса постоянно.