Тук си много права. Имам няколко познати, земеделски производители, които на драго сърце купуват идеални части от земеделски
имоти като физически лица, и после сключват договор със себе си за обработка, за малко по-дълъг период от време - двадесет години
например. По този начин останалата част става практически непродаваема, защото не са много хората, освен другия собственик, който
се явява и обработвател на земята, които да се сдобият със имот със тежести. И така малко по малко целия имот преминава в ръцете им
за определен период от време. Зора е да захапят първото малко парче идеална част от имота.
Друг начин, са ми казвали, че често се практикува, е да се дари един квардатен метър от имота, и после останалата част да се продаде
на съсобственик, който вече има един квадратен метър собственост. По този начин останалите съсобственици могат да претендират само
за разваляне на дарението. Покупко-продажбата е непробиваема, ако е направена както трябва, а това всеки горе-долу грамотен и
интелигентен адвокат ще го направи без грешка.
Когато изкупувах идеални части от нивите на дядо ми от останалите наследници, и аз за малко да попадна в подобна схема със един такъв
земеделски производител, че даже стигнахме и до заплахи и разговори ' на равнище министър на външните работи '. Ама се оказа накрая,
че достатъчно добре съм си изпипал нещата и съм доста по-добре въоръжен от него, та като компромисен вариант си дадох земите при него
със определени условия и сега сме най-големите приятели.
А на нашата улица ЧСИ вече трета година продава 5/6 от една къща. в която баба Йонка има пожизнено право на ползване и скоро няма да
я продаде, като гледам, ако въобще успее, понеже собственика на останалата 1/6 е категоричен, че докато е жив, ще прави въртели.
Та наистина в това поле има много сюжети за пълнометражни цветни филми . . .