Добро ви ,утро.Хайде да го лайкна Спарт, че да не страда.
----------
Eli2356, Не всичко може да намериш в чичко гугъл, а особено статии до 300 думи в нашите вестници, които кой знае от кой се списват едва ли ще ти дадат представа.
Хайде днес съм на кеф и аз като Спарта и ще понапиша нещичко.Па там и психология има в днешно време любимото на комарджията ирационално и рационално.
ХЕП е свързана с така нареченото блуждаене.
В едни години след създаването на заона Глас-Сийгил и следвоуния кейсиански бум е било възможно да натрупаш печалба на борсите, само ако намериш вратичка в закона, разчитайки на държавата да подържа стабилността на системата като цяло.
Възходът на ХЕП в онези време започва полека, с аргумента, че цените на активите, особено акциите не могат да се прогнозират въз основа на предишните им колебания, както смятат трейдърите и техническите анализатори-А ако използваме популярния израз за тази теория блуждаят.Идеята е развита от Башлие в началото нва миналия век, а в в средата на 50-те години е осъвременена.
Идеята и е много проста.
Щом всеки на пазара е запознат с историята на цените значи ще бъдат използвани всички методи за прогнозиране.Самият факт на използването на даден модел- примерно в петък цените падат ще доведе до елиминирането му.Хипотезата влиза в разрез с една типично човешка черта- да откриваме устойчиви модели независимо дали те съществуват или не.Въпреки това тя се представя добре на първите статистически тестове, преодолява и средващите изпитания
Та понеже нито един от моделите наблюдавани на фондовия пазар- трендове, ривърси, нива на подкрепа и съпротива- не играят съществена роля при прогнозирането на акциите тази идея почва да се доразвива.
П.с. Башлие е по-известен с формулировката си на брауново движение.
Стига толкоз засега, че половин статия написах и няма ми платят за това като ония от профита дето публикуват пълни глупости пък взимат пари за сега.
----------
Та да пропусна историческите справка в днешно време таз икономически теория тя дава две различни гледни точки за банкерите, балоните, точната цена и дисбалансите.