Първоначално написано от
Novak
И аз съм на мнение, че пазара на имоти се поуспокои, но до редукция на цените ще мине още доста време.
Тези, които инвестираха в имоти, за да запазят стойността на парите вече изчезнаха от пазара. лихвите по ипотечните кредите взеха да се вдигат.
Имотът като инвестиция винаги съм казвала, че е за дългосрочни играчи или за такива, които нямат идея за инвестиция, но имат свободни пари.
Аз се наврях в не точно неприятна ситуация, но нещо подобно с едни земеделски земи с арендатори. Свърза се една жена с мен, която има земи до моите. Продава част от тях по спешност, предложила ги на арендатора на много прилична цена с условие, че парите и трябва веднага, той и отказал, ще ги купи, ама парите на части пък след незнам колко време, свързала се с моя арендатор - той й казал че ще си мисли и не и давал отговор и стигнала до мен.
Дигнах се, на място оформихме всичко за 2 дни, платих. Ударих едно рамо и на жената за решението на нейния проблем освен финансите. Пък аз прибавих нещичко към моите земи. Моят арендатор прие философски нещата, кой превари, той завари, призна ми че е бил с намерение да сваля цената и затова е мотал жената, другия обаче сега ми звъни 1 път седмично с предложение да му ги продам на цената, която съм купила. Аз обаче не продавам към този момент.
Като инвестиция не е някаква изгодна и с бърза възвращаемост, но пък гледам да прибавям по нещичко през годините в тази сфера към семейното наследство. Колко и да викам, че съм европейка и т.н. съм си българче, което си е привързано към земята и към собствеността.