Русия ще го строи, Китай предплаща 25 млрд, което им идва дюшеш, щото не им трябва европейско финансиране за Южен поток.
Попрегледах малко украинска преса- доста притеснени са анализаторите им![]()
Русия ще го строи, Китай предплаща 25 млрд, което им идва дюшеш, щото не им трябва европейско финансиране за Южен поток.
Попрегледах малко украинска преса- доста притеснени са анализаторите им![]()
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
mck (23-05-2014)
Китайският газов контракт на века - тотални загуби и грабеж
Борис Немцов в ефира на радио "Ехото на Москва"
На 21 май ни обявиха с апломб за подписания с китайците договор за доставка на газ за срок от 30 години. Цената на газа кой знае защо не я обявиха, позовавайки се на търговска тайна, макар че за каква търговска тайна може да става дума, ако две държавни компании "Газпром" и CNPC в присъствието на двамата президенти са се договаряли за продажбата на газ. Както и да е. Те се държаха по същия начин, когато подписаха 20-годишен договор за доставка на 300 млн. тона руски нефт на същия този Китай. "Роснефт" тогава също обяви цената на доставката за търговска тайна.
Не това е най-важното. Важното е, че доставките за Китай са тотална загуба и грабеж на Русия. Ще обясня, използвайки изключително откритите източници на информация. Продажбата на газ за година ще представлява 38 млрд. куб. м. . Общият обем на сделката (целият приход от нея) за 30 години - ще бъде 400 млрд. долара. Оттук не е трудно да се изчисли, че цената на газа ще бъде приблизително 350.8 долара за 1000 куб.м. Путин заяви, че общият обем на инвестицията на руската страна ще бъде 55 млрд. долара. Такива огромни суми са необходими, за усвояването на Якутското газово находище и строителството на газопровода "Силата на Сибир". Засега там няма нищо, но обещаха строителството да започне още утре. А сега да пресметнем: "Газпром" трябва да вземе от банките кредит в размер на 55 милиарда долара, тъй като Компанията не разполага със свободни капитали. Да допуснем, че "Газпром" ще вземе кредита за щадящите 5% годишна лихва за срок от 30 години. Което означава, че само като лихва "Газпром" ще изплати кръглата сума от 40 млрд. долара. И общият обем на разходите по кредита ще бъде 95 млрд. долара. Оптимистично да допуснем, че печалбата на "Газпром" от продажбата на газ в Китай ще е приблизително равна на печалбата, която монополистът получава сега, продавайки газ в Европа и във вътрешността на Русия. А тя е 15% от общия оборот. Имайки предвид,ч е целият оборот на сделката за 30 години е 400 млрд. долара, получаваме, че "Газпром" ще спечели 60 млрд. долара. Получава се, че чистата загуба от "сделката на века" ще представлява 35 млрд. долара.
Кажете, нужно ли е това на Русия?
Какво ще чуете наскоро във връзка с всичко това? Първо, освобождаване на "Газпром" от данъци, и не само от НДПИ (Данък за добив на полезни изкопаеми ), но и от експортни мита, както беше с доставките на газ чрез "Син поток" в Турция. Второ, Скоро ще видите главните бенефициари на сделката: Ротенберг и Манасир - вечните подизпълнители на "Газпром", които печелят милиарди от строителството на газопроводи, 5-6 пъти по-скъпи от европейските. Трето, очаквайте повишаване на тарифите за газ въвтре в страната. "Газпром" все пак трябва да покрие загубите от продажбата на газ на Китай.
Бибко, специално за теб пускам коментара още веднъж.
А оригинала можеш да прочетеш в пост № 60 на темата.
Последна редакция от ivaceda : 23-05-2014 на 12:52
звездоброец (23-05-2014)
имат време до 2018-2019 да си опичат акъла, както украинските така и нашите главуни, аз ще се радвам ако договора с Китай извърти ръцете на ЕС за финансиране на Южен поток, че нещо взеха да се дърпат, а потока е добре дошъл за нас
ивацеда, пусни го още пет пътитова няма да промени факта, че същата тази газ продадена на ойропа и вътрешния пазар ще излезе с 60млрд.$ по малко парички за Гьзпром
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Ивацеда, много добра статия понеже този господин ни подсеща, че на тези 55 мрд. трябва и лихва да се сложи.. така цената на която ще продава Газпром пада на (400-95=305 млрд..../30 години = 10,16 млрд. на година.../38 млрд. куб. м.*1000= 267$ за 1000 куб. м.)... егати примоцията..
.. но изобщо не съм склонен да се съглася, че печалбата на Газпром е само 15%.. как 15% печалба като себестойността на руски газ е 38$ за 1 000 куб. м. и дори да продават на супер промоционалната цена от 267$ пак има едни 229$ печалба..
"Respect everyone. Know life is unfair. Take risk. Step-up in the tough times. Face down bullies. Lift the downtrodden. And never, ever give up."
ivaceda (23-05-2014)
Че какво толкова трябва да променям!?- Немцов мисли по същия начин като мен..
Пък и щом става дума за него - аз бях постнал негово интервю още преди един месец и спецциално бях насочил твоето внимание към него, нали така...
Пръста няма да го размахвам....
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
не знам защо ги смяташ тези цифри, хората са се разбрали да продават газ 30 години за общо 400млрд., допълнително са се разбрали Китай да инвестира 30млрд а Путин казал на своите да вложат 55млрд за проучвания и строежИвацеда, много добра статия понеже този господин ни подсеща, че на тези 55 мрд. трябва и лихва да се сложи.. така цената на която ще продава Газпром пада на (400-95=305 млрд..../30 години = 10,16 млрд. на година.../38 млрд. куб. м.*1000= 267$ за 1000 куб. м.)... егати примоцията..
.. но изобщо не съм склонен да се съглася, че печалбата на Газпром е само 15%.. как 15% печалба като себестойността на руски газ е 38$ за 1 000 куб. м. и дори да продават на супер промоционалната цена от 267$ пак има едни 229$ печалба..![]()
"...Но така или иначе ефекта от това ще е, че Западна Европа остава без лостове за въздействие, а Русия ще извлече финансов дивидент от това..."
Може и да не си се изразил съвсем правилно, но за това ти мнение ставаше въпрос. Аз не виждам финансов дивидент за Русия. Да не говори, че с уточненията на Звездоброец, дори да допуснем, че печалбата на Газпром не е повече от 15%, пак ще продават на промоция, както се изразява Звездьо...![]()
За какво лишаване от лостове на Европа спрямо Русия може да става въпрос?
Освен да стоварят бремето на китайските газови доставки върху собственото си население... Но тогава пък спукана му е работата на Путин...Една вътрешна икономическа криза и избирателите ще го свалят............
Поправих си "печатната грешка на езика", така да се каже................![]()
Последна редакция от ivaceda : 23-05-2014 на 13:09
Имах предвид, че Европа остава без лостове за въздействие, а не Русия - явно и ти четеш постингите ми като дявол евангелието...
Щото досега ЕС се перчеха, че със сънкции ще настъпят Путин. Е, сега той им показа, че и да го настъпят, няма да е толкова болезнено...
Това е...![]()
Неее, аз съвсем правилно съм прочела и съвсем правилно съм те разбрала. Ама съвсем, съвсем!Имах предвид, че Европа остава без лостове за въздействие, а не Русия - явно и ти четеш постингите ми като дявол евангелието...
Щото досега ЕС се перчеха, че със сънкции ще настъпят Путин. Е, сега той им показа, че и да го настъпят, няма да е толкова болезнено...
Това е...![]()
И точно на това ти се чудя? За какво лишаваме от лостове става дума от страна на Европа, като Путин ще продава газ на промоция, ама за строк от 30 години, че след него и наследниците му ще трябва да продават на промоция. Щото и в най-оптимистичния вариант не го виждам на руския трон повече от 20-25 години още........Все пак ЕГН-ето е еднопосочен билет, нали...............
И нали тази промоция отнякъде трябва да я избива, за да не им закъса бюджетът.............
Май тъкмо ти четеш думите ми както дявола евангелието.............![]()
![]()
![]()
каква промоция, човека в коментара е написал че същата тази газ ще излезе с 60млрд $ по малко ако се продава на европа и вътрешния пазар
аз пак да попитам, ти хубаво го преведе ала какво разбра?![]()