Напротив има много математика-какво е един художник без пространствено мислене, а да не говорим за пропорциите при рисуването на човешко тяло и не само на него, където числата на фибоначи са много силно застъпени.
Напротив има много математика-какво е един художник без пространствено мислене, а да не говорим за пропорциите при рисуването на човешко тяло и не само на него, където числата на фибоначи са много силно застъпени.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Не мисля, че има уважащ себе си такъв и да не е.
http://www.google.bg/imgres?q=%D0%BA...:22,s:18,i:152
http://www.google.bg/imgres?q=%D0%BA...01&tx=44&ty=60
А тук умишлено не са спазени някои пропорции, тъй като е било предвидено статуята да седи на едно празно място на катедралата във Флоренция.
http://www.google.bg/imgres?q=%D0%B4...9,r:0,s:0,i:61
Но макар дясната ръка да не е несъразмерна спрямо останалите части, ако я разглеждаме като отделна част също са спазени пропорциите по фибоначи.
Ти Леонардо не ми го давай за пример, той е нещо велико.
gambletrade , провет
как я караш в почивните дни![]()
Смята се че и музиката и математиката се развиват в лявото полукълбо на мозъка, където е логичното, абстрактното, рационалното и т.н мислене.
Правено е изследване, мисля, че беше американско, че всички велики художници, композитори и музиканти са били прекрасни математици.
Пловсити каза да не му цитирам Леонардо- но няма художник, който сериозно да се занимава с рисуване на човешко тяло и да не обръща внимание на тези неща, а математиката е сериозно застъпени в елитните колежи и университети по изящни изкуство, включително и в монументалното.
В следващия момент като се замислиш напр. за архитектите-това е професия която съчетава и двете, ако липсва погледа да претвори конструкцията в нещо красиво- си е просто инжинер конструктор/ не че няма некадърни архитекти
Отделно се правят изследвания и за фракталността в музиката, смята се че когато има такава музиката е мелодична.
Прието е да се смята, че в дясното полукълбо се намира творческото и образното мислене.
Но в същото време кое да приемем за вярно ляво полукълбо-абстрактно, дясно творческо.
Теориите взаимно си противоречат, можеш ли да бъдеш добър творец без абстрактно мислене.
Но мисля, че основното е, че в лявото полукълбо освен математиката е речта,основа за която е слуха.Какво е нужно на музиканта?
Да не забравяме, че човешкият мозък е все още недостатъчно изследвана теоритория и в голямата си част всичко е теории.
Както има и такава, която твърди, че в мъжете е развито лявото полукълбо, а в жените дясното.
А най-вече твърдението ми се основава на хобито ми- история на изкуството плюс познанства с няколко художници.
П.С. а за хонорарите, в бг са малко хората, които наистина получават добри хонорари от изкуство, много по-труден пазар е даже от форекса.Колко народ правеше допреди 3-4 години такива"инвестиции" и пийна една студена вода.Съвременните бълг живи художници, които изкарват пари много рядко продават тук.
Последна редакция от Novak : 28-04-2012 на 14:45
Novak, Аз имам предвид математика, не аритметика. Не познавам нито един архитект (а за над 20години в строителството доста архитекти съм видял) който да знае наизуст питагоровата теорема, синусовата, тангенсовата ..... за диференциали и и интеграли пък даже не са и чували.
С художниците сигурно е още по-зле. Това, че използват пропорции съвсем не означава, че са математици.
Както казах, това не се отнася за всички, а за добрите.Какво очакваш от наште архитекти продукт на това образование,дето си мислят че като се научи да работи в един софтуер и вече е станал архитект.А ако го няма знанието, кой ще гарантира че вкарва вярна база данни във софтуера например, и съответно какъв ще е продукта от това нещо.
В новата история на архитектурата ни освен бетонните гета, нямаме с какво да се похвалим, а за тях не се изисква нещо кой знае какво.
Ако си спомняш, на времето, тяхното обучение(на архитектите) бе доста подкастрено от фудаментални науки. А за златното сечение а Леонардо можеше да намериш повече в научно популярните списания, отколкото в някой учебник. Аз съм го чел в "Техника малньожи" като ученик. Включително и за числата на Фибоначи. След туй съм го срещал в книга за обзавеждани на дома. Авторите не помня, и сега не ми се търси. Но основните пропорции, даваха от размерите на кибрит, кутия цигари, до врати, прозорци, шкафове, за да има хармония, и да се възприемат от човешкия мозък по добре, трябва да са подчинени на числата но Фибоначи. Щото и човешкия мозък при работа излъчва магнитни трептения, чиито честоти съответстват на числата на Фибоначи.Novak, Аз имам предвид математика, не аритметика. Не познавам нито един архитект (а за над 20години в строителството доста архитекти съм видял) който да знае наизуст питагоровата теорема, синусовата, тангенсовата ..... за диференциали и и интеграли пък даже не са и чували.
С художниците сигурно е още по-зле. Това, че използват пропорции съвсем не означава, че са математици.