тъй ся......вчера с кмв са заговорихме за манджа и са сетих за следното нещо....та викам да ви го споделя и на вазе
огретен:
1кг барабой(картофи)
400гр бекон
5-7 кисели краставички(ако са малки)
3 яйца
200гр сирене
500мл мляко
сол
чер. пипер
олио
1 сл. брашно
кашкавал - повечко за наръсване
==================================
сваряваме барабоя, обелваме го и го нарязваме на шайби....като е добре да се извадят малко преди да станат, че да не се трошат...
аз лично 1-во ги беля, режа и след това ги варя, но който както предпочита.
докато ми се варят картофите в подсолена вода, си нарязвам бекона и киселите краставички на кубчета и си обърквам яйцата със сиренето...
като се сварят картофите ги изцеждам, взимам една тава и намазнявам дъното, след което правя един ред с картофи....
в/у тях слагам яйцата със сиренето(аз лично за по-лесно не ги смесвах, а първо натроших сиренето в/у картофите и след това разбърканите яйца ги сложих отгоре. след това сложих нарязаните
кисели краставици и бекон, след това останалите картофи...
и сега идва тегавата задача за соса бешамел...
слагам млякото на бавен огън да се загрее, след като е готово увеличавам котлона и запържвам брашното в мазнина като непрекъснато бъркам за да не загори.....като се позапържи малко махам, намалям котлона на 2 и на страни смесвам запърженото
брашно в млякото, като непрекъснато бъркам....след това на намаления котлон връщам сместа и бъркам до откат докато не започне да се сгъсти леко...добавям сол и черен пипер.....
след като съм сложил сички картофи със готовата смес заливам сичкото това у тавата и слагам на предварително загрята фурня на 180 градуса.... би трябвало за около 1час да е готово, ама си зависи от фурнята....
след като сме готови с печенето, вадиме настъргваме кашкавала и връщаме само да се запече и той, и след това млатиме яко
п.с. аз лично имах една идея по-малко картофи и при мен стана леко рехаво...
та и да имате 1-2 картофа повече мисля, че би било по-добрия вариант![]()
[IMG]screen shot apple[/IMG]
тва е малко преди да влее във фурнята
а това е малко след излизането от фурнята
като на половината съм поръсил чубрица оти някой може да не я ареса
[IMG]screenshot app[/IMG]
п.с. като може да добавите и топено сирене, аз лично забравих да си купя иначе щях да сложа....много е вкусно!