Според мен не може да става и дума за сравнение на Контрола на ЕЦБ върху банковата ни система след като влезем в Еврозоната и контрола на БНБ който се осъществява в момента.
Според мен контрола върху баджанашкото кредитиране и вътрешното източване ще е много по-голям. Разбира се и от ЕЦБ може да се окажат корумпирани и Кристин Лагард да получи картина от Цветан Василев като подарък, макар че мен лично ме съмнява това да се случи.
А дори и да фалира банка след като влезем в Еврозоната, да не забравяме , че има ESM bailout fund както и Европейски механизъм за гарантиране на депозитите до 100 000 евро. За това и няма нужда вече да се държат резерви от 10%.
При положение , че всички Централни Банки по света без изключение печатаха пари, и всички държави задлъжняваха, и всички държави бяха и са с висока инфлация (не мога да повярвам за кой път го пиша това), аргумента, че еврото е лошо защото ЕЦБ печата пари за мен е смехотворен.
Всъщност ЕЦБ не печата пари от 1 година. А от март месец започва обратен процес. Изтегля по 15 милиарда евро от пазара на месец.
Това пък автоматично ще доведе до спад на инфлацията. Всъщност тя вече се забавя заради политиката на вдигане на лихви, но с изтегляне на пари от системата очаквам инфлацията напълно да спре.
Докато пиша това се сетих и за още едно предимство. БНБ вече няма да има нужда да държи валутни резерви в евро в размер на 33 милиарда евро с които да подкрепя Валутния Борд.
Това е огромен финансов ресурс който ще бъде свободен. Плюс 1,2 милиарда лева спестени от лихви + 15 милиарда лева свободни в банковата система тъй като няма да има нужда от поддържане на гаранция от 10%.
Опитвам се да намеря и негатив от приемането на еврото за да си направя поста балансиран, но за сега не успявам, а се сещам само позитиви. Като това, че ще бъдем със втората най-разпространена валута в света което значително ще улесни бизнеса и ще намали разходите на фирмите износители. за високия кредитен рейтинг и ниските лихви по кредитите вече писах.
Добре е обаче, че има и негативни мнения за еврото. По този начин се създава дискусия за ползите и недостатъците.