Дали е готова България за замяна на лева с евро е въпрос с няколко отговора поне според мене. Вероятно от техническа гледна точка страната ни е готова или почти готова. В смисъл, че сме подали нужната заявка и вече са ни приели в така наречената чакалня на еврозоната и отделно в банковия съюз. Трудно е да се отговори еднозначно дали самите хора са готови за тази важна стъпка. Имам предвид, че витаят всякакви слухове и дори страхове какво ще се получи при влизането на България в еврозоната. Плашат ни с рязко повишаване на цените на стоките и услугите и дори се дават за пример други страни, където е имало подобни катаклизми след приемането на единната европейска валута. Само че с влизането ни в Евросъюза ние сме се задължили да приемем по някое време и еврото като платежна единица. Няма точно поставен срок, но това стои като задължение в договора ни за приемане в ЕС. Ясно е, че има и определени условия, които сме длъжни да покрием като държава и не знам точно в момента дали всичко с това е съвсем наред. В смисъл, че май се очаква да имаме по-висок от разрешеното бюджетен дефицит през следващата година. Нашата валута и сега е вързана към еврото и затова може да се каже, че на практика ние сме в известна степен в еврозоната. Цените на имотите в България също се котират в евро и това също сигурно не е случайно. Прекалено дълго сме във валутен борд и може би е време да се откажем от него, защото това вероятно не би трябвало да продължава вечно и най-вече не е добра реклама за държавата ни. От партия Възраждане са много против еврото и дори настояват да се проведе референдум дали хората са съгласни да се откажем от лева като национална валута. Не знам обаче дали подобен референдум ще е законен ако е истина, че с подписването на договор с ЕС вече сме поели ангажимент да приемем еврото? Аз лично си мисля, че няма нищо чак толкова страшно и драматично в това България да влезе в еврозоната. Дори напротив - това ще ни вкара в клуба на богатите страни и със сигурност ще се отрази положително върху стандарта ни на живот.