Това за омикрона и делтата ще го пробвам лично, защото аз изкарах делта варианта.
Днес ми е последния ден от домашния арест. От утре съм свободен.
Дали личното ми мнение за здравната система е обективно или субективно е без значение.
Статистика има както за заболяванията, така и за здравните системи и е обективен факт, че България се слави с една от най-калпавите здравни системи според световните статистики.
Аз нямам много опит с боледуанията и реално сегашното ми боледуване е първа лична среаща със здравната система от близко разстовние.
Та впечатленията ми от моята среаща със здравната система.
През 14 дневната карантина имах две посещения в ковид зоните за контролни прегледи - първия път 2-3 дни след положителния тест - тогава дежурна беше една жена - изглеждаше много изморена, но за сметка на това се опитваше съвестно да си върши работа - разгледа ми ренгеновата снимка, преслуша ме, свърза се с личната ми лекарка по телефона и разпита за предишни заболявания, противопоказания за лекарства - доста време си говориха, запозна я с резултатите от ренгена и нейния преглед, обсъдиха лекарствата, които трябва да пия и получих рецепта.
След това много подробно ми обясни положението в което се намирам и етапа от боледуването ми, предполагаемото бъдещо развитие на болеста, сподели, че според нея няма да получа усложнения, но ми обясни какво да наблюдавам и ако се получи някой от опредлеени симптоми да се ориентирам моментално към преглед и евентуално болнично лечение.
До тук добре.
В сряда бях на втори контролен преглед - тогава беше някакъв лекар,, който първо ми обясни колко голям спец бил, как бил 5-6 години шеф на някакво отделение във варненска болница, ама тези новите като дошли на власт и го изгонили и сега бил на обща практика, след това ми обясни, че е много важно да попълни листа за прегледа, щото с този лист щели да му платят 30 лв., ама ако объркал нещо щели да му удържат 20 и ще отиде на вятъра далаверата. Та така до тук разбрах всичките му проблеми и не разбрах аз дали имам такива.
След този 15-20 мин монолог извади една слушалка, преслуша ме и каза, цитирам дословно: така като гледам май си прескочил трапа.
И това беше цялата му констатация относно здравословното ми състояние.
Зададох въпрос за лекарствата, какво да пия, какво да спирам - отговора: ми ако искаш може да ги спреш повечето... И горе долу с това приключи прегледа.
Та искам да кажа, че изпитвам възхищение и голямо уважение към лекарите, които работят на първа линия и си вършат работата достатъчно съвестно, за да са полезни за болните - така както я свърши първата лекарка и същевременно осъзнавам, че поне половината болни попадат на лекар от втория тип и реално няма никаква файда от посещението им при него.
Въпроса за материалната обезпеченост няма да я обсъждам въобще. На този етап нямам преки наблюдения, но ме впечтлява факта, че 2 години след началото на пандемията има области (например Силистрнска) в която за цялата област има само 10 оборудвани интензивни легла за лечение на болни от КОВИД. В доста от областите бройката е подобна.