Първоначално написано от
minkov
Всъщност вероятно не е ясно за какво става въпрос.
1. С тези проценти, които никой не е казал нито как се изчисляват нито какво означават е малко трудно да се ориентираш за какво става дума вероятно.
Хайде да се опиташ да ми обясниш - какво означава 70% защита - това значи че всеки човек има 70% защита, значи, че 70% от всички ваксинирани имат защита или нещо друго.
И след тези 70% какво означават другите 30% - че 30% не е ясно защо са ваксинирани щото за тях ваксината не хваща, че 30% от ваксинираните задължително ще се разболеят или нещо друго.
Като изключим липсата на методика за изчисляването на тези проценти, защото не са времево обвързани и след като липсва времевия фактор са безсмислени наистина не знам как разбираш какво означават, че и се възхищаваш на тези цифри.
Разбери ме правилно - аз не съм фен на дискусите в стил живко или пабло - аз наистина се опитвам да си ги обяснявам тези работи, ама не мога, а реално обяснение от знаещи не намирам.
Защото разсъжавай логично - в българия има доказани 725 хил. случая за 2 години. Да предположим, че има още толкова недоказани - това общо прави 20% от населението, което ще рече че при времева перспектива 2 години (почти) се разболяло 20% от населението - ако с ваксината гарантират, че няма да се разболеяте 70% от ваксинираните, нещо не се получава сметката и ползата от препаратите. Особено, ако това се счита за доказано, т.е. има налични данни, а не е предположение, защото времевия хоризонт на ваксините е 1 година, т.е. половината от цялото време на заразата.
Освен това вече се появяват статии с изследвания за последствията - тежките увреждания са някъде при около 7-8% от преболедувалите и тези увреждания, се появяват при всякакви хора - и при такива, които са го изкарали леко, и при такива, които са го изкарали тежко, както и при ваксинирани и при неваксинирани - т.е. няма правило, при кои преболедували се появяват страничните проблеми - това беше в една статия от някаква докторка от нашенско ковид отделение. Не си пазя линкове, за да ти го дам. Но в общи линии дали ще получиш трайни странични увреждания вследствие боледуването не зависи нито от това дали го карал тежко или леко, нито от това дали си ваксиниран или не. Предполагам, че зависи от общото състояние на организма.