• flag
  • flag
photo
Login/Register
Register Restore Password
Форум
Мненията днес Правила Форума ЧЗВ Календар Календар Economic calendar Общност Потребителска листа Действия Маркирай форумите като прочетени Предпочитани Бързи връзки Екипа на форумите Покани приятели
  • Покани приятели
  • Състезания и конкурси Пари за писане Партньорска програма Кампания „ТОП отговори“ Кампания „Най-добра тема“
    Какво ново?
    Мненията днес Групови съобщения за деня Събития за деня Маркирай форумите като прочетени
    Портал FX.co
    Графики
    Schedule EUR/USD График EUR/USD График GBP/USD График USD/JPY График USD/CHF График USD/CAD График EUR/JPY График GBP/JPY График AUD/USD График GOLD График Bitcoin
    Форекс Игри
    Forex Hunting Trader Catch Money
    Invite friends
    From contact list
    Разширено търсене
    • Форум
      • Мненията днес
      • Правила на Форума
      • ЧЗВ
      • Календар
        • Форум календар
        • Икономически календар
      • Общност
        • Потребителска листа
      • Действия
        • Маркирай форумите като прочетени
        • Предпочитани
      • Бързи връзки
        • Екипа на форумите
        • Покани приятели
      • Състезания и конкурси
        • Пари за писане
        • Партньорска програма
        • Кампания „ТОП отговори“
        • Кампания „Най-добра тема“
    • Какво ново?
      • Мненията днес
      • Групови съобщения за деня
      • Събития за деня
      • Маркирай форумите като прочетени
    • Портал FX.co
    • Графики
      • График EUR/USD
      • График GBP/USD
      • График USD/JPY
      • График USD/CHF
      • График USD/CAD
      • График EUR/JPY
      • График GBP/JPY
      • График AUD/USD
      • График GOLD
      • График Bitcoin
    • Покани приятели
      • От листата с контакти
    • Разширено търсене
    Влизам Регистрация Регистрация
  • Форумът изисква предварителна Регистрация преди да можете да изкажете свое мнение.
  • Hерегистриран, прочетете Правилата на Форума преди да започнете да пишете.
  • Партньорска програма на ИнстаФорекс - най-високите печалби от Форекс! Печелете чрез привличане на клиенти! Изплащаме до 67% от приходите си! Тази оферта не е валидна за клиенти на instaforex.org, която е европейска компания с регулация в ЕС.
  • Получавайте пари за публикациите си в нашия форум!. Условията на кампанията "Бонус за качество" ТУК, Често Задавани Въпроси ТУК Тази оферта не е валидна за клиенти на instaforex.org, която е европейска компания с регулация в ЕС.
  • .
    • Начало
    • Форум
    • Дискусия за пазари и търговия
    • Общи теми за Форекс пазара
    • Пазарна Механика

Login

Забравили сте паролата си?
    Регистрирайте се в социалните мрежи

Тема: Пазарна Механика

+ Отговор в тема
    Страница 1 от 36 1 2 3 11 ... Следващ ПоследнаПоследна
    Резултати от 1 до 10 от общо 358
    • Контрол над темата
      • Покажи версия за принтиране
      • Прати тази страница по E-Mail…
      • Абонирайте се за тази тема …
    • Търси тема
      •  
        Разширено търсене
    1. 30-10-2017 16:29 #1 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      alphaomega
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      alphaomega не е на линия
      Професия:Трейдър
      Не е зададено настроение

Моля, изберете категория: - Откажи
      alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите Аватара на alphaomega
      Начислени плащания
      2,088.83 USD
      Благодарности
      135
      Благодарили са му 720 Пъти в
      186 Поста
      ПодписвамПодписвам
      абонаментен: 0
      X

Пазарна Механика

Здравейте всички, отварям тази тема за да споделя някой лични разсъждения относно форекс търговията.
      Както обещах на Матеев преди няколко дена, ще развия моята теория за това какво е пазара, как работи, (как функционира механиката на пазара) и по какъв начин ние като дребни търговци можем да спечелим от движението на цените. (И дали изобщо това последното е възможно )

Важно! Още в началото искам да заявя че идиотщината която е типична за някой форуми няма да я толерирам. Ако нямате нищо смислено което да кажете по темите които ще развивам - по добре изобщо не коментирайте!
      Иначе приемам критики, но само когато са добре аргументирани! Аз във никакъв случай не твърдя че знам всичко и допускам че може да греша във моите разсъждения. А и съм сигурен че има какво ново да науча от почти всеки във този форум.

Ето и едно кратко представяне за да добиете представа какво може да очаквате от мен:

Занимавам се със форекс от около 10 години, преди това съм се занимавал и със други пазари. Като цяло за мен това е едно много увлекателно хоби, и страхотно предизвикателство за ума. Но подобно на много други трейдъри имам и надеждата че в даден момент това хоби може се превърне във основния ми източник на доходи.

През годините съм изследвал най различни аспекти на пазарите и съм тествал какви ли не стратегии. В началото като всички започнах със демо, четене на книжки, ръчна търговия, класически технически анализ, проба грешка......и така. (знаете как е).

После натрупания опит и новите знания ми промениха вижданията и "еволюцията" ме принуди да започна да програмирам и така докато се усетя за нула време разработих към 30-40 различни автоматизирани технически стратегии със MQL4. Някой стратегии съм ги измислял аз, други са от книги и форуми.... Една от първите стратегии които автоматизирах беше стратегията на Richard Dennis която я има описана в много книги.

Естествено стратегиите не бяха нищо особенно и всичките имаха нулево ПМО но ми дадоха нов силен старт и ми отвориха очите за много неща. На база на всички "открития" които направих за себе си, започнах да разработвам собствени концепции като на принципа на изключването в началото целта ми беше да открия и да елиминирам всички популярни методи и стратегии за търговия които лично съм доказал (чрез тестове) че не работят.

В последствие направих някой други открития, знанието ми за пазара се разшири и "еволюцията" отново ме принуди да променя курса. Сега автоматизираните системи са само една част от цялата ми стратегия.

През последните години продължих да наблягам на програмирането и успях да разработя някои собствени софтуерни прототипи които нямат аналог във света.
      Разработих и собствена платформа за търговия, която е оборудвана със графичен интерфейс, програмен интерфейс, и модул за изпълнение на автоматизирани стратегии. В момента всъщност тази платформа автоматично ми върши 90% от работата която преди я правех ръчно. Графиките вече изобщо не се налага нито да ги гледам нито да ги анализирам, да чертая линийки.. и да правя други такива примитивизми.
      Платформата ми сама анализира в реално време основните валутни двойки и ми показва точните технически зависимости които ме интересуват.
      По нататък може да създам отделна тема където ще ви представя платформата в детайли. Може и да кача демо версия за да я пробвате. (Зависи как ще се развият нещата в този форум).

ОК! Сега да преминем конкретно към темата.
      Както заглавието подсказва, тук ще си говорим за пазарна механика.
      Какво значи пазарна механика? Ами най просто казано, това са писаните (и неписаните) закони и принципи по които се движат цените.
      Всъщност да ги наречем закони може би е малко пресилено....
      Да кажем че това са разни зависимости. Някой от тях са известни, доказани и описани, но повечето са неизвестни и много малко хора ги знаят. А и със сигурност има хиляди зависимости които още никой не ги е открил.

Аз ще пиша за това което аз знам, и това кoето сам съм открил за себе си.
      Надявам се че и други колеги със опит ще споделят нещо което аз не знам.
      Ако се получи ползотворна дискусия - добре! Ако ли не - здраве да е....

В следващия пост ще започна от самата нула (абсолютната основа на пазара) и ще обясня какво е Order Book и как работи.
      Знам че за много колеги това сигурно е ясно, но аз подозирам че поне 60% от трейдърите във форума нямат базови познания за пазарите.

А без тези базови познания няма как човек да разбере това което ще пиша по нататък защото всичко е свързано!

Къщата се строи от основите! А много колеги още не са направили първата копка а си мечтаят за покрива и се чудят защо губят. Общо взето това е моето виждане.

Това е засега, останалото в следващия пост!
      Последна редакция от alphaomega : 30-10-2017 на 16:53
      Отговори с цитат Отговори с цитат Благодарности  

Започнете да печелите пари с ИнстаФорекс.

2. Следните 17 потребители изказват благодарности на alphaomega за полезния пост:

kypa (30-10-2017), gambletrade (30-10-2017), minkov (30-10-2017), daniwin (30-10-2017), Novak (30-10-2017), borkooo_pz (30-10-2017), K_W (30-10-2017), Mateev (30-10-2017), КинО (30-10-2017), GeorgiRR (30-10-2017), L1914 (30-10-2017), lyubo (30-10-2017), Marin (30-10-2017), ndimitrov73 (30-10-2017), nikolay_diankov_1982 (02-11-2017), Tigara (02-11-2017), hanuman (29-09-2018)

3. <a href="https://www.instaforex.com/bg/?x=bgforum">InstaForex</a>
    4. 30-10-2017 16:37 #2 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      kypa
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      kypa не е на линия
      Централна банка
      Suka Mengoceh

kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите Аватара на kypa
      Начислени плащания
      31,523.51 USD
      Благодарности
      235 416
      Благодарили са му 74 322 Пъти в
      22 961 Поста
      ПодписвамПодписвам
      абонаментен: 1
      Gordey7,
      X
      Аз ще изчакам да изчета уводните части и после ще дода да нахалствам да питам разни работи дали може да се случат и как.
      Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.

Авторът на тази публикация търгува с ИнстаФорекс. Защо не се регистрирате?

5. Следните 6 потребители изказват благодарности на kypa за полезния пост:

minkov (30-10-2017), borkooo_pz (30-10-2017), Mateev (30-10-2017), GeorgiRR (30-10-2017), gambletrade (30-10-2017), nikolay_diankov_1982 (02-11-2017)

6. 30-10-2017 18:17 #3 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      Mateev
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Посети началната страница
      Mateev не е на линия
      Баннат
      Terinspirasi

Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Mateev е отвъд представите Аватара на Mateev
      Град
      гр. Габрово
      Начислени плащания
      5,655.19 USD
      Благодарности
      1 864
      Благодарили са му 6 134 Пъти в
      1 931 Поста
      Аз също с удоволствие ще чета и ще попивам всеки един постинг, но ще избягвам да коментирам, за да не се разводнява темата. Ще избягвам и да критикувам, и ще помоля K_W също да се въздържа. Нека да оставим автора на спокойствие да си развие концепцията, пък после ще я обсъждаме на спокойствие.
      Иначе ако имам въпроси за нещо неясно, ще ги задавам веднага, докато все още се въртим около тематиката на въпроса.....

ПС: И още нещо - в този скапан форум човек няма как да напише някакво дълго изложение, защото софтуера на форума обединява многото поредни постинги в един единствен. Мене ако питате - това е ПЪЛНА БЕЗСМИСЛИЦА за защита на не знам чии интереси, но в случая определено пречи човек да седне и да развие една дълга концепция, като разделя отделните глави в отделни постинги. Поради тази причина трябва да сложим някой дежурен, който след всеки един постинг на автора да добавя някакъв дребен коментар, за да може автора спокойно да си пише следващия постинг. Мисля че Кура е идеален за тази цел ....
      Последна редакция от Mateev : 31-10-2017 на 17:54

ИнстаФорекс е надежден наръчник за света на финансите и инвестициите.

7. Следните 10 потребители изказват благодарности на Mateev за полезния пост:

КинО (30-10-2017), gambletrade (30-10-2017), lyubo (30-10-2017), minkov (30-10-2017), Marin (30-10-2017), ndimitrov73 (30-10-2017), borkooo_pz (31-10-2017), kypa (31-10-2017), nikolay_diankov_1982 (02-11-2017), alphaomega (02-11-2017)

8. 30-10-2017 18:52 #4 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      GeorgiRR
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      GeorgiRR не е на линия
      Централна банка
      Bermuka tebal

GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите GeorgiRR е отвъд представите Аватара на GeorgiRR
      Град
      Пазарджик
      Начислени плащания
      20,215.95 USD
      Благодарности
      11 752
      Благодарили са му 31 129 Пъти в
      10 574 Поста
      ПодписвамПодписвам
      X
      Бех стигнал донекъде в четенето, ма забравих началото и .........дали да почвам па от начало......................

Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.

Печелете пари бързо чрез търговия, изберете ИнстаФорекс..

Вземете 750$ за всеки привлечен приятел!

Награда за партньори до 67% от спреда!

9. Следните 3 потребители изказват благодарности на GeorgiRR за полезния пост:

Marin (30-10-2017), mck. (31-10-2017), kypa (31-10-2017)

10. 30-10-2017 23:09 #5 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      ndimitrov73
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      ndimitrov73 не е на линия
      Централна банка
      Bahagia

ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите Аватара на ndimitrov73
      Град
      Далече,Далече,Далече
      Начислени плащания
      970.76 USD
      Благодарности
      2 851
      Благодарили са му 8 380 Пъти в
      2 879 Поста
      ПодписвамПодписвам
      X
      Цитирай Първоначално написано от GeorgiRR Виж мнението
      Бех стигнал донекъде в четенето, ма забравих началото и .........дали да почвам па от начало......................
      Ей затакива става дума като теб. По добре не почвай отначало и въобще не влизай тук ще направиш най-добре. Точно като лекета като теб започнах и аз да се лигавя по този форум. Адмирации за темата, ако има нещо и аз ще кажа гледната си точка. Такава хубава тема и като видя едно такова лайно изсрано и ми се отщява.
      "Бедността е най справедливото наказание за глупостта на един народ!"

Роналд Рейгън

Преминете към ИнстаФорекс и печелете.

11. Следните 3 потребители изказват благодарности на ndimitrov73 за полезния пост:

minkov (31-10-2017), kypa (31-10-2017), Mateev (31-10-2017)

12. 30-10-2017 23:11 #6 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      Novak
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      Novak не е на линия
      Централна банка
      Не е зададено настроение

Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Novak е отвъд представите Аватара на Novak
      Начислени плащания
      18,495.98 USD
      Благодарности
      12 503
      Благодарили са му 34 367 Пъти в
      13 867 Поста
      ПодписвамПодписвам
      абонаментен: 2
      ip01, azumibg,
      X
      Брей, това нашествие новобранци все за админи се цани и голямо желание да определя кой какво как и къде да пише
      [SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark

Увеличете доходите си в партньорство с ИнстаФорекс.

13. Следните 7 потребители изказват благодарности на Novak за полезния пост:

toranagasan (31-10-2017), Marin (31-10-2017), hanuman (31-10-2017), gambletrade (31-10-2017), minkov (31-10-2017), kypa (31-10-2017), Happy68 (31-10-2017)

14. 30-10-2017 23:14 #7 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      gambletrade
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      gambletrade е на линия
      Централна банка
      Не е зададено настроение

gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите gambletrade е отвъд представите Аватара на gambletrade
      Начислени плащания
      3,797.82 USD
      Благодарности
      6 786
      Благодарили са му 14 596 Пъти в
      3 597 Поста
      ПодписвамПодписвам
      абонаментен: 1
      Gordey,
      X
      Цитирай Първоначално написано от ndimitrov73 Виж мнението
      Ей затакива става дума като теб. По добре не почвай отначало и въобще не влизай тук ще направиш най-добре. Точно като лекета като теб започнах и аз да се лигавя по този форум. Адмирации за темата, ако има нещо и аз ще кажа гледната си точка. Такава хубава тема и като видя едно такова лайно изсрано и ми се отщява.
      Подобно поведение не е праволинейността и прямостта на янките, на които толкова се възхищаваш. Твоето е простащина, дебелащина и грубиянство. Сори, но дори и 'сълзливата' ти изповед защо си емигрирал не може да ме накара да те лайкна след постове от рода на горния. Както казват по-мъдри от мен хора: Може и да избягаш от селото, но селото никога няма да избяга от теб.

Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.

Лесно е да започнете да работите на Форекс пазара! Открийте сметка в ИнстаФорекс и се уверете сами!

15. Следните 7 потребители изказват благодарности на gambletrade за полезния пост:

toranagasan (31-10-2017), Marin (31-10-2017), borkooo_pz (31-10-2017), minkov (31-10-2017), kypa (31-10-2017), Happy68 (31-10-2017), Mateev (31-10-2017)

16. 31-10-2017 00:21 #8 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      Marin
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      Marin не е на линия
      Баннат
      Не е зададено настроение

Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Marin е отвъд представите Аватара на Marin
      Начислени плащания
      3,035.06 USD
      Благодарности
      6 445
      Благодарили са му 19 962 Пъти в
      3 326 Поста
      Цитирай Първоначално написано от gambletrade Виж мнението
      Подобно поведение не е праволинейността и прямостта на янките, на които толкова се възхищаваш. Твоето е простащина, дебелащина и грубиянство. Сори, но дори и 'сълзливата' ти изповед защо си емигрирал не може да ме накара да те лайкна след постове от рода на горния. Както казват по-мъдри от мен хора: Може и да избягаш от селото, но селото никога няма да избяга от теб.
      Ти няма да го лайкнеш, но модератора може да го ънлайкне и ще е напълно прав.

Влезте в света на онлайн търговията и печелившите транзакции с ИнстаФорекс.

17. Следният потребител изказва благодарност на Marin за полезния пост:

kypa (31-10-2017)

18. 31-10-2017 00:33 #9 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      L1914
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      L1914 не е на линия
      Централна банка
      Pusing

L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите L1914 е отвъд представите Аватара на L1914
      Начислени плащания
      3,770.98 USD
      Благодарности
      8 238
      Благодарили са му 7 270 Пъти в
      4 739 Поста
      ПодписвамПодписвам
      X
      alphaomega, наистина ще е добра идея и да направиш една тема, с която да ни запознаеш с твоята платформа. Ако ли не, поне да качиш някой скрийншот с нея, че най-малкото ми интересно как чертае линийките.
      И с интерес ще следя тази тема.
      п.п. Матеев, проблемът ти с обединяването на постовете ти е лесно разрешим - в един пост не може да се съдържат повече от 10 емотикона

Правете пари у дома с ИнстаФорекс.

19. Следните 3 потребители изказват благодарности на L1914 за полезния пост:

kypa (31-10-2017), minkov (31-10-2017), Mateev (31-10-2017)

20. <a href="https://www.instaforex.com/bg/?x=bgforum">InstaForex</a>
    21. 31-10-2017 01:14 #10 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      alphaomega
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      alphaomega не е на линия
      Професия:Трейдър
      Не е зададено настроение

alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите alphaomega е радост за учите Аватара на alphaomega
      Начислени плащания
      2,088.83 USD
      Благодарности
      135
      Благодарили са му 720 Пъти в
      186 Поста
      ПодписвамПодписвам
      X
      Първо да поясня че това което ще прочетете по надолу се отнася за реалния пазар и няма почти нищо общо със това което се случва когато търгувате през някой бъкет.

Какво е ликвидност? Как и защо се движат цените? Какво е Order Book?

Всяка една промяна на цената (всеки един тик) представлява директно последствие от промяната на баланса между търсенето и предлагането.

Във всеки един момент на пазара има две основни групи търговци:

1. Купувачи
      2. Продавачи.

Всяка от тези групи е разделена на още две подгрупи:

1.1 Купувачи които купуват чрез лимитирани поръчки.
      1.2 Купувачи които купуват чрез пазарни поръчки.

2.1 Продавачи които продават чрез лимитирани поръчки.
      2.2 Продавачи които продават чрез пазарни поръчки.

Всички купувачи и продавачи които извършват сделки чрез лимитирани поръчки се наричат доставчици на ликвидност.
      А тези които извършват сделки чрез пазарни поръчки се наричат консуматори на ликвидност.

Волатилността на всеки един пазар е директно пропорционална на съотношението между доставчиците и консуматорите на ликвидност.

Ако на даден пазар в даден момент има много голяма ликвидност и малко консуматори на ликвидност, то този пазар ще има много ниска волатилност , цената ще бъде много стабилна и най вероятно спреда ще бъде много тесен.
      (Такива например са пазарите на американски облигации.)

И обратното ако на даден пазар има много ниска ликвидност а в същото време има повишено търсене под формата на пазарни поръчки – на този пазар волатилността ще е висока, цената нестабилна и най вероятно спреда ще е широк.
      (Такива са пазарите на акции, и особенно на така наречените penny stocks където редовно се наблюдават дневни движения от порядъка на 100 – 200%.)

Форекса е някъде по средата и даже е по близо до облигациите. Както знаете рядко се наблюдават дневни движения над 2%. Даже повечето дни диапазона при основните двойки е под 1%. Тоест цените са изключително стабилни в сравнение с някой други пазари.

Цената на всеки един пазар се променя само и единствено когато се случи поне едно от следните три неща:

а) Изпълнена е пазарна поръчка (или множество поръчки) чрез което е изконсумирана цялата налична ликвидност на дадено ценово ниво.
      б) Добавена е нова лимитирана поръчка. (Bid на по висока цена от най високата Bid или е добавена нова Ask на по ниска цена от най ниската Ask).
      в) Анулирана е (премахната е) най високата Bid или най ниската Ask.

Така работи всеки един финансов пазар.

Сега да погледнем един хипотетичен пример за order book (това съм го нарисувал на Paint)
      Представете си че това е целия пазар:

Ясно се вижда че във примера имаме 16 нива със налична ликвидност. Цените са във ляво а във дясно са обемите във милиони.

При тази конкретна ситуация сега се опитайте да си отговорите на следните въпроси:

Какво ще се случи ако се изпълни пазарна поръчка BUY 1 mil.?
      Какво ще се случи ако се изпълни пазарна поръчка BUY 3 mil. ?
      Какво ще се случи ако се изпълни пазарна поръчка SELL 1 mil. ?
      Какво ще се случи ако всички лимитирани BUY поръчки на цена 1.2250 бъдат анулирани (премахнати)?

Сега си представете че всички тези действия се случват едновременно стотици пъти всяка секунда. Трейдърите по целия свят купуват, продават, и постоянно добавят или премахват лимитирани поръчки. В резултат на това баланса на търсене и предлагане постоянно се променя и затова цената се движи нагоре или надолу. Така работи всеки един централизиран пазар (борса).

Форекса обаче е децентрализиран пазар което означава че всичко това се случва на много различни “борси” едновременно. Тоест книгата със поръчки не е една а са много обаче благодарение на съвременните технологии по естествен път тези книги се синхронизират в реално време. (Иначе навсякъде щеше да има възможности за арбитраж).

Другата особенност на форекса е че при всякa една пазарна поръчка всъщност се извършват две сделки. Например като купите EURUSD вие купувате EUR и във същото време продавате USD. Тоест всяка една сделка във EURUSD оказва влияние на всички други валутни двойки във които присъстват валутите EUR или USD.

По нататък ще напиша специален отделен пост със конкретните математически зависимости при основните двойки, и как точно сделките във една двойка влияят на другите двойки. (Но още е рано за това.)

До тук смятам че основата на пазара поне на елементарно ниво я изяснихме!
      Засега няма да навлизам в големи детайли, и ще се стремя да избягвам сложните термини. Затова пиша на максимално опростено ниво за да може всички да разбират.

Ако имате въпроси или нещо не е ясно – питайте.

Във следващия пост ще обясня по подробно разпределението на пазарните участници по групи, и как точно различните участници се позиционират във времето и защо (и как) се получава така че мнозинството от трейдърите (спекулантите) винаги се оказват от грешната страна на всеки тренд.
      Последна редакция от alphaomega : 31-10-2017 на 02:47

Вашият път към света на търговията с ИнстаФорекс.

22. Следните 15 потребители изказват благодарности на alphaomega за полезния пост:

ndimitrov73 (31-10-2017), minkov (31-10-2017), GeorgiRR (31-10-2017), КинО (31-10-2017), Marin (31-10-2017), kypa (31-10-2017), Absfresh (31-10-2017), K_W (31-10-2017), aaangelll (31-10-2017), Mateev (31-10-2017), L1914 (01-11-2017), nikolay_diankov_1982 (02-11-2017), Tigara (02-11-2017), B12 (25-07-2018), hanuman (29-09-2018)

+ Отговор в тема
    Страница 1 от 36 1 2 3 11 ... Следващ ПоследнаПоследна
    Бърза навигация Общи теми за Форекс пазара   Горе ▲
    • Зони на сайта
    • Потребителски панел
    • Лични съобщения
    • Абонаменти