Да ти кажа нямам високо мнение за гилдията, единствено съм съгласна, че сега изведнъж всички станаха патриоти и радетели на българската класика.
Ама ако ги питаш родителите кога какво се учи и дали децата им разбират материала, едва ли някой може ти каже.
Като хванем приказките на Каралийчев неадаптиране в началните класове, след всяка една от които една една камара непознати думи предимно свързани с бит, който днешните деца не познават.
Да ти кажа честно сега съжалявам, че навремето цели вечери съм обяснявала какво е бърдуче и от сорта, за какво са ги използвали тия предмети хората, пък картинки и така нататък.
За някакъв момент е запомнила една купчина архаизми и след това ги е забравила.
Най-много пет шест да си спомня.
И как да ги помни като това са думи тотално излезли от употреба, тъй като такива предмети не се срещат използват и т.н.
Другия кошмар беше пети клас набити всякакви митологии гръцки, скандинавски и арменски , някаква мешаница от български фолклор.
Учителката им беше добра, ама то няма научаване.
И как да минат без уроци ми е много чудно, като онова недоразумение преразказ елементи на разсъждение, което се падаше на изпита след 7 клас има отделени 2 урока в края на учебника за 7 клас.