http://https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/697962
По принцип не харесвам изказванията и тезите на Доц. Ат. Мангъров в по-голямата им част, но в този случай съм съгласен с него, освен само едно изключение, за
което ще се обоснова.
Защо се настоява постоянно за ваксинация на населението, след като в много държави , в които процентът на ваксинираните е висок и дори в някои от тях достига до 90%, новия щам "Омикрон" заразява по стотици хиляди на ден и това са страни с много повече въведени строги мерки, каква е ползата от тези ваксини тогава. Антиваксерите твърдо ще отрежат, че ползата е никаква , но ще има и други, в която група причислявам и всички медицински и научен персонал, който се занимава конкретно с ваксините срещу коронавируса и неговите производни, които казват, че поставянето на ваксина гарантира по-лесното преболедуване и предпазва от летателен изход вследствие на болестта. И едните и другите ще бъдат прави в известна степен от това , което преживяват и наблюдават всеки ден около себе си. Напоследък от това, което чета и гледам всеки ден, ми прави впечатление, че при съобщаване на броя на починалите за деня, вследствие на пандемията, бройката в проценти ваксинирани, които губят борбата с болеста в много случаи достига до 15% , че и повече процента от общия брой, което показва, че ваксинацията не гарантира много, че ще се прескочи трапа. Този процент никак не е малък и е сравнително постоянна величина всекидневно. Все пак явно на този етап няма друга алтернатива за справяне с пандемията и правителствата по света, както и нашето акцентират върху ваксинирането, вследствие на което се очаква да има по-малко заразени и починали, но различните мутации на вируса опровергават в голяма степен тези надежди. Не може при всеки нов разпространен щам да се поставят трети, четвърти , пети и т. н. игли, та това е жив биологичен организъм, който ще даде фира от толкова много химия инжектирана в него за кратък период от време. Започва да намирисва и на конспирация все повече от към създателите на ваксините, които хванали златната рибка не искат да я върнат обратно във водата , а искат още и още. Така например шефа на "Пфайзер", казва че срещу "Омикрон" трябва задължително трета игла, която да увеличи шансовете, като заговори дори и за евентуална четвърта, че после и пета...... и така, докато има кой да плаща, а ефекта какъв ще е.
Относно това, с което не съм съгласен напълно с Доц. Мангъров в конкретната статия е , че в болница трябва да се лекуват само тези, които имат нужда от кислород. Вярно е, че може много от болните да се лекуват и в домашни условия, а не да пълнят болниците и заемат легла и да се източва Здравната каса, но не всички. Казвам го от собствен опит, прекарал Ковида доста тежко, без нужда от кислород в 11 болничен престой и изписан с поддържаща температура 37,3 след наливане на 55 банки с лекарства за болничния престой и още доста след болницата и преди нея, дори загубих член от семейството в борбата с болестта по това време. Ако не бях взел решението да вляза в болница, а да се лекувам само с изписаните от джипито лекарства, може би нямаше да мога днес да пиша и да споделям за това с вас.
Според мен ваксинацията трябва да е доброволна и всеки да има право на избор, а не да е принудителна.