Първоначално написано от
Novak
Затягат примката без много много да бият тъпан. Преди писах, че тази ситуация мен ме устройва перфектно заради двете опции тест и ваксина. Осъзнавам, че няма да е задълго, но много хора са си сложили розовите очила и мислят, че ще могат да продължават така между капките. Тук със закъснение приклещаването идва. Ще ти дам примери. Приятелка в една държавна администрация е спряна от всякакви излизания по работа и командировки не е ваксинирана, съответно я заместват ваксинирани колеги, нови, млади дишащи във врата да и вземат работата. Сериозно се замисля какво да прави по въпроса защото това и се отразява в професионален план. Човек, с който работя, който доскоро криеше че е ваксиниран от основния си работодател, за да може да работи вкъщи, че има малко дете, прекратяват тази опция във фирмата му - на работа с тест или ваксина, който не иска да си пуска отпуска, работодателя не плаща тестовете. Друг приятел, доскоро не се ваксинираше, тъй като работата му е свързана с много пътуване, а той е уморен и не му се пътува, не се ваксинираше по тази причина, миналата седмица са му поставили ултиматум или се ваксинира или го свалят на по-ниска длъжност. Две държавни администрации знам, в които за да пристъпиш вътре извън фронт офисите им също има изискване тест или ваксини. В едната гледам нови хора, питам какво стана с другите - отговор те не са ваксинирани и нямат право да се срещат с външни хора. Приятелка, в чиято фирма от началото на пандемията работодателя ги тестваше 3 пъти месечно и се държи адски много да се спазва всичко и са под конец по отношение на мерките, работодателят е казал - баста, дотук с тестовете, държавата е предоставила безплатна ваксина, който не иска да си плаща сам тестовете.
Всички те не са хора, които живеят и стават с ковид, работят си, гледат си ежедневието, не че са против или са чели или са се интересували нещо повече, просто досега можеше и без ваксина.
Виж учителите, масова са неваксинирани, поради обществената значимост и публичност, колко време мислиш, че училищата ще им плащат тестовете. Та приклещаването върви с пълна сила без фанфари, някой все още си мислят че ще имат избор още дълго време.
В Англия тестват при пристигане всички българи независимо дали са с ваксина или тест. В Австрия пък не признавала сертификатите на Янсен защото били еднодозови.
Та процеса си върви.