Имах приятел - конструктор, който ми правеше част Конструктивна на проектираните от мене фотоволтаични електроцентрали. В един момент ми се жалва, че хард-диска на компютъра му е загинал, и че си е загубил всички конструклтивни проекти и файлове, които ги е правил през целия си живот, откато има компютър. Попитах ги няма ли бекъпи, а той ме попита какво значи тази думичка.
Скоро след това този човек се спомина - бог да го прости. И до ден днешен се чудя дали загубата на труда му през целия му живот не е предизвикала стрес, който да е спомогнал за скоропостижната му смърт. Та във връзка с това ви питам - хора, имате ли бекъпи на личните си данни? Не на разни Download-нати филми или програми, а на
ЛИЧНИТЕ ВИ ФАЙЛОВЕ - тези, които са плод на вашия труд, и които няма откъде да ги Download-нете.
Ако нямате такива бекъпи (поне 5-6 броя на различни носители), значи рано или късно ще последвате съдбата на Minkov и респективно на моя приятел. Учудвам се колко много хора губят всичките си лични файлове или например всичките си лични снимки или клипове, само защото са сглупили да разчитат на един единствен твърд диск. За който не знае - твърдите дискове се повреждат средно след 4-5 години експлоатация, като някои се смарангалясват само след 3 години. Рядкост са дисковете, които издържат 6 години. Знам ги тези статистики, защото във фирмата по сървърите и работните станции има над 1000 диска. Ами да ви кажа, няма седмица, през която да не се
смарангалясат поне 2-3 диска. Добре че политиката за бекъпи във фирмата е жестока .....