Финансовата грамотност - осъзнаваме ли все по-голямата потребност от такава в училище и семейството?
Интересно ми е мнението Ви по тази тема и източниците Ви за обучение. За мен например един голям автор практик е Робърт Кьосаки.
Финансовата грамотност - осъзнаваме ли все по-голямата потребност от такава в училище и семейството?
Интересно ми е мнението Ви по тази тема и източниците Ви за обучение. За мен например един голям автор практик е Робърт Кьосаки.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
penman (14-11-2014)
Не е лош автор,но пише от неговата си гледна точка,условията в България все пак са различни от неговите.А иначе забелязвам че у нас финансовата грамотност е много слаба.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
veselina_yk, темата която си започнала е доста интересна и всеобхватна.
Може много да се каже и съм сигурен, че трудно ще има еднозначни мнения.
С две думи - ще се заформи спор, което в определени рамки е полезно за намирането на
истината. Ти си нов потребител - добре дошла!
В този раздел се дават минимални бонуси за коментарите и затова повечето хора ще пропуснат да
участват. За съжаление. Аз лично не съм в този форум заради бонуса и ще се включа с удоволствие.
Като начало те моля да дефинираш какво според теб е финансова грамотност?![]()
Благодаря ти за мнението, penman.
Тъй като съм "новак" и в търгуването, засега не си позволявам да коментирам строго "професионални" въпроси.
Точно защото темата е всеобхватна се надявам да има разнообразни мнение.
Аз лично се интересувам от "финансова грамотност" в много практичен и тесен смисъл: способността да изкарваш, управляваш и "караш" да работят за теб парите!!!
----------
Благодаря ти за включването, hanuman.
Съгласна съм с теб, че условията тук са различни и финансовата грамотност е много слаба, затова и ми се иска да споделите как наваксвате липсващото образование и от къде черпите идеи?
veselina_yk, спокойно и аз не минавам за гуру във финансовата област. Нямам идея дали на учениците ще им бъде интересна такава
тема, а и зависи кой и как ще им я поднесе. Вече съм се отдалечил от училището и по мое време не сме учили такива неща.
Похвално е, че едно момиче се интересува как се изкарват и управляват парите!
Това в днешно време е рядкост, защото повечето нежни създания се насочват само към реализирането на тези пари.
Отлично знаят как да ги изхарчат за нула време! Има и приятни изключения, разбира се.
Всъщност то и тези, които само харчат заслужават само добри думи - Та кой богат мъж не би си дал парите за една
красива жена? Но да не измествам темата - чувал съм за този автор и съм чел разни откъси, но повече в интернет сайтове, защото
за книги вече не остава време.![]()
От моя житейски опит знам със сигурност, че една жена /може би важи й за "силния" пол/ взема доста различни решения за живота си в зависимост от това дали е зависима във финансово отношение
Предпочитам да съм финасово свободна
Относно четенето - въпрос на навик и организация е. Прочела съм няколко негови книги: "Четирите потока на парите", "Беден, богат татко", "Бизнеса на 21 век" и доста полезни неща съм научила за себе си. Също така два пъти играх нещо като игра Монополи по неговия модел и доста ми хареса (не си спомням как се казваше...). С две изречения автора разяснява на много достъпен език разликата между пасивни и активни доходи и различните методи за пасивни такива. Един от тях разбира се е инвестирането на международния валутен пазар, за което са нужни пари и знания ... И двете засега са ми дефицит![]()
Eli2356 (19-11-2014)
Веселина, добре дошлатука е най-финансово грамотния форум шъ знаш
мойте лични наблюдения по темата са, че една жена ако има парички повече отколкото и трябват обикновено харчи доста по-неграмотно отколкото мъже в същото положениеако има даже и лек недостиг на средства обаче се справя доста по-рационално, особено и детенце ако има да гледа
![]()
Да, дори сега като каза се сетих, че тази книга "Беден, богат татко" се мотаеше в къщи ( сестра ми я четеше) и мога да й хвърля едно око.От моя житейски опит знам със сигурност, че една жена /може би важи й за "силния" пол/ взема доста различни решения за живота си в зависимост от това дали е зависима във финансово отношение
Предпочитам да съм финасово свободна
Относно четенето - въпрос на навик и организация е. Прочела съм няколко негови книги: "Четирите потока на парите", "Беден, богат татко", "Бизнеса на 21 век" и доста полезни неща съм научила за себе си. Също така два пъти играх нещо като игра Монополи по неговия модел и доста ми хареса (не си спомням как се казваше...). С две изречения автора разяснява на много достъпен език разликата между пасивни и активни доходи и различните методи за пасивни такива. Един от тях разбира се е инвестирането на международния валутен пазар, за което са нужни пари и знания ... И двете засега са ми дефицит![]()
Това за пасивните и активните доходи също ми е познато.
Относно валутните пазари - те са примамливо, но също така много опасно място! Лесносдостъпни са и понякога човек печели в началото дори на
базата на шанс, но ако няма знания, качества и други аргументи, то лесно може да фалира.
Съгласен съм, че парите дават много голяма свобода и сигурност, но човек трябва много да внимава да не им стане роб!
Границата е много тънка!
Разбираш ме!![]()
Незнам за книгите на тази тема, но първото най-важно нещо е да си управляваш разходите. Приходите трябва да се увеличават, но ако искаш пасивни доходи, трябва да инвестираш толкова, колкото може да си позволиш за загубиш, без да ти се отрази на ежедневието
RyMu (14-11-2014)