На всеки се е случвало. Цената продължава да расте/пада, след като ви е достигнат тейк профит ордера. Как реагирате? Имате ли процедура, която да неутрализира разочарованието?
На всеки се е случвало. Цената продължава да расте/пада, след като ви е достигнат тейк профит ордера. Как реагирате? Имате ли процедура, която да неутрализира разочарованието?
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Да правя го, когато има основание за това. Анализът, който съм направила предполага тренд на часова или дейли база и интрадей търгувам по тренда, в зависимост от входовете, които се дават на минутните графики.
Тейк профита обикновено го слагам на 75-80 от предполагаемия таргет, така че цената и да продължи да расте, нямам съжаление или не влизам веднага в позиция, за да взема останалите 20-25 % процента от това, което се очаква.
Така съм преценила да ги поставям, За мен не е важно да хващам върха и дъното на пазара, а системно и постоянно във времето да взимам някаква част от импулсите.
При интрадневната търговия, очакването да се вземат още няколко пипса може да е свързано с още няколко часа пред графиките, което с годините спря да ме вълнува и взех да си ограничавм времето пред тях.
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
minkov (05-10-2020), gambletrade (05-10-2020), Lucky13 (05-10-2020), kypa (05-10-2020)
Аз също не се интересувам от пропуснатото след лимита, защото знам че реално това не е пропуск. А не е пропуск защото системата е събрана не случайно с правила изискващи по-ранния лимит, ако е можело да се взима повече правилата щяха да са направени по друг начин. Единичните сделки даващи двойно на лимита спряха да ме дразнят още преди години, след като си видял безброй такива просто си загубват силата да предизвикват някакви емоции.
Големите движения се случват 5 пъти в месеца с късмет, а лимитите 20 пъти условно казано. В предвид че нито една самостоятелна позиция няма никакво значение и да хванеш нещо голямо то не си направил нищо ако е за сметка на плана за търговия.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Понеже търгувам технически сетъпи, не мисля, че изтървам нещо. Печеля или губя точно толкова, колкото ми се полага, а до къде ще свърши след това движението не е от значение. Ако се появи нов технически сетъп в същата посока влизам, ако не се появи - трая си.
Отдавна съм се отказал да се опитвам да ловя върхове и дъна, предпочитам да хващам част от това което е между тях - струва ми се по-надеждно и по-печелившо.
Така, че след като съм взел това което съм планирал ми е все тая на къде отива цената. Има такива периоди, в които пазара ми е безразличен, независимо от това дали имам идея на къде ще се движи пазара или нямам. В общи линии това се периодите които следват след достигнат лимит или стоп.
Що си мислим че е по разумно или плаващ стоп, или ръчно местене стопа след цената. Таргета в случая не е толкоз важен, едва ли ще го олучим до няколко пипса, но друго си е да си гарантиран с един стоп в плюсовата зона. Кога съм се нахакал с голем обем бързам да изляза по най бързия начин, да не се изкушавам много от големите мънгизи. Стига ми и една негърска надница в хЪмерика. Кога обемчето е мънечко, струва си да се цеди до последно. Всеки път според случая, и настроението. Друга възможна опция, след като стопа е в плюсовата зона, да се направи добавка. Нека си върви цената в нашата посока, нема лошо. Това поведение на трейдера се казва управление на позицията. Правиш манипулации вече след като си избрал посока и си отворил позиция. Има трейдери които пък затварят частично. Кешират демек част от печалбата която им гарантира че крайния резултат нема да е отрицателен. Това не го проумявам много и не искам. Добавки могат да се правят и когато пазара е срещу тебе, но си убеден че ще има обръщане на посоката и нема да е излишно баш от дъно да ковнеш дълга.
Е па влизаме, защо да не влизаме?
От голямо значение обаче е как точно да дефинираме продължаването на движението - дали като незавършеност на текущото движение или като начало на ново в същата посока като предишното. Според мен в първият случай не бива да се влиза повече, понеже рискът няма как да бъде сведен до приемливи спрямо очакваната печалба стойности. Във вторият случай можем да влизаме смело, дори можем да потърсим повод за завишаване на обемите.
Съществува възможност и за комбинация от двете ситуации - след достигане на наш таргет (за който обикновено смятаме, че е перфектно изчислен) пазарьът продължава още малко текущото движение, а след кратка пауза започва ново движение в същата посока.
Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.
minkov (05-10-2020), Нерегистриран (2)
Правила съм го това и причината е ясна - не съм очаквала, че това насочено движение ще е толкова продължително. По принцип валутния пазар в по-голямата част от времето се движи в някакви граници. Така наречения рейндж. Слагаме своя лимит на места, където има съпротиви или подкрепи и логично очакваме там движението да спре. Ако пробие обаче това винаги е изненада. Ядосвам се естествено, че изпускам добро движение. Много се ядосвам, защото съм знаела, че предстои ръст примерно, но не съм преценила добре колко ще е силен. Все пак е ясно, че човек няма как да обере всички възможни движения. Неприятно събитие е пропуснатата полза от подобно продължително насочено движение при някоя валутна двойка. Само че още по-неприятно става ако реша, че посоката предстои да се обърне и реализирам обратна поръчка. Затова може би правилната реакция е след затворена поръчка да не се бърза с отварянето на нова. Независимо колко е подвижен валутният пазар. Нека се наиграе.
minkov (05-10-2020)
Щом ми е достигнат лимита, значи добре съм преценил къде да го поставя. Ако не бъде достигнат, отново не го броя за загуба. Обикновено съм взел половината или ми е ударен нулев стоп. Случва се да съм подценил анализа си и да поставя близък лимит, а цената да продължи да се движи в моята посока. Тогава вече са пропуснати ползи, но все пак това не е ежедневие, че да ме притесни и да ме накара да се замисля как да не се случи пак.
Пазара когато реши следва някакви зависимости, които според нас са правилните. В повечето случаи обаче просто трябва да се погледне икономическия календар за седмицата и да се заложи на посоката, която ще пожъне най-много стопове - обикновено обратно на логичната. Чува се, че от ЕЦБ се канят да печатат евра - покупка на евра преди новината, почивка по време на самата новина и след това продажба, от високо.
... написаното не е сигнал, нито препоръка, а само мнение.
minkov (05-10-2020)
Влизам, как да не влизам. Има две положения, първото да търгувам, грешка залагам без план, тогава с таргет без таргет, влизам излизам, и резултата ако не днес утре фалита. Второто положение, работа как си требе, стратегия, план. Обаче тя стратегията не е една. Примерно седмичната контра, влизам, дава си таргета, и в същото време дневния бар се оформя като поглъщане, е как да не влезеш. Или пък контря дневното движение, дава си както си трябва, и барчето дневно става пинбарче, ами влизам отново. Трети пример, след корекция в началото на европейската цената тръгва, с пробив подобно като на БИГ ДОГ стратегията, дава си таргет и продължава и се оформя като поглъщане, ами отново вземам, да го гледам как върви без мен ли. Та така че да влизам.
minkov (05-10-2020), Нерегистриран (1)
Аз също влизам ако има предпоставки за това. Достигането на цената до таргета не е задължително да съвпада и с края на импулса. Ако след това факторите и причините за влизане в тази точно позиция не са променени, то няма проблем да направя нова сделкаи с нов таргет. И така, докато предпоставките за търговия в тази посока не се променят. Разбира се това не винаги е възможно. Било поради разсеяноаст, било поради отсъствие от компютъра. Но не е и фатално. Не е бил мой трейда, за да го взема.
Devo2020 (12-10-2020)