И какво общо има инфлацията с БВП - за справка, незавимо от голямата инфлация в Турция, има 15% ръст на БВП
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Нерегистриран (11)
Попитал тоя дето толкова е разбрал за Батунин, че според него Ботев е викал да живее Русия
Щото може да разбира само по едно изречение , цял текст му идва многота и сега толкова разбрал
Включи се пак в темата за Ботев или вече и на теб ти е неудобно какви разсъждения сътвори
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Нерегистриран (10)
то хубаво съм питал, ама отговор не видях, само безсмислици нямащи общо с моя конкретен коментарПопитал тоя дето толкова е разбрал за Батунин, че според него Ботев е викал да живее Русия
Щото може да разбира само по едно изречение , цял текст му идва многота и сега толкова разбрал
Включи се пак в темата за Ботев или вече и на теб ти е неудобно какви разсъждения сътвори
И не е Батунин, а е БаКунин, ама то за теб е все едно
Последна редакция от minkov : 03-02-2025 на 21:16
Нерегистриран (8)
А казваш от цялата статия поне едно име си запомнил, дори да не си разбрал какво е писал Ботевразбира се по-лесно е едно име, от колкото да има мисъл, че е голям смях българин имащ се поне малко за патриот да е разбрал, че Ботев бил писъл да живее Русия- същата в коята цяла статия плюе имперска Русия и против която се е борил твоя Батунин или Бакунин на мен ми е все тая как му е името.
Важно е какво е писал революциора за нас ! А за такива като теб - хващайте там по едно руско именце и го помнете , не ви трябва какво пише за българите
Та толкова си разбрал и тукашния диалог
И пак самичък си се омазал с примера който даваш за ТурцияХем питаш какво общо има голямата инфлацията с БВП , хем даваш примера с Турция
Ами да де същото е и за Русия
Още пояснения трабват ли ти или ще пробваш сам да откриеш има ли връзка между ръста на БВП , ако в същия момент има голяма инфлация в страната ?
Питай твои колеги счетоводители които не са отсъствали от час или там накакви помощни средства ако трябва ползвай
Нерегистриран (9)
Живко, преди половин година загубих 2-3 часа за са ти обяснявам какво е БВП, как се изчислява и така нататък. Лично на тебе. И останах с впечатление, че си ме разбрал, ама явно съм се объркал. Ще трябва да продължа лекцията или по-точно да я повторя.А казваш от цялата статия поне едно име си запомнил, дори да не си разбрал какво е писал Ботевразбира се по-лесно е едно име, от колкото да има мисъл, че е голям смях българин имащ се поне малко за патриот да е разбрал, че Ботев бил писъл да живее Русия- същата в коята цяла статия плюе имперска Русия и против която се е борил твоя Батунин или Бакунин на мен ми е все тая как му е името.
Важно е какво е писал революциора за нас ! А за такива като теб - хващайте там по едно руско именце и го помнете , не ви трябва какво пише за българите
Та толкова си разбрал и тукашния диалог
И пак самичък си се омазал с примера който даваш за ТурцияХем питаш какво общо има голямата инфлацията с БВП , хем даваш примера с Турция
Ами да де същото е и за Русия
Още пояснения трабват ли ти или ще пробваш сам да откриеш има ли връзка между ръста на БВП , ако в същия момент има голяма инфлация в страната ?
Питай твои колеги счетоводители които не са отсъствали от час или там накакви помощни средства ако трябва ползвай
Та има два вида изчислен брутен вътрешен продукт - номинален и реален.
При изчисляване на номиналния БВП се игнорира влиянието на инфлацията и той отразява истинското нарастване на една икономика. И това са данните, които ползват всички когато се правят някакви сравнения между различните икономики и тяхното състояние.
Та затова и на мен не ми трябва да питам който и да е, а на теб ти трябва още образование. Трябва да четеш, за да знаеш. Ама ти не си читател, а писател.
Та в графиката, която е пуснал колегата Акула и която коментираме тук, ясно е отбелязано, че индекса на БВП на Русия е изчислен на база номинален БВП, т.е. коригиран с нарастване на инфлацията и е факт, че руската икономика расте, въпреки всички усилия и надежди на половината свят това да не е така. Явно икономическата принуда не е решение, което ще доведе до мирно решение за този конфликт и трябва да се търсят други пътища. И колективния запад, основно под влияние на новоизбрания президент на САЩ, бавно и полека ще стигне до този извод, но по трудния начин.
Както би трябвало да забележиш, в Европа вече се забелязва някаква промяна в тази насока, основно с отказ от някои много прокламирани практики като зелената сделка например. Очевидно без руските ресурси това е невъзможно да се реализира. Колкото и да е твърдоглаво ръководствто на ЕС, бизнеса ще го принуди на компромиси.
batDancho (04-02-2025), Нерегистриран (14)
След като Живко публично обяви тук във форума, че всички, които не издават касови бележки, крадат ДДС,Живко, преди половин година загубих 2-3 часа за са ти обяснявам какво е БВП, как се изчислява и така нататък. Лично на тебе. И останах с впечатление, че си ме разбрал, ама явно съм се объркал. Ще трябва да продължа лекцията или по-точно да я повторя.
При изчисляване на номиналния БВП се игнорира влиянието на инфлацията и той отразява истинското нарастване на една икономика. И това са данните, които ползват всички когато се правят някакви сравнения между различните икономики и тяхното състояние.
Та затова и на мен не ми трябва да питам който и да е, а на теб ти трябва още образование. Трябва да четеш, за да знаеш. Ама ти не си читател, а писател.
Та в графиката, която е пуснал колегата Акула и която коментираме тук, ясно е отбелязано, че индекса на БВП на Русия е изчислен на база номинален БВП, т.е. коригиран с нарастване на инфлацията и е факт, че руската икономика расте, въпреки всички усилия и надежди на половината свят това да не е така. Явно икономическата принуда не е решение, което ще доведе до мирно решение за този конфликт и трябва да се търсят други пътища. И колективния запад, основно под влияние на новоизбрания президент на САЩ, бавно и полека ще стигне до този извод, но по трудния начин.
Както би трябвало да забележиш, в Европа вече се забелязва някаква промяна в тази насока, основно с отказ от някои много прокламирани практики като зелената сделка например. Очевидно без руските ресурси това е невъзможно да се реализира. Колкото и да е твърдоглаво ръководствто на ЕС, бизнеса ще го принуди на компромиси.
трябваше да ти стане ясно на какво ниво са му икономическите знания и изобщо да не си губиш времето
да му обясняваш каквото и да било на икономическа тема. Много назад е от тебе.
И встрани.
Никога не губете време за дискусии, които нямат смисъл …
Когато невежеството крещи, умът мълчи.
Вашият мир и спокойствие струват повече.
minkov (04-02-2025), Нерегистриран (11)
По същество горното, в този формат " че всички които не издават касови бележки крадат ДДС " не съм го изричал и съществува само в главата ти . Но за теб е нормално поведение да си измисляш и преиначаваш, къде да се измъкнеш от ситуация , къде защото толкова си можеш.След като Живко публично обяви тук във форума, че всички, които не издават касови бележки, крадат ДДС,
трябваше да ти стане ясно на какво ниво са му икономическите знания и изобщо да не си губиш времето
да му обясняваш каквото и да било на икономическа тема. Много назад е от тебе.
И встрани.
До колкото си спомням коментирахме заведенията и ресторантите и издаваните от тях касови бележки. Това което съм казвал, е че една голяма част от тях, когато ти дават сметката ти издават служебен бон от апарата , който видни икономисте не отива в НАП и Да за него не дължат данък върху оборота. Служебен бон икономисте, няма нищо общо с Фискалния бон, който се издава от същия апарат и който се отчита в НАП. И да, не всички заведения пускат винаги само фискални бонове, а на голяма част от клиентите издават служебен бон при получаване на сметката.
Разбира се такива всезнаещи виждат някакава касова бележка, която са получили, без да знаят каква и си мислят колко много знаят по макроикономическите въпроси. И виждаме какво и колко си разбрал по горния ти пост.
Ама то това е по сите теми де ...![]()
Последна редакция от jivko78 : 05-02-2025 на 09:17
Нерегистриран (9)
Със сигурност много си се объркал. Така както се обърка за Бакунин и какво бил казал Ботев и се изниза от темата със 300 ..Живко, преди половин година загубих 2-3 часа за са ти обяснявам какво е БВП, как се изчислява и така нататък. Лично на тебе. И останах с впечатление, че си ме разбрал, ама явно съм се объркал. Ще трябва да продължа лекцията или по-точно да я повторя.
Та в графиката, която е пуснал колегата Акула и която коментираме тук, ясно е отбелязано, че индекса на БВП на Русия е изчислен на база номинален БВП, т.е.
В графиката на колегата Акула отдолу пише :
"Russia real GDP"
Нещо друго имаш ли да добавиш към горното си есе за реален и номинален БВП
И да довърша , понеже четеш само последните два поста от една тема и на база тях почваш да правиш менторска разсъждения и изводи ... та разговора не беше на тема "връзка между инфлацията и БВП "
Отговора и примера ми за инфлацията , (която е значителна в Русия) беше след гръмкото изказване на нико, колко добре била Русия и как бележела растеж, въпреки санкциите .Така че дадох пример с "растежа" на Русия и при инфлацията, а също и това, че имаш растеж на БВП не означава че цъфтиш и вързваш икономически
Това, че ти в опит да изпъкнеш, реши да питаш за връзки между инфлация и БВП и да разтягаш ненужни локуми, нямащи връзка с предходния диалог , само показва отново какво и колко си разбрал от диалога преди това .
Така де , колкото си разбрал и какво пише на графиката...
Но дори няма голямо значение дали графика е била за реален или номинален БВП, защото насочеността на диалога беше в друга посока.
Но както сам казваш за чукчата , очевидно Минков е писател, а не читател ...
Нерегистриран (15)
Той Петър за една нощ три пъти се отказа от Исус, а наш Жужко се отказва от думите си по три пъти на ден.По същество горното, в този формат " че всички които не издават касови бележки крадат ДДС " не съм го изричал и съществува само в главата ти . Но за теб е нормално поведение да си измисляш и преиначаваш, къде да се измъкнеш от ситуация , къде защото толкова си можеш.
До колкото си спомням коментирахме заведенията и ресторантите и издаваните от тях касови бележки. Това което съм казвал, е че една голяма част от тях, когато ти дават сметката ти издават служебен бон от апарата , който видни икономисте не отива в НАП и Да за него не дължат данък върху оборота. Служебен бон икономисте, няма нищо общо с Фискалния бон, който се издава от същия апарат и който се отчита в НАП. И да, не всички заведения пускат винаги само фискални бонове, а на голяма част от клиентите издават служебен бон при получаване на сметката.
Разбира се такива всезнаещи виждат някакава касова бележка, която са получили, без да знаят каква и си мислят колко много знаят по макроикономическите въпроси. И виждаме какво и колко си разбрал по горния ти пост.
Ама то това е по сите теми де ...
Точно това твърдеше, вероятно не със точно същите думи, но смисъла си беше този.
Та в тази тема Минков се опита да ти обясни, че много отдавна не се практикува неиздаването на касови бележки, защото
ползите от това са нищожни на фона на финансовите удари, които може да понесеш. Явно си прочел някоя статия, написана от
още по-некомпетентен от тебе журналист, и вече се имаш за спец по темата, че и акъли да раздаваш. А това със служебния бон,
дето според тебе е масова практика, явно не си стъпвал скоро в заведение, различно от кварталната кебапчийница . . .
А това, че почна да раздаваш акъли на Минков, на тема БВП, направо уби коча с мотиката. Преди няколко месеца точно ти помоли
Минков да ти обясни "що е то БВП и има ли почва то у нас", и той ти го обясни с думи прости, като за интелектуално джудже . . .
Сега вече си решил, "че ти си компетентът", както казва Чудомир, и почваш да плещиш глупости и обиди срещу него, само и само
дано си помисли някой, че си наясно с нещата. Ами не си . . . нито с ДДС, нито с БВП, и колкото повече се напъваш по темата, толкова
повече се излагаш.
ПП Нещо за данък оборот на заведенията приказваш свързан с неиздаването на касови бележки, може ли малко по-конкретно
за този данък оборот да обясниш, че предполагам на аудиторията ще и е интересно ?
Никога не губете време за дискусии, които нямат смисъл …
Когато невежеството крещи, умът мълчи.
Вашият мир и спокойствие струват повече.
Нерегистриран (8)
Имам какво да добавя, ама няма смисъл, щото ако малко назнайваше английски и по-точно за използването на икономически термини и еквивалентите им на български щеше да си спестиш горното писане, а и последващото
batDancho (05-02-2025), Нерегистриран (9)