Изкуствен интелект ( AI )
Аз съм голям фен на научната фантастика, може би основната причина да я харесвам толкова е, че доста от нещата които се случват, в началото са просто
фантасмагория. След педесетина или стотина години, тези неща стават реалност.
Всеки който е чел подобни книги, знае за какво говоря.
Точно заради това, първото нещо което ми мина през главата, покрай масовото нашумяване, на най-известния към момента изкуствен интелект ChatGPT, беше Терминатор.
Неговия собственик Джеймс Камерън, направо им каза:
"Предупредих ви, хора, още през 1984-та, а вие не ме послушахте", води се като шега, но знае ли човек.
Другото основно нещо което го притеснява е, подмяната на актьорите и сценаристите в близко бъдеще.
За съжаление те не са единствените хора, които могат да бъдат подменени от IA.
Огромна част блоговете вече са написани от IA, същото се прави при вестниците, и още и още.
ChatGPT e собственост на OpenAI, създадена от Илон Мъск като съосновател през 2015, срещу скромните 50 милиона usd. В последствие сам напуска от фирмата. Един друг познат и известен човек, доста сериозно се заинтересува към фирмата, Бил Гейтс. През 2019 година, чрез фирмата си Microsoft инвестира един милиард, след четири години, през 2023 се инвестират още десет милиарда долара. Според мен, това няма да са последните инвестирани пари. Това е показателно, колко сериозно се отнасят най-големите корпорации в света, относно Изкуствения интелект.
От вчера вече притежаваме първия смартфон с искуствен интелект, Samsung Galaxy S24.
https://webcafe.bg/premiera/samsung-...-intelekt.html
Нищо чак толкова невероятно, но... показва как постепенно IA, навлиза повсеместно в живота ни. В момента е беззащитно, но и Скайнет беше такава в началотол
Шегата на страна, военните също силно се интересуват, спрямо възможностите на изкуствения интелек, гледах няколко клипа, в които обясниха, че ще правят дронове чрез него. Ще поразровя още информация и ще направя отделна тема. Защото според мен, това е истинския проблем, който може да ни... разкаже играта.
Все още, всичко покрай IA e, тъмна индия.
Европейския съюз, най-накрая реши да гласува регулаторна рамка, спрямо изкуствения интелект в началото на тази година, но тепърва ще има още промени.
Нещата за които писах, са една милионна част от навлизането на изкуствения интелект, ще се радвам вие също да се включите с мнение и информация за която сте чели.
i'll be back