Аз също се зарадвах от този ръст на еврото спрямо долара, но сега като гледам графиките не съм много оптимистично настроен за бъдешето на единната европейска валута и ще ти кажа защо. Първо слагам едночасова графика на валутната двойка евро/долар и виж как се е заформил този ръст над 1.1100. Всичко се случи много бързо и беше по време на така наречения мъртъв празничен период Коледа-Нова година, когато доста от банките и големите трейдъри не участват на финансовия пазар и ликвидността е ниска. Дали някой се е възползвал от тази ситуация за да запрати златото, евро/долар и криптовалутите в "небесата" е много спорен въпрос, но е факт, че сега след празниците при валутната двойка евро/долар сме на ценовите нива от 20 декември някъде. Това дори да е корекция на ръста на мене поне ми се струва прекалено силна и много бързо се реализира без да има чак толкова важни икономически данни, изказвания или новини. Всъщност ако ме питаш бих казал, че това специално при валутната двойка евро/долар не е никаква корекция, а продължаване на тренда, който си е твърдо надолу. Може и да греша, разбира се, защото в тези несигурни времена е страшно неизгодно да се опитва човек да прави дългосрочни прогнози. Виждаш как започва година - земетресения, самолетни катастрофи и продължаващо дрънкане на оръжия по всички части на земното кълбо. Допълнително слагам и една графика на седмичен период, където съм се опитал да сложа нещо като тренд линия (ти като спец по темата ще кажеш дали съм се правил добре). Но ако може да се вярва на тази графика значи на валутната двойка евро/долар ще й се наложи още много да поскъпне за да може да се говори за обръщане на мечия тренд. Като написах "мечия тренд" си спомних, че много пъти съм се канил да те питам ти като трейдър как се определяш - "мечка", "бик" или "което носи повече пари"?
ЧНГ 2024 ако съм пропуснал, живот и здраве пожелавам, а останалото ще си дойде само!
![]()