Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
REDA (23-01-2024)
Нарочно идвам при тебе за да те питам за съпротивите и подкрепите, защото знам, че можеш да ми дадеш най-точната информация. Давам направо с въпросите към тебе, но ще бъда по-обстоятелствен за да покрия всички правила на форума и вероятно ти си наясно с това и нямаш нищо против? Значи аз още в началото на своя път като трейдър много често чувах за понятията "съпротива" и "подкрепа". Вече е ставало дума, че съм преминал доста обучения за форекс (изцяло онлайн разбира се) и там подробно ни обясниха какво точно представляват съпротивите и подкрепите. За да ти докажа, че съм научил теорията ще ги повторя тук опредленията за съпротива и подкрепа. Съпротива представлява ценово ниво, на което валутен или финансов инструмент се сблъсква със затруднения при опит да продължи нагоре. Това може да бъде свързано с психологически бариери, икономически фактори или технически анализ на ценовите графики. Подкрепа, от друга страна, е ниво, на което инструментът се сблъсква с трудности при падане. Това може да бъде обусловено от същите фактори, но този път представлява ценова област, където инвеститорите са склонни да купуват, поддържайки цената на инструмента. Първият ми въпрос към тебе и към другите, които проявят желание да се включат в дискусията е: На каква база се изграждат нивата на съпротива и подкрепа? Имам предвид как решават точно на определено ценово ниво да се появи подкрепа и дори понякога го наричат "важно ниво"? Защото например при някои валутни двойки нивото на подкрепа или съпротива не е точно число, а 1.0896 или 1.0906 и изобщо разбираш какво имам предвид предполагам? Може ли да се каже, че при тези важни нива играят някакви психологически фактори? Някъде бях чел, че важни икономически новини и събития могат да предизвикат съпротива и подкрепа. Това честно казано аз не го разбрах и затова те питам директно ти какво можеш да кажеш по този въпрос? В заключение ще ти кажа, че аз съм много наясно, че съпротивата и подкрепата са важни концепции във валутната търговия, които могат да помогнат на трейдърите във формирането на ефективни стратегии. На мене много ми се иска на базата на това да създам една наистина добра стратегия за търгуване на валутния пазар. За целта обаче ми е много важно да попълня празнините в знанията си за това как точно се оформят тези съпротиви и подкрепи. Затова се обръщам към тебе за повече специализирана информация по тази важна тема. В случай, че нямаш време да пишеш или не ти се занимава поне дай някой друг линк към подходящ сайт по темата или ми препоръчай някаква полезна литература. Последен въпрос : На какъв принцип се пазят тези съпротиви и подкрепи? Имам предвид, че често съм чувал как "мечките (биковете) не дават да се премине това ниво" и в началото наистина си представях някакви мечки (бикове) залегнали в нещо като окопи и стрелящи по всеки, който опита да се приближи. Разбира се това е плод на моето доста развинтено въображение и знам, че истината е доста по-различна. Надявам се ти да ми дадеш насоки каква е точната концепция. Благодаря!![]()
Нерегистриран (2)
Здравей
Правилно си разбрал за подкрепите и съпротивите но между тях има една равновесна точка която се казва пивот който постоянно се мени
Логиката на пазара е да се намери равновесната точка между продавачи и купувачи и тази равновесна точка се казва пивот
В моя случай аз давам нивата базирани на месечните цени или 30 дена назад
Някой предпочитат само за последните 24 часа да използват цените но според мене заради цикличността на пазара откъм данни е по добре да се използват 30 дни като база за изчисление
А самия пивот има формула на изчисление и тя е връх + дъно + цена на затваряне / 3, а в моя случай това са цени на месечна графика, за 30 дни
Тези подкрети са нивата при които движението на цената може да обърне посоката но не е гарантирано че ше стане това тъй като мечките могат да надделеят над биковете и да пробият подкрепата която вече става съпротива след пробива
Последна редакция от ProPip : 25-01-2024 на 09:51
ontar (25-01-2024)