Аз не съм държавен служител и никога не съм била, първото което е. Второ аз съм живяла в чужбина и на първия месец разбирах езика а след третия вече го говорех, става въпрос за Чехия. От години работя и живея в България , но работя с чешка фирма от компютъра защото го научих перфектно и говоримо и писмено. Всяко лято получавам много добри оферти за работа благодарение на това че съм научила езика в държава в която съм живяла и работила. И когато някой дошъл в България, живее и работи две години в България и ми каже не те разбирам говори на украински или на руски е дразнещо да. А ти как разбра че са супер мили и любезни като си се сблъскал с украинка чистачка която те е поздравявала само защото не си е направила труда да учи и сервитьорка на която това и е работата за да получи тлъст бакшиш. Ти май не си бил в чужбина и не знаеш че ако там не научиш техния език никой не те взема на сериозно и не желае да работи с теб. В която и държава да си получаваш уважение не само заради труда който полагаш в работата си но и за това че говориш на техния език. На мен в Чехия на български никой не ми е говорил и за да се докажа че мога и да получа одобрение се наложи да науча езика. И някой тук пришълец който не знае и две думи на български да се прави на шеф и на голямата работа няма как да стане. Тук не говорим за месец или два, тук говорим за две години нали така. Има ли са достатъчно време да научат поне елементарните фрази с които да направят работата по лека и за тях и за нас. Тук е България и се говори български език, ако не ти изнася има много държави където да отседнеш. Това е моето мнение и съм права.