В последно време с интерес наблюдавах какво се случва през време на азиатската сесия с повечето финансови инструменти. Всъщност не следих всички финансови инструменти, а само тези, които предимно ги търгувам аз или имам някакви намерения да работя с тях в недалечното бъдеще. Почти веднага ми направи впечатление, че по време на азиатската сесия движенията са някакси по-спокойни и най-важното са в посока, която много повече приляга на моята стратегия за търгуване. Не мога да съм сигурен какви са причините за това спокойствие, но мога да предполагам. Например много съм чувал и чел за азиатската раса хора, че са по-спокойни като темперамент, скромни, тихи, работливи и най-важното - последователни. Това за форекса се изразява, че рядко има резки движения и повечето котировки са само в едната посока т.е. ако ги хванеш в началото няма как да сбъркаш и да загубиш. През деня има каскада от всякакви икономически данни и още куп предимно лоши новини. Да не забравяме и изказванията с повод и без повод на видни политици и банкери. Туитванията в социалните мрежи, които често ако не фалшиви, то най-малкото поне са манипулативни също влизат в арсенала на европейската и американската сесии. През азиатската сесия почти няма подобни изказвания и излишни провиквания на политици и банкери. Всичко това създава атмосфера, която е много по-подходяща за моя стил на търгуване. Единственият недостатък е, че на практика човек трябва да си обърне наопаки режима. Търгуването на валутния пазар по време на азиатската сесия в нашите ширини можем спокойно да го наречем нощна смяна. За мене това обаче не е нещо ново и непознато, защото дълги години съм работил на смени. При това става дума за 12 часови смени, а за капак обикновено през нощта работата беше повече и по-отговорна. Казвам го не за да се хваля, а защото знам, че има места където през нощта хората имат време да подремнат. При мене това беше напълно невъзможно и сигурно мога да твърдя, че съм добре трениран да работя по азиатско време. За целта обаче трябва да се спи през деня, защото иначе се получават здравни дефицити. Всъщност като си гледам разбитото здраве си давам сметка, че всички тези нощни смени в течение на десетки години вероятно са оставили своя вреден отпечатък. При положение, че вече няма връщане назад си мисля дали да не се пробвам да търгувам по време на азиатската сесия т.е. да мина изцяло на нощна смяна. Това си е риск от всякъде, но ако започна да печеля от форекса може би ще е оправдано.