Наистина вчера се получи много силен ръст при биткойна, но причината това да се случи не са съдебните новини, които ти си коментирал, а едни икономически данни от Сащ, които ги обявиха в 16.45 часа и бяха доста лоши с две думи казано. Това натисна веднага американския долар и затова поскъпнаха повечето валути, метали и крипто спрямо него. А индексите рязко поскъпнаха вероятно, защото след тези лоши икономически новини от Сащ се очаква Федералния резерв да престане да вдига лихвата. Такива бяха повечето коментари и анализи в интернет до които аз се добрах вчера вечерта. По принцип в последно време американската валута е силна, дори много силна и явно имаше нужда от малко отпускане на хватката ако мога така да се изразя. Факт е, че повечето инвеститори само това чакаха за да започнат да купуват акции и индекси. Така че поскъпването на биткойна може директно да се обясни като следствие на ръста на американските индекси и особено на Насдак. Винаги е ставало дума, че има права корелация между биткойна и индексът Насдак. Не съм съгласен, че биткойнът е поскъпнал първи и с това е повлякъл нагоре индексите и металите, а и лесно може да се провери хронологията кое е причината и кое е следствието. Не бива да се отдава чак толкова голямо значение на биткойна и на другите криптовалути, които са на практика едни спекулативни финансови инструменти и нищо повече. Без да омаловажавам тяхното значение те обикновенои поскъпват когато има позитивна атмосфера и хората с повече свободни пари преценят, че могат да спечелят нещо извънредно. Подозирам, че сега ще има много оптимизъм и прогнози за силно поскъпване на криптовалутите, но дали ще стане точно така аз лично не се наемам да кажа. Но иначе се радвам, че стана малко по-интересно, защото прекалената доминация на долара на моменти е отчайваща.