Пропуснал си новината или по-скоро слуховете, които тръгнаха тази сутрин от към страната на изгряващото слънце Япония. Все повече се пише и говори, че до края на декември Японската централна банка ще направи рязък завой на своята финансова политика. Става дума, че е много вероятно да престанат да държат отрицателни лихвите т.е. да се тръгне към повишение. Тогава бях пред графиката и нямаше как да не забележа как рязко поскъпна валутната двойка долар/японска йена. Логично и златото започна да губи от цената си и тогава се разтърсих и я намерих тази новина в червено. Биткойнът и другите криптовалути по мои наблюдения вече бяха тръгнали да поевтиняват и не знам дали това е свързано със слуховете от ЯЦБ. Още от петък го гледах биткойна и ми се стори, че прекалено му напомпаха цената и тук аз не намерих чак толкова важна причина това да се случва. Все пак следих периодично какво се случва на криптопазара през почивните дни и след като не поскъпна повече ми мина през ума, че може да последва спад. Не ги търгувам крипто валутите отдавна, но от обща култура както се казва вече им разбирам номерата. Никога няма да приема факта, че една поредица от символи генерирана във виртуалното пространство може да струва десетки хиляди долари. Не съм запознат как работи блокчейн технологията и си го признавам, но въпреки това за мене не е нормално тези неща да са толкова скъпи. Сигурно ще ми каже някой, че всичко е въпрос на пазарна логика и всяко нещо струва толкова колкото са готови да платят за него хората. Дори да имам милиони свободни пари пак не бих инвестирал дори нищожна част от тях за някакви виртуални измислици, макар че съм харчел за какви ли не фантасмагории от своите пари преди години.