Пускам теза тема за политическа партия Възраждане, защото тя определено е сериозен фактор в политическия живот на нашата страна. В началото е важно да уточня, че аз не съм член на партия Възраждане и дори не съм гласувал за тях, но следя с интерес тяхното развитие. Тази партия е създадена през 2014 година и тръгва с малки, но винаги ясни цели, което постепенно привлича все повече симпатизанти. Покрепата за партия Възраждане нараства бавно, но това създава стабилност, каквато има в малко партии напоследък. В по-предишния парламент партията с лидер Костадин Костадинов влезе за първи път с малко над прага от 4% и имаше 13 депутати. В последния парламент партията успя да удвои своя резултат и зае четвърто място от 7 партии и вече имаше 27 депутата. Сега социологическите проучвания дават на партията шансове за още по-добър резултат и възможности да стане трета сила в следващото Народно събрание. Това определено е интересен феномен в нашето политическо пространство, където подкрепата за повечето партии се свива до най-твърдия им електорат при силно намаляваща избирателна активност. Не може да се отрече и това, че лидерът на партия Възраждане Костадин Костадинов е много активен в интернет и винаги е готов да говори по най-злободневните теми на деня. Между другото това поведение беше привично за Костадинов и последните два парламента. Той почти всеки работен ден на Народното събрание взимаше думата, за да чете декларации по всякакви поводи (предимно важни за хората) или даваше пресконференции пред журналистите в коридорите на законодателния орган. Ясно е, че подобни националистически партии не се харесват от останалите партии за съвместна работа или каквато и да е коалиция. Аз лично не знам защо така се получава, че крайният национализъм не се котира добре в Европа и подобни партии дори да искат трудно влизат в управлението. Сега от партия Възраждане са тръгнали да организират референдум за отлагане с 20 години на замяната на българския лев с евро. Последната информация е, че вече под заявителната подписка са се подписали над 250 000 души, което звучи доста авторитетно. Ако не се случи нещо извънредно референдум по темата за отлагането на приемането на еврото ще има в най-скоро време и няма как да се отрече, че основната заслуга за това ще е на Възраждане.