В последно време все повече наблюдаваме различни политически сили да ни пробутват референдуми за различни важни въпроси които повече се политизират отколкото да се търси позитивизма и негативизма от това. За мен този вид демокрация е за страна като Швейцария. Страна доказана с традициите си в пряката демокрация и гражданите и са достатъчно зрели и отговорни да прилагат този вид демокрация. Приложена в други страни не е много сигурно, че ще работи както трябва да не кажа, че може дори да навреди. Лично мое мнение е, че референдумите трябва да се забранят. Думата референдум за мен е девалвирала дума. С оглед референдумите които братска Русия проведе и референдума на ИТН. Просто не сме дорасли за такъв вид демокрация. Няма нужда от референдум според мен. Всяка политическа сила си има готов отговор за всеки референдум. Мисълта ми е, че когато имаме готов отговор за всеки референдум гласуваме за тази партия която отговаря на правилния отговор. И така ето ти е готов резултат след изборите. Всичко друго е политизиране и игра с народните маси. Пресен пример е Великобритания. Консервативната партия беше твърдо за оставане в Еврозоната. И какво стана депутата повдигнат този референдум изчезна след референдума и не се чу, а народа продължи да гласува за консерваторите. Това, ако не е демагогия. Та с две думи аз съм твърдо против теферендумите. Твърде много енергия и средства за нищо. Лично мнение разбита се. Всяка една партия има ясни позиции и отговори на въпрос референдумите гласувайте за тази или трзи партии които отговарят за вашите виждания и въпроса с референдумите е решен.