Верно е, че този прословут преход доста се проточи или поне така се коментира публично. България е в остра политическа криза, която уж трябва да се реши с парламентарни избори, но защо това не помага? За последните почти 2 години сме избирали цели 4 парламента и вървим към пети, но политическата криза вместо да се решава все повече се заплита. Уж сме най-бедната държава в Европейския съюз, но това не ни пречи да хвърляме десетки милиони за тези предсрочни избори. Може би е вярно твърдението, че в България се разми понятието ляво и дясно когато става дума за политика. Имаше времена когато все се говореше за двуполюсен модел в политиката. Смяташе се, че ако той бъде разбит това ще подобри политическата среда и това ще намали остротата на партийното противопоставяне. Много хубаво беше това пожелание и ето, че то се случи и в парламента влизат все повече партии макар и малки. Дали това доведе до по-голяма демократичност в нашата политика или нещата се влошиха още повече е общо взето риторичен въпрос. Според мене основният проблем е, че у нас в България повечето партии и партийни проекти са лидерси. Имам предвид, че са построени около силни лидери с голямо его и за да е още по-сложно тези водачи не могат да се понасят помежду си. С няколко думи казано всичко е на много лична основа в нашата политика. А иначе между водещите приоритети на повечето партии няма кой знае каква разлика, защото всички са за ЕС, Нато, социална политика, предвидима бизнес среда и много други (да не изреждам, че няма да ми стигне мястото). Това се вижд и при взимането на ключови решения в парламента, когато се гласува почти единодушно или в най-лошия случай с над 175 гласа за т.е. имаме така нареченото конституционно мнозинство. Тогава какво им пречи на тези хора да се разберат и да съставят едно редовно правителство? Ами както вече го написах по-горе просто лидерите им не могат да се гледат и дори може да се се каже, че се мразят. Решението не е в нови поредни предсрочни избори за парламент, а в намиране на начин за помирение между тези лидери. Как да стане това аз нямам рецепта, но знам, че колкото по-бързо се случи ще е по-добре за държавата и народа.