Изобщо не е ясно дали това, което се случи в България през 1989 година може да се нарече преврат, защото властта на практика си остана в същите хора, които я бяха взели още през 1945 година. Бях очевидец на събитията и мога да го кажа с пълна категоричност, че не народа се вдигна срещу Тодор Живков, а неговото най-близко обкръжение в БКП. Истината е, че тогавашния водач на СССР не харесваше Живков и начина, по който управлява и затова инструктира няколко души от тукашното ръководство на тогавашната комунистическа партия как да свалят Живков. Идеята беше да се направи у нас същата така наречена перестройка, която вървеше с пълна пара в Съветския съюз. Защото е факт, че Тодор Живков беше много гъвкав и хитър държавник и имитирайки някакви промени щеше да се снищи и да оцелее. Не знам дали това щеше да е по-добър вариант за България, но е факт, че тази промяна през 1989 не тръгна добре. Компартията се преименува на социалистическа и благодарение на силните тайни служби внедри свои хора във всички партии, които тогава бяха стотици и все с претенции колко са демократични. Отделно се раздадоха много държавни пари на избрани до бившата върхушка хора и това бяха така наречените куфарчета, за които дълго се говореше. През всичките тези над 30 години едва ли във властта е попадал случаен човек, а ако това се случеше веднага му се вадеше някакво досие или му се случваше някаква тежка лична драма. По този начин бившата държавна сигурност селектираше точно кои партии и хора да могат да са на власт или близко до нея. Не знам какво имаш предвид като казваш да се вземем в ръце? Трудно е да се повярва, че у нас някога са се провеждали честни избори и вероятно мнозина българи са на това мнение и затова все по-рядко отиват да гласуват. Ако скоро не ни предложат някой нов партиен проект с поредния спасител начело то това ще значи, че все пак в този парламент ще се състави редовно правителство и на мене това ми се струва много вероятно. Все пак да видим какво ще ни предложи новата година в политическата сфера и дали няма да има изненади?