Първоначално написано от
jivko78
Като се говори за фиксирани цени като при цигарите не знам дали на някой разбира нещо различно от това, да не се продава по-скъпо от написаното на етикета ! Така че да се обяснява , че можело да се продава и по -евтино , не мисли че може да има каквото и да е отношение към въпроса. Ако става въпрос някой може да реши и да ги подарява , а не да ги продава и със сигурност няма да има проблем . Естествено това с фиксираните цени няма как да бъде за всеки продукт , защото да, става комунизъм. И за цигарите след като сме достигнали комунизма и няма проблем, какво пречи същия комунизъм да бъде постигнат за стоки с далеч по важно значение за хора като някои лекарства например. Нещо което го няма в момента ! А , че ти говориш че в момента пазара на лекарства бил комунистически изкривен , е толкова далече от реалността, че от това повече няма на къде . Не знам ти от къде си купуваш лекарства, но в България аптеките са частни и никой друг не им определя надценките освен собственика на аптеката. Едва ли има някой , който да не е виждал разликата в цените по аптеките и ти да говориш за комунизъм при лекарствата ! Факт е че български лекарства в чужбина се продават на по-ниски цени от тук, така че явно и тук може. Още повече, че едва ли някой се съмнява, че у нас няма картел точно пък при лекарствата. И с цените на много жизнено важни за някой хора лекарства се злоупотребява особено ако се намират трудно.
Да се върнем на примера с кока -колата ! Да има разлика в някой магазини от препоръчителната цена на етикета , но ако цената е 2,20 на етикета , може да я видиш за 2,30 , да кажем 2,5 , но няма да я видиш на 3,5 или нагоре. И след като в държави като САЩ , ако търговец бъде хванат да продава специално кока-кола на по-висока цена от етикета , санкциите са жестоки , така че не знам там да са докарали комунизма. И очевидно дори в САЩ и в Европа се налага в някой случаи държавата да се намесва с регулирането на цените , не знам ти как видя такава драма , ако това стане у нас. Да се върнем и на надценките , където не ти беше ясно на кое се слагат дали на производствената цена или тази на едно . Надценка означава цена която търговеца слага над тази на която е закупил стоката ! Производствената цена си е проблем на производителя и над нея той си слага определена надценка на която да продава. От тази цена производителя прави отстъпки съответно , ако е голям купувач може да му направи отстъпка 30 % , ако е по-малък може да му направи 15 % и т.н.. И идеята е всеки от тези търговци да сложи максимум 25 % надценка, може да сложи и 10 % ако иска. И не е тайна , че винаги големите вериги взимат от който и да е производител максимални отстъпки, поради големия обем заявки, за разлика от малкия търговец. И като се има в предвид факта, че в Европа много от хранителните стоки са по-скъпи от тези у нас, и е очевидно , че у нас има спекула и картели , то не виждам защо държавата да не се намеси разбира се в разумни граници и където трябва. Да не би да е по-нормално всеки да прави каквото си иска и определя каквито цени си иска ?