Беше ми трудно да формулирам заглавието на темата, защото имам много въпроси все свързани с участието на дребни трейдъри във форекс. За да не стане много дълго заглавието на темата аз допълнително ще обясня какво точно ме интересува тук. Отлично знам причината за създаването на форекс и това е обмяната на валута между държави, централни банки и големи компании. Казвам го най-общо и без да имам претенциите, че съм се изразил професионално и изчерпателно по темата. Ключовият въпрос, който си задавам е защо обаче във форекс са създадени нужните условия да участват частни лица или така наречените дребни трейдъри? Знаете, че за да се случи това е нужно да има различни форекс брокери, специално ориентирани за работа с дребни клиенти. Те предлагат търговия на ливъридж, за да могат хора с почти нула пари да се включат. Отделно се дават бонуси и се организират състезания по форекс. Абе, изобщо създадена е една доста голяма индустрия (ако мога така да я нарека), която привлича клиенти частни лица, които да се занимават с форекс. Само че каква е ползата от участието на тези дребни трейдъри е също важен въпрос? Знаем добре, че валутния пазар го движат много фактори, но самите дребни трейдъри нямат никакъв дял към тях. Частните лица, които търгуват форекс на практика са незабележими меко казано. Те печелят или губят все за своя сметка и нямат принос към движението на валутните двойки. Доколкото съм запознат те не създават така важната ликвидност на валутния пазар. Тогава каква е причината да им се създадат условия да търгуват от дома си или откъде си решат? Защо всичко е толкова лесно и достъпно за тези дребни трейдъри и каква е икономическата изгода от цялата тази операция? Надявам се повече хора да се включат в темата и да се опитат да отговорят на въпросите, които съм задал, защото си мисля, че е не само интересно, но и важно. Аз обещавам, че ще разширя допълнително темата в процеса на дискусията в зависимост от вашата активност и интереси. Благодаря сърдечно на всички участници, които ще се отзоват!