Вчера имах непотърсена челна среща с украинска бежанка.
Седя в едно кафе и чакам една приятелка, обедно време кафето празно, аз и още 2ма вперили поглед в лаптопите на разстояние от мен.
Въпросната се приближава към мен, бърз преглед на аутфитчето- нали съм женаняма празно, веднага му слагам оценка между 2 000 и 2.500 плюс още хилядарка дамската чанта и раницата. На чист руски ми поиска паролата на интернета. Казвам и - не ви разбирам. Да отбележа, че въобще не отиде до бар плота да я поиска от персонала - предполагам защо, продължаваме да ме залива с думи, аз продължавам да и казвам, че не я разбирам и да се обърне към персонала. Въпросната ми помести чантата и седна до мен. Станах взех си чантата и кафето и се преместих на другия край на кафето - тази след мен дръндори. Възмутена, че тук нямало никаква организация, отишла на централна гара, където имало бежански център, като казала, че преминава оттук на път за Германия и няма да остава и казали, че не могат да и съдействат, даже и отказали чай и храна и казали, че се занимават само с оставащите тук, скапана държава никъде нямало безплатен интернет. Сядам на другото място, тази по мен. Писна ми - отивам при персонала и казвам, че тази жена ме притеснява, искам да си пия кафето на спокойствие. Те едни млади момченца - видяхме, ама како да направим, тази е украинка. От вчера се влачи да заговаря хората и да им иска пари, не сте първата която, се оплаква.
Тази зад мен и продължава, почерпете ме кафе гладна съм, а чува целия разговор, който водя с момчетата на бара.
Реших, че трябва креативно решение, за решение на казуса - това е нагло и няма спасение и като викнах - Бързо викайте полиция, хванете я, открадна ми портмонето, госпожата като чу - с такава избяга от кафето с неподозирана скорост. Един младеж хванал телефона, викам му затваряй телефона, не ми е откраднала портмонето, обясних, че съм се развикала, за да я разкарам, посмяхме се с младежите, казах им, че ако се появи, могат учтиво да я поканят да остане, че ще извикат полицията, за да се изясни /несъществуващата/ ситуация с откраднатото портмоне. Момчетата споделиха, че не била единствен случай и по околните заведения също се оплаквали, че украинците притесняват клиентите им с разни искания и че веднага ще споделят креативния ми подход за отървававане.
Не желая някой да ме притеснява, пък ето тук толкова съчустващи и боготворящи Зеленски и украинците, да им помагат, да им купуват кафета и храна, да им плащат билетите до Германия.