Първоначално написано от
minkov
По изявление на Кондолиза Райс (за който не си спомня - държавен секретар на САЩ по времето на Буш и опустошаването на Ирак) само цивилните жертви от инвазията са 250 хил. човека с циничното допълнение от нея, че това била приемлива цена за постигнатите цели. Има да ги гонят руснаците доста, докато ги достигнат тези жертви, щото по данни от преди месец загиналите в текущия конфликт са около 80 хиляди от които 8 хил. цивилни, като около 2/3 са руснаци, включително и около 1000 от цивилните жертви - това по данни на британското разузнаване.
По принцип за текущия конфликт реалните и достоверни данни са изключително малко, останалото са полуистини и откровени лъжи и в най-добрия случай липса на информация.
А отделно от това за целите на пропагандата се тиражират всякакви измислици, като никой не обръща внимание на факта, във военните действия реално не участват формирования на руската армия, освен ракети и дронове.
От руска страна с изключение на първите 1-2 месеца на конфликта реалните сражения се водят от наемници - първо беше Ахмат, после беше сменен от Вагнер, сега по изявление на Пригожин Вагнер се оттегля от първи юни и ще бъде заменен пак от Ахмат в зоните с реални бойни действия - все наемници, реално нямащи нищо общо с руската армия.
От украинска страна поне на мен не ми е ясно кой воюва, защото имам трима-четирима познати, които са мобилизирани от около година, но никой от тях не бил на реалния фронт - стоят си по някакви казарми в западна и южна Украйна.
Истинската война всъщност не е на фронта, а на в икономиката, като там залозите са многократно по-големи от Донбас, Луганск и целия Крим. И всъщност там ще се реши кой ще води света от тук нататък.
Лошото в цялата работа с икономиката е, че нашата държава и цяла Европа са в позиция партер и само пасивно наблюдават движенията на останалите играчи - от едната страна Китай - втора икономика в света с претенции до няколко години да е първа, от друга страна САЩ с все още доминиращия долар и от трета страна БРИКС и гравитиращите около него, които владеят около половината световна територия, половината население и 2/3 от природните ресурси, но с много слаби валути и икономики.
В общи линии развръзката на тази икономическа война ще се реши от Китай според мен и това ще стане до 5-10 години и горе долу толкова ще продължи и текущия конфликт в Украйна за отвличане на вниманието.
А иначе, Пригожин е прав (ако действително го е казал той, но е вярно даже и да не го е казал), че на никой по върховете не му пука за жертвите в конфликта - нито от едната, нито от другата страна. Интересите, които са заложени са много по-големи от някакви си 100-200 хиляди жертви.