• flag
  • flag
photo
Login/Register
Register Restore Password
Форум
Мненията днес Правила Форума ЧЗВ Календар Календар Economic calendar Общност Потребителска листа Действия Маркирай форумите като прочетени Предпочитани Бързи връзки Екипа на форумите Покани приятели
  • Покани приятели
  • Състезания и конкурси Пари за писане Партньорска програма Кампания „ТОП отговори“ Кампания „Най-добра тема“
    Какво ново?
    Мненията днес Групови съобщения за деня Събития за деня Маркирай форумите като прочетени
    Портал FX.co
    Графики
    Schedule EUR/USD График EUR/USD График GBP/USD График USD/JPY График USD/CHF График USD/CAD График EUR/JPY График GBP/JPY График AUD/USD График GOLD График Bitcoin
    Форекс Игри
    Forex Hunting Trader Catch Money
    Invite friends
    From contact list
    Разширено търсене
    • Форум
      • Мненията днес
      • Правила на Форума
      • ЧЗВ
      • Календар
        • Форум календар
        • Икономически календар
      • Общност
        • Потребителска листа
      • Действия
        • Маркирай форумите като прочетени
        • Предпочитани
      • Бързи връзки
        • Екипа на форумите
        • Покани приятели
      • Състезания и конкурси
        • Пари за писане
        • Партньорска програма
        • Кампания „ТОП отговори“
        • Кампания „Най-добра тема“
    • Какво ново?
      • Мненията днес
      • Групови съобщения за деня
      • Събития за деня
      • Маркирай форумите като прочетени
    • Портал FX.co
    • Графики
      • График EUR/USD
      • График GBP/USD
      • График USD/JPY
      • График USD/CHF
      • График USD/CAD
      • График EUR/JPY
      • График GBP/JPY
      • График AUD/USD
      • График GOLD
      • График Bitcoin
    • Покани приятели
      • От листата с контакти
    • Разширено търсене
    Влизам Регистрация Регистрация
  • Форумът изисква предварителна Регистрация преди да можете да изкажете свое мнение.
  • Hерегистриран, прочетете Правилата на Форума преди да започнете да пишете.
  • Партньорска програма на ИнстаФорекс - най-високите печалби от Форекс! Печелете чрез привличане на клиенти! Изплащаме до 67% от приходите си! Тази оферта не е валидна за клиенти на instaforex.org, която е европейска компания с регулация в ЕС.
  • Получавайте пари за публикациите си в нашия форум!. Условията на кампанията "Бонус за качество" ТУК, Често Задавани Въпроси ТУК Тази оферта не е валидна за клиенти на instaforex.org, която е европейска компания с регулация в ЕС.
  • .
    • Начало
    • Форум
    • Дискусия за пазари и търговия
    • Общи теми за Форекс пазара
    • Как да тествам и оптимизирам ръчната система на търговия?

Login

Забравили сте паролата си?
    Регистрирайте се в социалните мрежи

Тема: Как да тествам и оптимизирам ръчната система на търговия?

+ Отговор в тема
    Страница 2 от 2 ПървиПърви Предишно 1 2
    Резултати от 11 до 17 от общо 17
    • Контрол над темата
      • Покажи версия за принтиране
      • Прати тази страница по E-Mail…
      • Абонирайте се за тази тема …
    • Търси тема
      •  
        Разширено търсене
    1. 12-07-2022 18:13 #11 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      minkov
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      minkov е на линия
      Централна банка
      Polos

Моля, изберете категория: - Откажи
      minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите Аватара на minkov
      Град
      Къде ли не
      Начислени плащания
      11,308.31 USD
      Благодарности
      46 977
      Благодарили са му 45 412 Пъти в
      12 212 Поста
      ПодписвамПодписвам
      абонаментен: 1
      Gordey,
      X
      Цитирай Първоначално написано от ndimitrov73 Виж мнението
      Абсолютно те подкрепям. Дори и гуруто ми споменава в мемоарите си, че се е запознал с трейдър който има точно такава стратегия. Много губещи и малко печеливши, но отношението печалба загуба е била много голяма. Така, яе съм склонен да вярвам, че има много системи които са печеливши въпроса е да знеш какво искаш и най-вече да ти допадат на теб. Например аз за скалпел не ставам моя стил точно ми приляга и е суйнг. МОже би резултатите сами ще дойдат с усъвершенстване и тренировки. Трудна работа е тази професия. И тука гурото излиза прав за да си професионалист трябва поне 8 часа на ден да си пред графиките като останалите професии. И събота и неделя тренинг пак и анализиране на графики да извлечеш нещо и някаква зависимост.
      По принцип съм забелязал, че има повече печеливши стратегии, ако работиш с по-далечен времеви хоризонт и е сравнително по-лесно да намериш печеливша стратегия която прави 1-2-3 сделки в месеца и на два месеца има 1или 2 печеливши сделки. Ама това не е за мене. Нямам нерви да чакам толкова. Аз поне търся вътредневни зависимости и почти не оставям позиции за следващия ден. Всеки сам си определя стила. Аз не бих казал, че съм точно скалпер, но съм фен на бързите сделки.

Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.

Отговори с цитат Отговори с цитат Благодарности  

Увеличете доходите си в партньорство с ИнстаФорекс.

2. Следните 5 потребители изказват благодарности на minkov за полезния пост:

kypa (12-07-2022), ndimitrov73 (12-07-2022), 100 (13-07-2022), Нерегистриран (2)

3. <a href="https://www.instaforex.com/bg/?x=bgforum">InstaForex</a>
    4. 12-07-2022 19:07 #12 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      kypa
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      kypa не е на линия
      Централна банка
      Suka Mengoceh

kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите kypa е отвъд представите Аватара на kypa
      Начислени плащания
      31,523.51 USD
      Благодарности
      235 416
      Благодарили са му 74 322 Пъти в
      22 961 Поста
      ПодписвамПодписвам
      Gordey7,
      X
      Според мен стратегията за ръчна търговия може да съдържа правила с повече от една степен на строгост, което допълнително затруднява машинно тестване и евентуална успешна оптимизация в резултат на него. Условията за сделка може да включват както правила, които трябва задължително да бъдат изпълнени, така и правила или комбинация от правила, които може и да не бъдат чак толкова изпълнени. Такава логика в условията на машинно тестване обикновено трябва да бъде разписана като няколко различни стратегии, които да бъдат тествани поотделно, макар че т. нар. невронни мрежи и софтуер, рекламиран като изкуствен интелект, които могат да вземат решения на база фактори различни от вярно/невярно може би ще могат да ги обединят в единична стратегия.

Стратегия от такъв вид, даже може би всички ръчни стратегии, които разчитат на някакъв вид субективна преценка в момента на извършване на сделката според мен следва да бъдат тествани и развивани първо ръчно, след успешното извършване на което вече да се правят опити за машинизиране и автоматизиране. В дългосрочен план двата процеса следва да се извършват паралелно, понеже развитие в единия почти незабавно води в развитие в другия - колкото по-добре успеем да систематизираме ръчните правила и субективното мислене с толкова повече математически правила ще успеем да ги подкрепим и затвърдим, което евентуално някой ден може да доведе до пълно премахване на субективния фактор в момента на извършване на сделката.

Следва да се има предвид също, че тестването върху исторически данни е значително по-безпристрастно, а процесът на чакане - най-трудната част от ръчната търговия - практически не съществува, поради което резултатите от такова тестване не трябва да се приемат за кой знае колко надеждни докато не бъдат потвърдени посредством търговия в реално време с истински парични средства или поне с възможност и очакване на печалба на такива.
      Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.
      Одобрена

Следвайте ръководството на успелите! Печелете пари с ИнстаФорекс.

5. Следните 7 потребители изказват благодарности на kypa за полезния пост:

ndimitrov73 (12-07-2022), minkov (12-07-2022), Нерегистриран (5)

6. 13-07-2022 09:09 #13 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      100
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      100 не е на линия
      Централна банка
      Не е зададено настроение

100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите Аватара на 100
      Начислени плащания
      5,265.37 USD
      Благодарности
      1 579
      Благодарили са му 10 874 Пъти в
      4 044 Поста
      ПодписвамПодписвам
      абонаментен: 0
      X
      Цитирай Първоначално написано от minkov Виж мнението
      По принцип съм забелязал, че има повече печеливши стратегии, ако работиш с по-далечен времеви хоризонт и е сравнително по-лесно да намериш печеливша стратегия която прави 1-2-3 сделки в месеца и на два месеца има 1или 2 печеливши сделки. Ама това не е за мене. Нямам нерви да чакам толкова. Аз поне търся вътредневни зависимости и почти не оставям позиции за следващия ден. Всеки сам си определя стила. Аз не бих казал, че съм точно скалпер, но съм фен на бързите сделки.
      Това е действително така, "интересното" в общия случай започва от М15 нагоре и някъде около Н4 започва спада т.е. не си струва по-дългосрочния поглед в 99% от случаите. Но малкото позиции дават действително много по-добра успеваемост и вероятно по-добър дългосрочен резултат макар привидно да изглежда обратното. Интересното обаче, е че малко повишаване на успеваемостта е свързано с непропорционално по-малък брой позиции. Което обезсмисля нещата от друг ъгъл.
      Общо взето необходимо е да се работи на база златната среда, но това понятие реално няма смисъл докато трейдъра не е понапреднал доста за да има капацитета да разбере какво значи това и респективно да го приложи.

Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.

ИнстаФорекс – печелете пари навсякъде по света.

7. Следните 5 потребители изказват благодарности на 100 за полезния пост:

minkov (13-07-2022), Нерегистриран (3), ndimitrov73 (13-07-2022)

8. 13-07-2022 17:47 #14 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      ndimitrov73
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      ndimitrov73 не е на линия
      Централна банка
      Bahagia

ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите ndimitrov73 е отвъд представите Аватара на ndimitrov73
      Град
      Далече,Далече,Далече
      Начислени плащания
      970.76 USD
      Благодарности
      2 851
      Благодарили са му 8 381 Пъти в
      2 879 Поста
      ПодписвамПодписвам
      X
      Цитирай Първоначално написано от 100 Виж мнението
      Това е действително така, "интересното" в общия случай започва от М15 нагоре и някъде около Н4 започва спада т.е. не си струва по-дългосрочния поглед в 99% от случаите. Но малкото позиции дават действително много по-добра успеваемост и вероятно по-добър дългосрочен резултат макар привидно да изглежда обратното. Интересното обаче, е че малко повишаване на успеваемостта е свързано с непропорционално по-малък брой позиции. Което обезсмисля нещата от друг ъгъл.
      Общо взето необходимо е да се работи на база златната среда, но това понятие реално няма смисъл докато трейдъра не е понапреднал доста за да има капацитета да разбере какво значи това и респективно да го приложи.
      Накратко разбрах, че няма как да се оптимизира ръчната търговия. Просто трябва много тренировки и седени пред графиките. Броя на позициите също съм го решил. Стратегията работи на всички инструменти. Така, че да на един инструмент ако гледаш е вярно, че се правят малко сделки, но когато търгуваш на различни инструменти се прявят достатъчно на бой сделки което мен ме устройва напълно. Тренировки му е майката и резултата сам ще дойде. Аз съм друг тип под Н4 рядко слизам, а под Н1 изобщо. Най-ниско до което съм слизал е Н1 другото за мен са шумове. Пулса и настроението на пазара е на големите графики където е и фундамента и големите движения. Лично мнение и не ангажирам никой с него. Анализирането на графиките и търговията не знам дали ще се направи алгоритъм за да се тества. Малко невъзможно ми се вижда или много сложно ще бъде. Пак лично мнение ама благодаря все пак за отзивите.
      Последна редакция от ndimitrov73 : 13-07-2022 на 17:56
      "Бедността е най справедливото наказание за глупостта на един народ!"

Роналд Рейгън

Вашият път към света на търговията с ИнстаФорекс.

9. Следните 4 потребители изказват благодарности на ndimitrov73 за полезния пост:

minkov (13-07-2022), Нерегистриран (3)

10. 13-07-2022 20:58 #15 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      minkov
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      minkov е на линия
      Централна банка
      Polos

minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите minkov е отвъд представите Аватара на minkov
      Град
      Къде ли не
      Начислени плащания
      11,308.31 USD
      Благодарности
      46 977
      Благодарили са му 45 412 Пъти в
      12 212 Поста
      ПодписвамПодписвам
      Gordey,
      X
      Димитров, сигурно ще си поне петия съфорумец на който се налага да обяснявам, че това с тайм фреймовете, шума по пазара, пулса на пазара и други подобни са големи заблуди и точно за да се избави човек от тях са тези 10 години, които се препоръчват за трупане на опит.
      Пазарът е аналогова еднопосочна структура и НЯМА таймфрейм. Пазарът НЯМА пулс и НЯМА шум.
      Шумове и пулс има само в главите на някои хора, но има начин да се изчистят.
      Що ти се струва, че на H4 се вижда нещо по-различно от това което се вижда на М5 (примерно) и когато осъзнаеш, че двете графики показват едно и също нещо в различен мащаб вече ще си разбрал половината от техниката на търговията.
      H1 има 1 бар, на който съответстват 12 бара на М5 и 48 бара на М5 са точно един бар H4 u естествено, че е по-добре да имаш повече информация как се е формирал този H4 бар, анализирайки 48 петминутни бара. То това е и основата на прайс екшън стратегиите. Останалото са само заблуди на обучаващия се трейдър.
      Това ти го пиша от личен опит, защото аз също съм минал през тези заблуди.
      Другата заблуда е че има стратегия която работи добре на всички или на много инструменти. Принципно всяка стратегия може да работи на всякаква графика. Ако направиш графика на дневните температури и започнеш да я търгуваш със сигурност ще имаш входове. Изследвал съм може би няколко хиляди стратегии, повярвай ми НЯМА такава стратегия която да работи добре на повече от два инструмента, като от тези хиляди изследвани от мен стратегии съм срещнал не повече от 5-6 такива които работят добре на два инструмента. Стратегия която работи добре на повече от два инструмента не съм намерил.
      Иначе и аз съм търсил граал дето като го пуснеш на 20-30 инструмента и само да събираш печалбите. Звучи примамливо, ама такова нещо просто няма.
      Добре си стигнал до извода, че е много трудно да се тества и оптимизира ръчна стратегия, ама ми е много интересно как ще търгуваш спокойно като нямаш идея дали това което правиш е най-доброто или даже дали въобще е добро. Според мен е много рисковано да се доверяваш само на някакви текущи положителни резултати.

Одобрена

Авторът на тази публикация търгува с ИнстаФорекс. Защо не се регистрирате?

Вземете 750$ за всеки привлечен приятел!

Награда за партньори до 67% от спреда!

11. Следните 9 потребители изказват благодарности на minkov за полезния пост:

Нерегистриран (6), 100 (14-07-2022), Emil Enchev (14-07-2022), Kapitan Salam (14-07-2022)

12. 14-07-2022 11:57 #16 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      100
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      100 не е на линия
      Централна банка
      Не е зададено настроение

100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите 100 е отвъд представите Аватара на 100
      Начислени плащания
      5,265.37 USD
      Благодарности
      1 579
      Благодарили са му 10 874 Пъти в
      4 044 Поста
      ПодписвамПодписвам
      X
      Накратко разбрах, че няма как да се оптимизира ръчната търговия.
      Как успя? А без шега, това е абсолютно невярно, ръчната търговия може да се оптимизира точно както и автоматизирана, просто процеса е малко по-различен и си има както плюсове, така и минуси. Едното не замества другото също така.

Пазара действително няма фрейм и това шума на малките фреймове е доста жива легенда все още... Но че пазара се движи различно на всички фреймове е също факт и е нормално да е така, все пак един от параметрите за интерекция с пазара е времевия. Както при р:р, което в 90% от случаите на успешна търговия стои в границите до 1:1,5 средно, така и с фреймовете повечето успешни трейдъри са в границите М15-Н4...поне тези на ниво, което има някакъв смисъл за нас.
      Това с фундамента продължава да е тема също, но аз далеч не съм убеден, че с ресурса на домашния трейдър може да се извлече нещо повече от това знаеш кога е добре да търгуваш и кога да си свидетел...

Избора на фрейм и брой инструменти/сигнали също го приемат някой хора за личен избор, но реално това не е точно така....даже хич. Големия фрейм иска голям капитал, малко сигнали със същия риск, логично. Броя сигнали не може се увеличава безкрайно, защото повечето системи първо не работят добре на повече от няколко инструмента и отделно позициите си имат време в което са активни. Всяка паралелна позиция е допълнителен риск и в лош период много позиции могат да бъдат много опасен подход. Общо взето опита на трейдъра да огрее навсякъде води само до негативни резултати, не само че с повече позиции шансовете са да падне успеваемостта, ами и дроудауна ще в съвсем друго измерение.
      Както сме говорили и в други теми, пазара си има своите авторегулационни механизми да ти ограничи печалбите по един или друг начин. Изкусвеното и насила увеличаване на броя позиции не е решение, с което ще се заобиколи това леко проблемче. Баланса във всичко е истината, а точно той се постига най-трудно и иска много копаене, години работа докато се изследват опциите, да си види как работят нещата, какво е възможно и какво не и се култивира нещо като план, което и да е успешно и да пасва на психиката на всеки.

Одобрена

ИнстаФорекс – всеки може да печели.

13. Следните 6 потребители изказват благодарности на 100 за полезния пост:

minkov (14-07-2022), Kapitan Salam (14-07-2022), ndimitrov73 (14-07-2022), Нерегистриран (3)

14. <a href="https://www.instaforex.com/bg/?x=bgforum">InstaForex</a>
    15. 26-02-2023 17:17 #17 Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“ Можете автоматично да сведете до минимум прочетените публикации във вашия акаунт в „Общи настройки“
      ontar
      • Виж профил
      • Намери всички мнения
      • Лично съобщение
      ontar не е на линия
      Централна банка
      Bla

ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите ontar е отвъд представите Аватара на ontar
      Начислени плащания
      0.00 USD
      Благодарности
      4 256
      Благодарили са му 3 677 Пъти в
      879 Поста
      ПодписвамПодписвам
      stuser,
      X
      Аз също се вълнувам от въпроса как мога да направя тест на една стратегия за търгуване на валутния пазар. Не съм на сто процента сигурен, но вероятно ще си избера някоя валутна двойка, която да търгувам с тази стратегия. Прочетох внимателно всички коментари в темата и ми разбрах, че ще ми се наложи да вложа къртовски труд превъртайки бар по бар цялата графика при определения финансов инструмент. Аз по принцип не се плаша от много работа и само се притеснявам да не се отегча по някое време и да претупам теста. В смисъл да неглижирам някои грешки, които ми дава стратегията и това да ми донесе загуби. Истината е, че аз още не съм я подготвил тази търговска стратегия, а това сигурно ще е най-трудната част от цялото упражнение. Много държа стратегията ми за търгуване да е ръчна, защото не мога да програмирам и не искам да копирам или купувам чужди форекс системи. Скоро научих, че всяка стратегия за търгуване на валутния пазар е успешна известно време и после започва да дава все повече грешки. Основната причина е в това, че валутния пазар непрекъснато се променя с времето, което не знам дали е добре. Имам предвид, че е възможно тъкмо да си наглася стратегията да печели и валутния пазар се измести нанякъде и да се наложи ново историческо тестване. Всъщност преди да с епристъпи към тестването трябва да се направи нужната актуализация на стратегията, за да стане отново печеливша. В интерес на истината на мене винаги ми е било чудно дали това тестване на минали данни е толкова показателно. В смисъл дали изобщо може да му се има доверие, че ще даде правилните данни за стратегията. Все пак валутният пазар в последно време доста се промени и е малко странно да се търси в миналото потвърждение за бъдещите движения. Ето ако погледнем валутната двойка евро/долар тя преди години е била в съвсем друг тренд, а в момента е напълно доминирана от американския долар и няма индикации, че това скоро ще се промени.

Одобрена

Всяка минута много търговци печелят. Присъединете се към нас! Открийте сметка в ИнстаФорекс.

16. Следните 5 потребители изказват благодарности на ontar за полезния пост:

Нерегистриран (5)

+ Отговор в тема
    Страница 2 от 2 ПървиПърви Предишно 1 2
    Бърза навигация Общи теми за Форекс пазара   Горе ▲
    • Зони на сайта
    • Потребителски панел
    • Лични съобщения
    • Абонаменти