Вероятно причината за разпродажбите вчера не е Федералния Резерв за това, че не свали лихвата, а BOJ за това, че я вдигна.
Икономическата обстановка не се е променила. 144 000 нови работни места в САЩ си е сносна цифра.
Вдигането на лихвата в Япония обаче беше изненадващо. Десетилетие на отрицателни и нулеви лихви в Япония вероятно са допринесли целия световен кери трейд да е с японски йени срещу всичко. Затварянето на подобни позиции вероятно предизвика спадовете на борсите вчера в САЩ и в Европа. (Плюс срив на валути на развиващи се пазари с високи лихви като Мексико и Колумбия). За Япония спада вероятно причината е в скъпата йена, макар че нощес Никей възстанови 10% от спада. Т.е. някъде 2/3.
Поне аз така си обяснявам нещата макар и пост-фактум. Каквато и да е причината, моите Биткойни са на -21%
Ако това е причината за спадовете то Фед не трябва да сваля извънредно лихвата, каквито са призивите на много анализатори в момента. Ако свали лихвата, то лихвения деференциял между долар и йена ще се смали още повече. Т.е. ще налеят масло в огъня. За Японската централна банка обаче не съм сигурен. На следващото заседание може пак да вдигнат лихва. Имат исторически висока инфлация от 2,8%. Дано обаче като видяха реакцията на пазара да не вдигат повече.
Ако този ми анализ е верен, то Фед няма да свали лихва извънредно и ако свалят лихва на редовно заседание ще е само с 0,25 пункта.
Направих залог от 40$, че през август няма да има извънредно сваляне на лихва. Възвращаемост от 11%, т.е. за 4,40$ печалба.