Най-добре да си държиш криптото в някоя от популярните борси. Не, че е съвсем сигурна работа, ама поне оставяш борсата да се грижи за сигурноста им и ти не се занимавашВ последно време се замислям да си купя крипто валути, като съм се спряла върху няколко. Имам една позната която ги следи от дълго време и досега прогнозите винаги са и били изключително точни. Обаче проблема е че не разбирам много от тези неща и се чудя какъв портфейл да избера. Също така съм чувала и за влашки, но нищо не разбирам от тях. Вие имате ли крипто валути и как точно ги съхранявате? Всеки съвет и предложение биха ми били от полза.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Би ли ми препоръчал някои да ги погледна. Наистина доста се притеснявам. А това с флашката как става? И всъщност не е ли най-сигурния начин това. Става въпрос за инвестиция за дълъг период от време.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Кракен, Бинанс, FTX - борси са криптовалути - на последък ползвам FTX - не щото са много хубави, а защото са единствената криптоборса, която съм открил и никоя българска банка не отказва да получава преводи от нея. От другите борси много български банки отказват да получават преводи.
Като софтуерен портфейл ползвам Trust vallet - обаче има само мобилна версия, но мен ме устройва - от 4-5 години го ползвам и до сега за портфейла няма докладвани пробиви във сигурноста, а е елементарен за ползване, въпреки, че му липсват някои функционалности налични в други портфейли, но те не са и необходими при нормално съхранение на крипто
С хардуерни портфейли не съм се занимавал
Всеки сам си преценява как да си харчи парите, но аз се чудя дали най-правилното място за инвестиция са криптоборсите? Имам предвид, че в момента криптовалутите са на много ниски ценови нива и не спират да поевтиняват, защото перспективата е Федералния резерв да продължи да вдига основната лихва. Това съвсем логично прави много атрактивен и силен американският долар. Самите криптовалути са много рисков актив и това всички си го признават, а в такива тежки времена малко инвеститори влагат парите си по такъв начин. От друга страна при такива ниски цени на биткойна и останалите криптовалути има очаквания, че тука може да е дъното и да последва поскъпване, но такова развитие на ситуацията никак не е гарантирано. Твоята позната може и да има точни прогнози, но на какво се основават те специално при криптовалутите и редовно ли ги търгува, защото всеки може да допусне грешка? Пак повтарям, че аз съм последният човек, който би давал акъл в тази сфера и затова не ти препоръчвам да ме ползваш за съветник по темата. Просто разсъждавам на глас от това, което съм чел и чувал за криптовалутите. Например съм чел новини за изчезнали милиони криптовалути и дори за изгърмели големи криптоборси и това ми е показало, че в тази обалст на критовалутите няма нищо сигурно. Аз затова лично само съм търгувал на марджин за кратко време и предимно с променлив успех.В последно време се замислям да си купя крипто валути, като съм се спряла върху няколко. Имам една позната която ги следи от дълго време и досега прогнозите винаги са и били изключително точни. Обаче проблема е че не разбирам много от тези неща и се чудя какъв портфейл да избера. Също така съм чувала и за влашки, но нищо не разбирам от тях. Вие имате ли крипто валути и как точно ги съхранявате? Всеки съвет и предложение биха ми били от полза.
Все пак мога да те посъветвам ако имаш предварителни притеснения за каквото и да е просто да не го правиш. Казвам го от личен горчив опит и защото знам, че в този живот всичко много зависи от това каква енергия излъчваме в даден момент. Когато съм тръгвал да правя нещо, за което имам предварително отрицателни нагласи винаги съм се провалял. А иначе е ясно, че не това е най-сигурният начин за дългосрочна инвестиция. В момента повечето инвеститори купуват американски дългови книжа, защото те дават много добра възвръщаемост. Точно това вдига толкова курса на американския долар или аз поне такива информации чета в медиите. Нито ти ги препоръчвам, нито ги разбирам как се търгуват, но само го споменавам като факт от новините. Ако питаш мене с моя опит мога да ти кажа, че най-добрата инвестиция за едни пари са събитията, които създават спомени. В смисъл, че сега на стари години ме топлят спомените за купони, пътувания и подобни приключения, за които съм пръскал доста пари. От финансовите средства, които съм кътал в банки, под дюшека или по друг начин нищо положително не ми е останало. Накрая повтарям, че аз все пак не съм пример за правилно изполване на спечелените пари. През годините бях доста работлив и добре печелех, но и умеех чудесно да харча. Мислел съм си, че на мое място някой по-пестелив щеше да си е купил минимум два апртамента в София, които сега да му носят доход дадени под наем например. Но нито мога да върна времето назад, нито съжалявам, защото това е моят живот и наистина съм го изживял така, че имам доста поводи за гордост от себе си. Така че внимавай много с криптото и особено с тези опасни криптоборси. Успех ти желая. Всъщност най-добрата инвестиция е в здравето и образованието, но ти сигурно го знаеш. Парите са само средство и не трябва да се издигат в култ в никакъв случай!
Последна редакция от ontar : 28-08-2022 на 10:13
Вариант 1- БорсиВ последно време се замислям да си купя крипто валути, като съм се спряла върху няколко. Имам една позната която ги следи от дълго време и досега прогнозите винаги са и били изключително точни. Обаче проблема е че не разбирам много от тези неща и се чудя какъв портфейл да избера. Също така съм чувала и за влашки, но нищо не разбирам от тях. Вие имате ли крипто валути и как точно ги съхранявате? Всеки съвет и предложение биха ми били от полза.
Проблемът с борсите, е че реално ти си даваш криптото на трета страна, която разполага с нея и се очаква да ти я пази и стопанисва. Все едно ти си даваш парите в банка но има една важна особеност, парите в банката са застраховани до определена сума. Не че в случай на фалити масова паника и това ще те спаси особено но все пак е някаква защита и гаранция. При краша от последните месеци на крипто пазара много хора изгубиха криптовалута си като тя остана блокирана в различни борси и фирми предлагащи лихви срещу нея. Борсите също са подложени на много чести хакерски атаки и в някои случаи те са успешни, като койните на хората бива откраднати бе те да имат каквато и да е защита и да получиш каквото и да е след това, като компенсация.
Популярният израз е не притежаваш ключовете не притежаваш койните.
Разбира се има и борси които досега не са били хаквани, като Кракен и Бинанс, те гледат сериозно на сигурността, но разбира се това не е никаква гаранция, че няма и те да бъдат хакнати в даден момент.
Вариант 2- софтуерен портфейл
Софтуерните портфейли са най-различни като варират според валутата, която искаш да държиш. Те представляват апове за мобилни телефони или браузър екстеншъни. Когато създаваш портфейл все едно си правиш акаунт освен парола за достъп ти създаваш и така нареченият ключ за портфейла който представлява 12 до 24 думи. Тези думи са вид парола с която може да имаш достъп до портфейла и койните, може да получиш достъп до тях въвеждайки тези думи във всеки един портфейл който поддържа вида криптовалута който имаш. Именно с тях не разполагаш в борсата и именно тях хакерите се опитват да откраднат. Те трябва да се пазят в тайна и за предпочитане никога да не се съхраняват в софтуерен вариант, снимки текстови файлове и така нататък. Има много вируси които търсят това в компютри и мобилни устройства, хакерите ползват и различни кии логъри, това са вируси, които следят всичко което пишеш на телефона си и когато засекат такива ключове хакерите получават достъп до тях след, което могат да изтичат портфейла. Има и много фалшиви приложения, скамове и какво ли не които целят атака в тази посока.
Вариант 3- хардуерен портфейл
Това се води най-сигурният начин за съхранение на криптовалута. Хардуерният портфейл представлява флашка, чрез която ти създаваш портфейл със съответните ключове. Тук вече ключовете никога не напускат флашката командите за подписване на транзакция се правят от бутони на флашката, също така може да видиш адреса на който изпращаш тъй като ако компютъра ти е компроментиран с вирус може да показва адрес различен от реалният на който ще изпратиш. Отново тук трябва да внимаваш с това как пазиш ключовите думи и да не ги записваш снимаш и тн на нищо свързано с интернет. Всеки който знае фразите може да получи достъп до портфейла. Най- популярни марки са Леджър и Трезор. Винаги трябва да купуваш такъв портфейл от официалния сайт в противен случай е възможно да попаднеш на хакнат такъв.
Във всичките варианти става дума за ключовете думите които се явяват парола за портфейла ти. Самата крипто валута си е в блокчейна ти просто пазиш достъпа до нея. Според мен ако нямаш много опит е хубаво да започнеш от борса като Кракен или Бинанс и с дребни суми да се запознаеш с другите видове портфейли и функциите им, като се насочиш към хардуерен и след известно време прехвърлиш голяма част към него.
Също така аз смятам, че диверсификацията е добър вариант за увеличаване на сигурността.
И да каква изненада крадецът вика дръжте крадеца. Акаунта, който пусна ФАЛШИВАТА новината, за MT.gox днес днес е с нова важна новина как това предизвиква паника и разпродажби.Днес в крипто Туитъра е интересно, има много голям а FUD кампания. Този път фокусът e върху MT.Gox и техните BTC. , Слуховете са, че от утре щели да започнат да връщат 140000 от откраднатите BTC на собствениците им, като те се очаква да ги продадат и да сринат пазара. Средната цена на които са купени биткойните е около 470$.
Има голяма паника. Тук там е срещнах мнения, че не било вярно но бяха 1,2 сред стотиците BTC to 10k, BTC то 3к.
Това е количество близко до това на Tesla и Luna, като тяхната продажба с комбинация от всички останали срина пазара с 30%.
Честно казано звучи малко скалъпен целият FUD и аз по скоро бих контриш такива новини при масовата паника, но да видим какво реално ще се случи в следващите седмици аз по скоро ги възприемам булиш
![]()
Как не ви мързи да четете глупости. Предпочита да гледам един хубав филм. Не обичам социалните мрежи. Само глупости и фейк новини. С лопата да ринеш да намериш нещо смислено и интересно. Не е за мен тази работа. Е явно има и такива които си падат по социалните мрежи и клюките. Е хората които движат пазарите сигурно четат и се хилят на вицовете в социалните мрежи като този.
"Бедността е най справедливото наказание за глупостта на един народ!"
Роналд Рейгън
Разума вика - недей, но сърцето не издържа на тези цени. Отново дислоцирах половината капитал в Атом на цена 10,44.
Другата половина ще е в Кардано, но чак едва след пейролите. Предусещам нов удар там за бичите настроения.
Your observation of the fundamentals only makes you money when that observation or those fundamentals become part of the narrative.
Въпреки, че съм крипто мечка вече от няколко месеца, ми се струва, че тези цени са вече под реалните. Поне за доказаните крипто проекти. Не може Биткойн да струва в момента толкова, колкото е струвал пред 5 години.
Имаше огромно приемане на криптото и от дребни инвеститори, и от институции за тези години. Даже помня новината от преди 2 седмица как Мастъркард ще позволи разплащания в крипто в 90 милиона обекта по света.
Само Федералния резерв да спре да натиска така силно и ралито ще дойде.
Your observation of the fundamentals only makes you money when that observation or those fundamentals become part of the narrative.
И що те учудва, че сега биткойна струва колкото преди 5 години - нормален пазарен цикъл.Въпреки, че съм крипто мечка вече от няколко месеца, ми се струва, че тези цени са вече под реалните. Поне за доказаните крипто проекти. Не може Биткойн да струва в момента толкова, колкото е струвал пред 5 години.
Имаше огромно приемане на криптото и от дребни инвеститори, и от институции за тези години. Даже помня новината от преди 2 седмица как Мастъркард ще позволи разплащания в крипто в 90 милиона обекта по света.
Само Федералния резерв да спре да натиска така силно и ралито ще дойде.
Еврото сега като струва, колкото е струвало преди 20 години значи ли, че е подценено?
В крайна сметка всеки актив струва толкова, колкото са го оценили потребителите
ndimitrov73 (29-08-2022), КинО (29-08-2022), REDA (29-08-2022), Нерегистриран (2), Aquila (30-08-2022), kypa (30-08-2022)