Късото евро ми е на плюс, но няма да го държа дълго.
Мисля, че в момента сме на пика на песимизма що се отнася до Европа - Пандемия, война, търговска и икономическа война, липса на суровини и ресурси, рекордна инфлация, опасност от спиране на доставките на газ.
По-лошо няма на къде. Освен разбира се фактическото спиране на газа. Шанса според мен е 50 на 50. Т.е., дори половината от тази лоша новина е вече в цената.
Очаквам след като европейците се осъзнаят малко, да започне едно голямо харчене. Харчено както от Нова генерация, фонда за възстановяване след пандемията, така и от нови заеми.
750 милиарда евро е пандемичния фонд. (11 милиарда за България).
Към него сигурно ще има още няколко стотици милиарди за инвестиране в китайски вятърни мелници и фото-волтаици, щото новата цел ще е енергийна независимост. По-голямата част от парата ще пътува към Китай, но голяма част ще остане в Европа. Говорим за трилиони прахосани пари само в рамките на идните до 4-5 години.
Очаквам Европейската Комисия да направи 2-ри общ заем, и да го кръсти Нова Енергия. Също за сума доближаваща трилион.
При това огромно харчене, (Нова Генерация започва да се харчи още тази година), очаквам мадам Лагард да няма избор, и да вдигне лихвата на положителна територия още тази година. Също огромен позитив.
Инвеститорите не са виждали положителна европейска лихва от 2016-та. След като 6 години капиталите бяха умишлено гонени от ЕС, едно завръщане, ще напомпа капиталовата сметка на Еврозоната. Силен позитив за еврото.
Тук може да се търси едно дългосрочно дълго евро.
Котировка в момента - 1,1050