Първоначално написано от
Novak
Няма да продължи още дълго тази работа с хотелите, не съм изненадана от поведението на украинките не е нещо изненадващо, като знаем какъв им е манатлитета, тепърва ще им сърбаме попарата, а най-гръмогласно ги окуражават тези, които чакат всеки някой друг нещо да направи и обясняват как другите са длъжни. Наскоро гледах една доброволка, която се оплакваше, че е изморена и не иска повече да се занимава, но я търсят нея защото вече и знаели телефона, възмущаваше се, че помолили някакви полицаи, които били на гара Пловдив да закарат украинци ад Асеновград и те отказали, а били длъжни. Останах без думи, Тези полицаи са си на работа,имат си някакви задачи, как се очаква от тях просто ей така защото някаква жена им казала, веднага да качат в патрулката едни украинци и да ги закарат като такси до където искат.
Почнаха и тук често да се виждат украински коли - основно джипове - лендровъри, лексуси. Все повече чувам руска реч, тези дни в докторската градина имаше основно руско говорящи, вчера в мола до мен паркира един украински лексус и от него слязоха две блондинки на около 30 години. Лошо няма на всеки му се пазарува - но в мола с кола над 100 000 някак не изглежда като страдащ бежанец, който има нужда от помощ, на пазара напоследък всеки път засичам рускоговорящи семейства,не съм ги питала украинци ли са щом говорят руски, но аз си ходя по тези места отдавна и преди не съм засичала. Обикновено са мъж, жена и едно или две деца. Децата много шумни и невнимателни, поведение, което не ми е направило впечатление от деца напоследък.
Тези няма да си седят в гетото и общността, бутат се навсякъде, изискват и очакват много повече от бежанците от други държави.
Разбирам, че не им е лесно, н много им е трудно да се справят с това, което им се случи, но заради това не може да се очаква да живеят постоянно на чужд гръб, трябва да се вземат в ръце и да се интегрират не само в шопинга и претенциите, а и в работата за самоиздържане, за да бъдат приети.
Двете показни акции, как украинки чистят градинка и някаква болница и с обяснение на някакъв техен представител - ние не сме като другите бежанци направо ме разсмяха - да не са, всяка националност и етнос има своите особености, за всеки неговата си мъка е най-голямата и най- тежката, обаче хуманното и европейското отношение е редно да е еднакво към всеки, а не само към представители на определена държава, другото е дискриминация. Ами ако утре и бежанците в лагерите поискат същото отношение и настаняване в хотел, тогава какво.