Каквото и да ни говорят - става дума за пари. В случая за много пари.
Ако съдя по многото разкази на мои познати, една не малка част от тях са почувствали негативния ефект от ваксинацията, да не говорим, че въпреки поставените ваксини изкараха някакъв вирус, който реагира положително на теста за ковид. Следователно ваксините се само, че не помогнаха кой знае колко, но дори може би и навредиха на определени хора, като им отключиха стари и отдавна забравени болежки. През периода на активната ваксинация обществото ни се раздели на два лагера.
Позагубиха се в последно време тези, които толкова пламенно защитаваха ваксините и публично си ги поставяха една след друга.
Ваксинацията у нас беше поредното доказателство, че ние на никого и за нищо не вярваме, дори когато ни предлагат нещо толкова полезно и ценно за здравето ни, при това безплатно. Да се възползваш от създалата се ситуация и да продаваш маски със себестойност по-малко от стотинка за каквато и да е цена по-висока от 2 ст. го разбирам. Всеки иска да яхне вълната и да забогатее на гърба на останалите колкото се може по-бързо. Но да потрошиш милиарди от парите на данъкоплатците за набързо скалъпена ваксина със съмнителен ефект и прекалено големи изисквания за съхранение (визирам ваксината на Файзер) е подсъдимо.
Аз, а и много други като мен наблюдавахме събитията отстрани. Радвам се, че не ми се наложи спешно да пътувам в чужбина и принудително да се ваксинирам, а у нас властите не бяха толкова настоятелни. Преболедувах вируса, който реагира положително на PCR тест за ковид и 6 месеца влизах тук и там, където пускаха само ваксинирани със законния си електронен сертификат за преболедувал и все още витален.
Ковид манията затихна, въпреки че днес заплахата е отново за живота ни, но уви този път сравнително достъпно решение като ваксина няма измислено. Заплахата е от война и дори от тактически ядрен взрив, но за тези, на които това им се струва прекалено конспиративно има по-леки варианти на страх – зима без ток и газ или ако ги има, те ще са на цени, които малко хора ще могат да си позволят.