Your observation of the fundamentals only makes you money when that observation or those fundamentals become part of the narrative.
ontar (13-07-2023), Нерегистриран (1)
На мене тази фигура категорично ми прилича на така наречената чаша с дръжка и при това се е активирала. Става дума за дневна графика при валутната двойка евро/долар, при която има доста силен ръст (да не кажа, че това направо си е рали на еврото). Тъкмо вчера гледах едно онлайн обучение за форекс и лекцията беше свързана с фигурите. Лекторът обясни, че има много фигури и част от тях вече не са актуални като даде за пример точно чаша с дръжка. По ирония на съдбата тази фигура се появи на дневната графика на валутната двойка евро/долар и по всичко личи, че си е активна. От обучението разбрах, че много често има неактивни фигури, на които не трябва да се обръща внимание. Специално за чаша с дръжка съм чувал и преди, но не съм запознат как се определя дължината на дръжката предварително. Вероятно има някаква методика и ако някой е запознат нека да сподели тук. Това за ралито на еврото спрямо долара не е изхвърляне, защото имаме вече шест поредни дни ръст при тази валутна двойка. Доста силен ръст - от дъното около ниво 1.0830 в момента цената гони 1.1200, което е над 360 пипса както и да го погледне човек. Съвсем наскоро е имало четири поредни дни на ръст при евро/долар, но сравнително по-слаб и след това е дошла корекцията. Сега на практика няма никаква корекция и еврото продължава да притиска американския долар, което мене лично много ме учудва. Златото също много поскъпна, но странното за мене е задържането на нивата при биткойна. Индексите са много на плюс тези дни и бях забелязал корелация между Насдак и биткойна. В смисъл, че при ръст на Насдак биткойн веднага го следваше нагоре. Сега това го няма и не знам какво да си мисля. Все пак е възможно да има ръст на крипто валутите с малко закъснение, но само времето ще покаже какво предстои.Сега преброих, че преди тези силни шест дена за еврото срещу долара е имало точно 14 дена от така нареченото странично движение или рейндж. Не че вече това има някакво значение, но все пак го споделям като информация.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Нерегистриран (2), Aquila (24-07-2023)
ontar (23-08-2023)
Your observation of the fundamentals only makes you money when that observation or those fundamentals become part of the narrative.
Нерегистриран (3), ontar (23-08-2023)
Направих си труда вчера вечерта да изслушам пресконференцията на шефа на Федералния резерв на Сащ Джером Пауъл. Това трябва да си призная, че ми се случва за първи път, защото обикновено нямам навика да ги гледам тези пресконференции. Сега не само, че се заслушах внимателно в думите на шефа на Фед, но дори си водих записки, което наистина е уникално за мене. Ето до какви изводи стигнах сега като си преглеждам това, което съм записал вчера вечерта. Основният акцент са цените или по-точно тяхното овладяване, защото явно за хората от Фед те са все още доста високи и съответно далече от желаното ниво от 2 процента. До септември има два месеца, но на този етап Пауъл очаква и тогава решението да е за продължаване на вдигането на лихвения процент. Въпреки всички рискове за икономиката, която вече се забавя от тези високи лихви. Отделно от Федералния резерв имат притеснения за пазарът на труда и имотите, но виждат някакви подобрения. Пауъл е прав като казва, че сегашните повишения на лихвите имат бавен ефект върху икономиката и трябва да се прояви известно търпение. Номерът е да се усетят кога вече са прекалили, защото техните мерки може в определен момент да имат обратен ефект най-вече върху бизнеса и хората. Едно от най-важните неща, които чух в тази пресконференция е, че от Фед не възнамеряват да намаляват лихвите до края на тази година. Това е ключово твърдение, защото до скоро много се спекулираше в тази посока и се очакваше, че едва ли не всеки момент от Федералния резерв ще почнат да режат лихвите. Реакцията на финансовия пазар вчера беше със скромни размери и дори се учудих, че еврото поскъпна спрямо долара, а златото горе долу си задържа нивото. Днес виждам, че от ЕЦБ са дали поводи за по-силни движения, макар че не съм ги слушал какви ги вършат.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Aquila (04-08-2023)
ontar (23-08-2023)
Днешните икономически новини от Европа са доста зле като ги гледам дори без да е нужно да съм добър икономист. Бизнес активността в Германия например спада с много бързи темпове и вече може да се правят сравнения с месец май 2020 година. Всички добре помним, че тогава всичко беше замряло, защото бяхме в пика на така наречената короновирусната пандемия. Сега няма уж няма пандемия и за стимулиране на европейските икономики се напечатаха и раздадоха огромни средства, но явно това не дава нужния ефект. В същото време американският долар не спира да мачка по всички фронтове и дори си мисля, че едно изказване на президента на Русия Владимир Путин допълнително даде сила на американската валута. Имам предвид речта на Путин пред срещата на Брикс, където в прав текст казва, че доминацията на американския долар върви към своя логичен завършек. Това няма да го коментирам, защото мене повече ме вълнува еврото, което показва все по-голяма слабост спрямо долара и не виждам какво трябва да се случи, за да се обърне тренда при валутната двойка евро/долар. Може единствения шанс в тази посока е ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в Сащ през следващата година. Тука обаче има много условности, защото не е ясно Тръмп дали ще му разрешат изобщо да участва в президентските избори. Става дума за това, че вече срещу него има повдигнати няколко обвинения и съдебните дела се увеличават като лавина. Тръмп дори си позволи да се пошегува, че ще избяга в Русия при Владимир Путин за да се отърве от американското правосъдие. Тези новини не повлияха по-никакъв начин на силата на американския долар, което мене лично ме изненада. Учудвам се и от това, че златото не поскъпва при цялото това напрежение и икономически трудности почти в цял свят.
Нерегистриран (4)
Отказ от речта на Джером Пауъл вчера: "Ние се ориентираме по звездите под облачно небе. Ще продължим внимателно."
Всичко може да се очаква от Фед през септември, но каквото и да направят няма да е грешка заради силната американска икономика.
От друга страна каквото и да направи Лагард през септември ще е грешка където се обсъжда дали да се запази лихвата или да се качи. Ако остави лихвата непроменена еврото ще се срине защото икономиката има нужда от рязане на лихва. Ако вдигне лихвата - еврото ще се срине защото прави монетарна грешка.
Евро-долар има още много път надолу заради трезво-мислещия Пауъл и неадекватната Лагард.
Няма да защитавам шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард, но си мисля, че вината за незавидното положение на еврото не е само нейна. С просто око се вижда, че има драстична разлика между финансовите политики на Фед и Ецб дори ако говорим само за пиара. Например почти всеки ден има изказвания от различни членове на управителните органи на Федералния резерв, които са винаги позитивни и възхваляващи добрите икономически показатели идващи от Сащ. Там положението не винаги е розово, но някакси успяват да ни го представят такова или поне на мене така ми се струва. По същото време в Европа все по-рядко някой се нагърбва да се изкаже и затова слуховете и лошите новини винаги намират добра почва за развитие. В началото на годината имаше много очаквания и прогнози, че еврото ще поскъпне до 1.20 спрямо американския долар и аз бях склонен да повярвам колкото и да съм песимистично настроен. Ето че това не се случи и дори валутната двойка евро/долар тръгна в опасната посока да търси ново дъно, макар че е все още рано за подобни черни прогнози. Но нещата около единната европейска валута и еврозоната са доста по-сложни според мене. На времето са създали еврото с основната цел това да е валута на всички държави от Европейския съюз, а той да продобие статут на една държава. Идеята е била отделните държави да нямат свои правителства и парламенти и управлението да е напълно централизирано. Съответно да има обща валута, единен стандарт на живот и нявсякъде да важат едни и същи закони. Не се получи, защото на богатите страни в ЕС не им се хареса перспективата да плащат на бедните държави и те да живеят на практика съвсем на готово. Може и да греша, но след като първоначалните цели не се осъществиха еврото загуби голяма част от своята стойност. Не говоря толкова за неговата финансова стойност, а за значимостта му. В крайна сметка Ецб никога няма да може да се мери с Фед и затова битката на единната европейска валута срещу долара (а и не само срещу него) отдавна е загубена. Дори бих си позволил да сравня еврото с криптовалутите ако ме разбираш за какво намеквам?Отказ от речта на Джером Пауъл вчера: "Ние се ориентираме по звездите под облачно небе. Ще продължим внимателно."
Всичко може да се очаква от Фед през септември, но каквото и да направят няма да е грешка заради силната американска икономика.
От друга страна каквото и да направи Лагард през септември ще е грешка където се обсъжда дали да се запази лихвата или да се качи. Ако остави лихвата непроменена еврото ще се срине защото икономиката има нужда от рязане на лихва. Ако вдигне лихвата - еврото ще се срине защото прави монетарна грешка.
Евро-долар има още много път надолу заради трезво-мислещия Пауъл и неадекватната Лагард.