ИнтересТна статия за инфлация, лихви, парични средства и случващите се измежду тях процеси напоследък:
https://www.zerohedge.com/markets/un...ing-frying-pan
Най-тъмно е преди да изгрее слънцето.
Your observation of the fundamentals only makes you money when that observation or those fundamentals become part of the narrative.
Your observation of the fundamentals only makes you money when that observation or those fundamentals become part of the narrative.
ЕсендПито на около 4 000, показва че пазара очаква баланса на Фед да падне малко под 8 трилиона. От 9 трилиона в момента. Ако Фед действително си намаля баланса с 90 милиарда на месец, то в края на 2023-та той ще е с 1,6 трилиона по-малко. Или Фед трябва да спре да си намаля баланса, или Есендпито (залто, крипто) ще пада още.
![]()
Новината днес е, че от Европейската централна банка се осмелиха да вдигнат основната лихва с 0.5 пункта. Най-после да се случи подобно нещо в Европа след 11 години чакане ако мога така да се изразя. Дали тази мярка ще помогне за борбата за високата инфлация тепърва ще разберем. Прогнозите бяха за повишение от 0.25 пункта, но ЕЦБ направи по-рязка стъпка с това 0.5 пункта повишение на лихвата. Ако ме питат мене и това не е достатъчно и вероятно дори е нищо при положение, че в Сащ вече на няколко пъти вдигат лихвата с 0.75 пункта. Там не се вижда спад на инфлацията засега, но упорито се приближават към рецесия. Всъщност същото се очаква да се случи и в Европа за съжаление. Тука при нас обаче може да се стигне и до така наречената сгафлация, което е много неприятно явление. Висока инфлация съпроводена от продължителен спад на на икономиката. Това само ще затвърди мнението на много специалисти и анализатори, че Европейската централна банка много лошо контролира нещата в Европа. Ами еврото падна до двадесет годишно дъно спрямо американския долар и за кратко време беше на цени дори под паритета. В този момент нямаше никаква подкрепа за единната европейска валута от страна на Ес и управлението на ЕЦБ. Нито техническа, нито морална подкрепа в защита на толкова беззащитното евро ми се стори направо поведение граничещо с безхаберие. Нямам идея тези отговорни фактори в Европа за какво изобщо получават заплати. Появява се шефката на ЕЦБ Лагард един път месечно и това е всичката им активност. В същото време от Федералния резерв на Сащ няма ден без изказвания на хора от управителното тяло и това дава огромна подкрепа на долара. Без съмнение всеки уважаващ себе си инвеститор ще предпочете да си вложи парите в американски долари при така представената картинка. Все пак еврото засега се задържа над паритета и дори направи известна корекция. Само че в края на този месец предстои още едно повишение на лихвата в Сащ или поне така са обещали от Фед. Тогава може да се стигне до нова атака на паритета при валутната двойка евро/долар.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
kypa (26-07-2022), Нерегистриран (1)
Пшеницата и царевицата са вече с по 40% надолу от върховете си през тази година.
Новината, че Русия и Украйна са сключили сделка за износ е била перфектния момент за къси при пшеницата.
Сега остава да видим и намаление на цените в магазините. Спада на цените става по-бавно от качването, но ще се случи.
![]()
Нерегистриран (8), kypa (26-07-2022)
Който си е лузър си е лузър и няма две мнения по въпроса. Преди малко или по-точно в 13.17 часа ми изгърмя акаунта и това е много неприятно, защото може да се окаже, че са ме фалирали на дневното дъно на златото. Общо взето днес не направих една вярна преценка и може бо търгувах на принципа на изненадата. В смисъл, че изненадах себе си колко недалнводен мога да бъда. Имах покупки на евро срещу долар и паунд срещу долар и като видях, че не вървят добре отворих и едно дълго злато. След това понеже положението съвсем се скофти почти на пожар избягах от дългите евра и паунди, но златото го оставих като последен шанс за измъкване от нулирането. Просто вече се беше така набълбукала сметката, че само силен ръст на златото я спасяваше. Има и такива моменти, когато виждаш, че положението е неспасяемо и разчиташ изцяло на късмета ти да проработи. Логично това не се случи, защото аз по-принцип не се славя с кой знае какъв голям късмет а специално на валутния пазар май само един път се е случвало да се спася от фалит. Сега следя хладнокръвно какво ще се получи при златото и ако вземе, че направи ръст ще ми е много тегаво по обясними причини. В такива моменти човек възприема подобни съвпадения като шамари на съдбата ако мога така да се изразя. Най-забавното в цялата тази ситуация е, че до трети август, когато ще имам приходи ще ми се наложи да изкарам точно една седмица със символичната сума от 28 лева. Не съм изпадал в подобно тежко положение, но нещо ми подсказва, че ще се справя колкото и да е сложно това. Всъщност нарочно го пиша, за да дам сигнал на тези, които прохождат във форекса да си опичат добре акъла и да не правят подобни глупости като мене. Валутната търговия е много рискован бизнес и това е ясно за всички, но когато рискуваме свои пари трябва да имаме някаква рамка и да умеем да си сложим спирачка. А златото верно ще се задържи над това дъно и ще ми вгорчи съвсем и без това гадния ден. Силно се надявам да запомня днешния екшън и това да ми е обица на ухото за в бъдеще, защото ако не си извадя нужната поука всички лишения през следващите 7 дни ще бъдат напразни.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
kypa (26-07-2022), Нерегистриран (7)