Ще се постарая, максимално да избягвам конспиративните догатки, стараейки се, да се осланям на факти и логика.
Според мен, надали може да се намери такава статистика, защото никой, никога, в човешката история, не е казвал нищо, в прав текст. Преди ерата на масовата "информираност", чрез интернет, социалните мрежи и така нататък, е имало три основни канала, чрез които хората са се осведомявали, вестници, радио и телевизия. В зависимост от политическият строй, в който въпросните медии виреят, освен основната им функция да информират, са обслужвали ( все още продължават да го правя ) и интересите на хората, които ги контролират. В някои случаи, интереса е чисто корпоративен ( големи рекламни бюджети, от които медията печели), в други случаи, интереса касае държавната сигурност, налагането на нов политическо - идеологичен строй или просто обслужват егото на някой диктатор. В днешното, високо технологично време, прокарнатето на определени интереси, с помощ на статитическите данни, е още по-лесно. Статистика е много полезен инструмент, но според мен, не трябва да се приема на сто процента.
Тя показва тенденции и нагласи, методологията и моделите които се ползват, при изготвянето й, не обхващат всички, възможни налични данни, оттам идва и проблема, със сто процентовата й достоверност. Няма да задълбавам в случаите, когато някой реши да я манипулира, ще дам няколко прости примера.
Ако искам да премахна разпоредбата за нощната тишина, защото ми пречи на бизнеса с денонощни заведения, ще си поръчам национално, статистическо проучване на мненията. Въпросното проучване, ще обхваща възрастовият диапазон 18 - 65
години. Болшинството от анкеираните, ще бъдат млади хора ( 18 - 25 годишни, живеещи в големи градове ) плюс няколко процента по-възрастни, живеещи в по-маллки населени места. По този начин, статистическото проучване, ще покаже 60 - 70 процента одобрение, въпреки че, огромна част от градското население над 30 - 35 години, ще подкрепя запазването на разпоредбата.
Благодарение на подобни приоми и някои други трикове, англичаните се озоваха извън ЕС, а американци се сдобиха, с меко казано, ексцентричен президент.
В близкото минало, имаше един случай, в който, в прав текст ( основан на статистически данни и модели ), едни световно известни ( реномирани и вдъхващи огромно доверие ) рейтингови агенции, казваха къде е най-сигурното място за парите на хората. Triplе-A рейтинга, който бяха поставили на CDS ( суап за кредитно неизпълнение ), се оказа малко по-различен, от това, което
хората очакваха. Въпреки, че зад него стоеше статистика. Последствията, се усетиха по целият свят.
Ковид, произхода му, начина по който се разпространи и смъртността която причинява, ще се дискутира в течение на години. Ще има тотално налудничеви теории на конспирацията, ще има и доказани факти, които умишлено ще се неглижират и омаловажават. Подобни събития, винаги са придружени от крайни, силно поляризирани мнения и гледни точки. Според мен, точно в това се състои проблема. Когато критичното и аналитично мислене, отстъпи място на епитетите ( ваксър, анти ваксър и т.н. ), възможността за намиране и възприеманене, на що годе достоверна информация, рязко намалява.