Имат странични ефекти ваксините против грип - лично съм изпитала - анафилактичен шок.
Ваксините за грип се правят и се слагат за щам, който се очаква конкретния сезон и за да са ефективни се слагат есента, гриповете традиционно тръгват декември и януари и февруари се развихрят и после затихват.
Боледувала съм двата най-разпространени - доказано с тестове и са си тежки. Традиционно допреди колоната всяка настинка и вирус масово за хората беше грип. Не са ме повтаряли.
Пила съм и тамифлу - е толкова зле ми беше от него, че ми го спряха още след втория прием, то какво ли не ми се разхлопа от него.
Алергия към 2 групи антибиотици имам.
При мен е много тежко с лекарствата - имат ли странични ефекти и не са ли добре пречистени всичко се явява при мен.
Включително и хитовият авирон рапид не ми понесе - най-вероятно спирулината, основната му съставка, щото другите са традиционни в много лекарства, с които нямам проблем. И като страничен ефект нямам предвид обриви и сърбеж, а проблеми със стомаха.
Много е тънък баланса с лекарства и определена е преценка, която на българските лекари не се удава много добре, кога какво да се изпише, кога да се включи тежката артилерия.
Била съм контактна с болни от ковид вече много пъти, засега ме подминава. Внимавам за хората около мен още от преди короната, във времената когато кажеш, че си зле от вирус и не може да станеш от леглото и хората си мислят, че се превземаш. Сега в някаква степен стана мода да занимаваш, всеки готов да слуша с тази конкретна болежка и се превърна като етикет - боледувал, не боледувал, ваксиниран, неваксиниран.
Рядко ми се е случвало да питам, хората горят от желание веднага да изкажат мнението си по тази тема издравния им статус.
Даже по-зле от пенсионерите, те поне преди за различни бболести си говореха, сега има само една болест.
А междувременно оглавих друга непрестижна здравна класация - най-висока смъртност в света от инсулти.