Е що за дебил требе да си, за да не си погледнеш 'артията и кво пише на нея, преди да я пуснеш в урнатаАз не съм против машинното гласуване. Аз съм против методиката. Лично аз държа хартийките който изплюва машината да се проверяват от гласуващия се и ако има разминаване да се обади навреме. Ако всичко е точно да се пусне в урната и накрая да се проверят резултатите от машината с резултатите от листчетата и ако всичко е ОК. Резултатите се обработват и изпращат по канален ред. Но тези кучета се пазят. За доказателство и проверка. Доверяй, но проверяй. И малко странно се получи последните избори. В страната всички беше преброено за един ден, а в чужбина 3 дни броене. Само да уточня, че секциите в страната са с наблюдатели колкото искаш от всякакъв вид партии, а в чужбина няма как да стане тази проверка под лупа. Аз само констатирам дали има нещо нередно или не никой не може да докаже, състава да се доверим на машините. И накрая тези избори по време на пандемия минава вижда като пир по време на чума. За мен лично тези избори трябваше да се отложат. Няколко месеца нищо няма да решат. Не вярвам да има някакво съществена промяна в политическите нагласи сред населението. Президента трябваше да свика партиите и да се разберат в крайна сметка. Живота на гражданите е преоритвт за мен. Лично мнение разбира се.![]()
Последна редакция от gambletrade : 01-11-2021 на 21:46
minkov (01-11-2021), Emil Enchev (01-11-2021), jssj (01-11-2021), Novak (02-11-2021), kypa (15-11-2021)
За предните избори софтуера беше одитиран от независими експерти и имаше констатация, че е невъзможно да има манипулации. Това между другото не беше така масово тиражирано, но така или иначе е факт.Аз не съм против машинното гласуване. Аз съм против методиката. Лично аз държа хартийките който изплюва машината да се проверяват от гласуващия се и ако има разминаване да се обади навреме. Ако всичко е точно да се пусне в урната и накрая да се проверят резултатите от машината с резултатите от листчетата и ако всичко е ОК. Резултатите се обработват и изпращат по канален ред. Но тези кучета се пазят. За доказателство и проверка. Доверяй, но проверяй. И малко странно се получи последните избори. В страната всички беше преброено за един ден, а в чужбина 3 дни броене. Само да уточня, че секциите в страната са с наблюдатели колкото искаш от всякакъв вид партии, а в чужбина няма как да стане тази проверка под лупа. Аз само констатирам дали има нещо нередно или не никой не може да докаже, състава да се доверим на машините. И накрая тези избори по време на пандемия минава вижда като пир по време на чума. За мен лично тези избори трябваше да се отложат. Няколко месеца нищо няма да решат. Не вярвам да има някакво съществена промяна в политическите нагласи сред населението. Президента трябваше да свика партиите и да се разберат в крайна сметка. Живота на гражданите е преоритвт за мен. Лично мнение разбира се.
Ей такива като тебе са ми много интересни - значи ако ти казваше някой, че Мишо Константинов наглася резултатите подскачаше като ожилен, че това не може да стане, а сега при софтуер, изпитан и одитиран от независими експерти ти се струва почти сигурно, че има някаква мошенгия.
Наистина не схващам логиката ти. Вярваш на аналоговата хартиена технология и не вярваш на машината. Ти като смяташ с калкулатор вярваш ли му или си смяташ на ръка?
Факт е, че електронното гласуване игнорира субективня фактор при броенето - липсват невалидни бюлетини, липсват аритметични грешки в изборните протоколи и всичко става много по-бързо. Не виждам причина да пренебрегваме достиженията на съвременната техника. Осве това е значително по-екологично гласуването.
А иначе както и да се гласува, който загуби ще има претенции, че нещо са го метнали в сметките.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
gambletrade (01-11-2021), jssj (01-11-2021), skrasi (02-11-2021), Emil Enchev (02-11-2021), Нерегистриран (2), Novak (02-11-2021), kypa (15-11-2021)
Всичко звучи много правдоподобно. Защо ли другите не са се сетили за този вариант. А как ще обясниш забавянето с гласовете от чужбина на последните избори? В страната се преброиха за един ден в чужбина три дни висеше системата на 98%. Аз нямам претенции за победител или паднал важното е резултатите да са песни и прозрачни. И накрая най се страхувам от невъзможни неща. Ама щом вие вярвате напълно в системата значи всичко е наред. Измами не се очакват.За предните избори софтуера беше одитиран от независими експерти и имаше констатация, че е невъзможно да има манипулации. Това между другото не беше така масово тиражирано, но така или иначе е факт.
Ей такива като тебе са ми много интересни - значи ако ти казваше някой, че Мишо Константинов наглася резултатите подскачаше като ожилен, че това не може да стане, а сега при софтуер, изпитан и одитиран от независими експерти ти се струва почти сигурно, че има някаква мошенгия.
Наистина не схващам логиката ти. Вярваш на аналоговата хартиена технология и не вярваш на машината. Ти като смяташ с калкулатор вярваш ли му или си смяташ на ръка?
Факт е, че електронното гласуване игнорира субективня фактор при броенето - липсват невалидни бюлетини, липсват аритметични грешки в изборните протоколи и всичко става много по-бързо. Не виждам причина да пренебрегваме достиженията на съвременната техника. Осве това е значително по-екологично гласуването.
А иначе както и да се гласува, който загуби ще има претенции, че нещо са го метнали в сметките.
"Бедността е най справедливото наказание за глупостта на един народ!"
Роналд Рейгън
Нерегистриран (2), kypa (15-11-2021)
димитров, ако беше гласувал електронно щеше да знаеш, че имаш възможност да си провериш хартийката за кого си гласувал - слез като ти изплюе листчето на него пише номера на партията, за която си гласувал, сгъваш го и лично отиваш да си го пуснеш в урната.
Та искаш нещо, което факт и имаш възможност съвсем навреме да се обадиш. Вероятно да дойде някой на крака при теб в Канада с подвижна урна, да им изкажеш претенциите си, но този вариант се предлага само за България.
Лоша реклама няма, гражданството на Кирил Петков вече влезе и в хумора на българина. Тез канадци как го изпуснаха това оправно момче.
Не е нито първия скандал с гражданство в България, вероятно няма и да е последния, но за никой от атакуваните преди Петков политици не са произлезли последици или навредили на кариерата им.
Но пък председателя се оказва, че въобще не е имал гражданство и въпреки, че сезиранията от министър Стоилов на ВСС - кадровия орган на съдебната система, продължава да изпълнява длъжността си. Вероятно мама и тате навремето не са се погрижили като са се прибрали у нас да му оправят документите, нито пък той в по-късна възраст решавайки да расте в кариерата.
Но пък Симеон въпреки многото скандали се оказа, че никога не е имал друго гражданство освен българското, въпреки че беше живял у нас само в крехка детска възраст докато са избягали.
Та цялата история около Петков е само пушилка, която ще остане без последствия, а в политически план е спорен въпрос дали ще навреди или ще помогне за привличене на хора„ Статуквото срещу българина от Канада.
А представящите се за живеещи в Канада българи яростно го хулят, а той един от тях, решил че може нещо да допринесе за държавата, в която се е родил, вместо само да я хули, че го е изгонила.
Последна редакция от Novak : 02-11-2021 на 09:09
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
Включвам телевизора и виждам интервю с Кирил Петков, местя на друга програма там пък говори нещо Асен Василев. Влизам в интернет и всяка втора новина е за новия политически проект Продължаваме промяната. Понякога в отрицателен план, но много често в положителен. Всичко това ме кара да съм леко объркан и сравнително скептичен за това, което предстои да се случи. С две думи идват спасителите от Харвард, които ще ни оправят държавата. Те са умни и много учени и способни, а ние явно сме тъпи и неспособни сами да се справим. Историята на България помни и други велики политически проекти и юпита учили на Запад дошли тук със спасителна мисия. Като се замисля дори са много миналите супермени през главите ни в последно време. Дали ни оправиха държавата или си оправиха тяхното дередже е друг въпрос? Направо си е риторичен въпроса. Трябва да си призная, че аз не им вярвам на тези хора, защото много са ме лъгали всякакви политици. Може би грешката е, че съм вярвал в добре опакованите им обещания. Сега вече съм станал ужасно подозрителен и прагматичен и чакам първо да видя някакви дела, за да повярвам, че промяната се случва наистина. Решил съм да не гласувам, защото кредит на доверие вече излишен нямам. Два пъти тази година ходих до изборната секция и давах подкрепата си почти на сляпо. В замяна получих евтино шоу в парламента и много скандали по медиите. Ами много благодаря, но не това е идеята на изборите и моето участие там. Затова този път ще пасувам и ще гледам отстрани какви ще ги свършат политиците. Ха дано вземат да ме опровергаят и да свършат нещо полезно за държавата. А този нов проект Продължаваме промяната и преди го написах, че ми се струва прекалено напарфюмиран и лансиран от медиите. Това винаги е много подозрително и човек почва да си мисли за поредната минавка. Може и аз да греша и това ще е добър вариант. Най-добрият вариант е аз да греша, а не хиляди излъгани в надеждите си избиратели. Да видим как ще е по изборите и каква ще е избирателната акривност при тази нестихваща пандемия. Все пак само карантинираните са над 100 000 души към настоящия момент.
Търговията на финансовите пазари е силно рискована, но може да носи допълнителни приходи с правилния подход. Избирайки надежден брокер (например ИнстаФорекс), можете да получите достъп до международните финансови пазари и да отворите пътя към финансовата си независимост. Можете да отворите акаунт точно тук.
Имам чувството , че сам си търсиш филми, в които да се вкарваш.Всичко звучи много правдоподобно. Защо ли другите не са се сетили за този вариант. А как ще обясниш забавянето с гласовете от чужбина на последните избори? В страната се преброиха за един ден в чужбина три дни висеше системата на 98%. Аз нямам претенции за победител или паднал важното е резултатите да са песни и прозрачни. И накрая най се страхувам от невъзможни неща. Ама щом вие вярвате напълно в системата значи всичко е наред. Измами не се очакват.
Както и Novak ти каза, ако беше си направил усилието да отидеш да гласуваш, поне веднъж, доста нюанси, които явно те притесняват, щяха да ти се изяснят. Още повече, ако беше гласувал и машинно.
Многократно ти се каза, че машината принтира бележка, на която в съвсем достъпен вид се вижда какво си избрал.
Въпрос на желание е да погледнеш и да провериш, дали отпечатанато съответства на твоя избор.
И чак когато си напълно сигурен, че всичко е коректно, да си пуснеш бележката в урната.
Броенето на бележките и сравняването им със стойностите във финалния протокол отпечатан от машината - такава контролна проверка се прави на определен процент от машините.
Централната избирателна комисия тегли жребий, на случаен принцип, и уведомява изтеглените секции, които трябва да направят тази контролна проверка.
Т. е. да броят бележките от машините си. На последните избори ги уведомиха, кои са са избраните, буквално в последния момент.
Няколко часа преди приключване на изборния ден.
Не им беше много приятно на "печелившите", но е част от играта.
Контрол има.
Относно състава на секционните избирателни комисии в чужбина - в тях също присъстват представители на много от партиите участващи в изборния процес, аналогично на СИК-овете в България.
Както и задължително един представител на държавата, командирован през външно министерство.
Та и там няма как да се случат някакви измами, от които толкова се притесняваш. Гледат достатъчно много хора и всички са от различни партии.
Гледа се под лупа.
Защо се бавели резултатите от секциите в чужбина - и тук са простички нещата.
След приключване на изборния ден, секционните комисии попълват протоколи с обобщените данни.
Ако нямат машина - броят, пишат, драскат, пак броят, пак пишат и така, докато всички са убедени, че няма грешка.
Ако имат машина - просто преписват стойностите от регистрите във финалния отчет на машината върху хартиен образец.
Този протокол се сканира и се изпраща през специално подсигурен, криптиран канал към ЦИК.
Изчаква се ЦИК първо да върнат репорт, че протокола е получен.
Следва проверка от ЦИК за коректност на протокола. Членовете на СИК си стоят чинно по местата и си чакат да мине тази проверка.
Едва след като от ЦИК ги уведомят, че с протокола всичко е наред, секцията може да се разпусне и народа да си ходи.
Кога обаче тази проверка ще мине зависи само от капаците на на ЦИК, нейната моментна натовареност, както и от броя хора ангажирани в този процес.
Чувал си, че има часова разлика?
Вие колко сте по-назад от България, 5-6-7 часа ... ?
И кога предполагаш приключва изборния ден при вас, спрямо приключването при нас?
Нали със същото "закъснение". А има и с по-голямо.
Та трябва да затворят секцията, да се напишат протоколчетата, да се изпратят, да изчакат първо потвърждение за получаване в България, след това да изчакат потвърждение за вярност и чак тогава всичко свършва за секцията в Канада, а при нас започва въвеждането на информацията от съответното протоколче.
Долу-горе, кратичко, така се случват нещата.
Като имаш предвид всички тези фактори, се получават и технологичните забавяния в обявяването на гласовете от чужбина.
Относно това, що и дали другите не са се сетили и т.н - ми не знам, питай си ги.
Знам, че полза няма от всички тези разяснения, но е хубаво човек да има информация по темата по която взема отношение.
А не просто да хвърля във въздуха, каквото му щукне първо в ума.
Иначе се получава, че трябва да обясниш на на пра-пра-баба ти, че това дето треска в небето при буря не е каруцата на Господ, а са най-обикновени метеорологични процеси.
Изглежда, като невъзможна мисия?
Всъщност - зависи от интелекта на бабата.
Може и да е и по-възможна ...![]()
" ... Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля. Заклевам ви, никога не я изоставяйте! ... " Атанас Буров
Имаш право, изборът си е твой. Лесно е, удобно е.
Замисли се, ако всички постъпят като теб - какво правим?
Кой пак ще ни е виновен?
До скоро отвсякъде ни облъчваше Баце и обкръжение.
Сега били някакви нови - ами нови ще са, щом старите не стават трябва смяна.
Ако и те не стават - пак смяна, и пак, ... и пак.
Колкото пъти трябва - толкова.
Но трябва усилие, от всички.
С мрънкане не става.
" ... Повярвайте ми: по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма! Дори бедни да сте, работете за нея. Тук умрете. Тя е земята, която ви храни и закриля. Заклевам ви, никога не я изоставяйте! ... " Атанас Буров
ontar (02-11-2021), Novak (02-11-2021), gambletrade (02-11-2021), КинО (03-11-2021), kypa (15-11-2021)
Включвам телевизора и виждам интервю с Кирил Петков, местя на друга програма там пък говори нещо Асен Василев. Влизам в интернет и всяка втора новина е за новия политически проект Продължаваме промяната. Понякога в отрицателен план, но много често в положителен. Всичко това ме кара да съм леко объркан и сравнително скептичен за това, което предстои да се случи. С две думи идват спасителите от Харвард, които ще ни оправят държавата. Те са умни и много учени и способни, а ние явно сме тъпи и неспособни сами да се справим. Историята на България помни и други велики политически проекти и юпита учили на Запад дошли тук със спасителна мисия. Като се замисля дори са много миналите супермени през главите ни в последно време. Дали ни оправиха държавата или си оправиха тяхното дередже е друг въпрос? Направо си е риторичен въпроса. Трябва да си призная, че аз не им вярвам на тези хора, защото много са ме лъгали всякакви политици. Може би грешката е, че съм вярвал в добре опакованите им обещания. Сега вече съм станал ужасно подозрителен и прагматичен и чакам първо да видя някакви дела, за да повярвам, че промяната се случва наистина. Решил съм да не гласувам, защото кредит на доверие вече излишен нямам. Два пъти тази година ходих до изборната секция и давах подкрепата си почти на сляпо. В замяна получих евтино шоу в парламента и много скандали по медиите. Ами много благодаря, но не това е идеята на изборите и моето участие там. Затова този път ще пасувам и ще гледам отстрани какви ще ги свършат политиците. Ха дано вземат да ме опровергаят и да свършат нещо полезно за държавата. А този нов проект Продължаваме промяната и преди го написах, че ми се струва прекалено напарфюмиран и лансиран от медиите. Това винаги е много подозрително и човек почва да си мисли за поредната минавка. Може и аз да греша и това ще е добър вариант. Най-добрият вариант е аз да греша, а не хиляди излъгани в надеждите си избиратели. Да видим как ще е по изборите и каква ще е избирателната акривност при тази нестихваща пандемия. Все пак само карантинираните са над 100 000 души към настоящия момент.
--------------------------------------------------------------------
Не е точно така, че всяка втора новина е за тях, направо си липсват
https://www.segabg.com/
https://blitz.bg/
https://www.capital.bg/
https://www.dnevnik.bg/
Каквото и да отвориш днес не присъстват в онлайн пространството
[SIGPIC][/SIGPIC]Small, small but a shark
Emil Enchev (02-11-2021), jssj (02-11-2021), gambletrade (02-11-2021), batDancho (02-11-2021), kypa (15-11-2021)
А дали са полезни тези смени за хората и държавата? А не виждам някаква особена разлика освен в стила на поведение. Кирил Петков не спира да се подхилва и е много добронамерен, но това не е гаранция, че ще свърши повече работа от предишните. Най-много и той да си намести приближените на топли места. Пак казвам, че резките и честите смени не са особено полезни. Само погледни защо нямаме силни футболни отбори и съответно силен национален отбор. Непрекъсната смяна на треньори и текучество на футболисти. Това води до липса на стил и почерк в отборите и съответно и публиката е все по-малко, защото няма какво да се гледа. Тъкмо му свикнахме на Бойко Борисов на мурафетите и се нагодихме и сега като дойдат новите и ще ни стресират с новите си идеи.Имаш право, изборът си е твой. Лесно е, удобно е.
Замисли се, ако всички постъпят като теб - какво правим?
Кой пак ще ни е виновен?
До скоро отвсякъде ни облъчваше Баце и обкръжение.
Сега били някакви нови - ами нови ще са, щом старите не стават трябва смяна.
Ако и те не стават - пак смяна, и пак, ... и пак.
Колкото пъти трябва - толкова.
Но трябва усилие, от всички.
С мрънкане не става.
Не е, но докато не му се даде шанс няма как да разберем.А дали са полезни тези смени за хората и държавата? А не виждам някаква особена разлика освен в стила на поведение. Кирил Петков не спира да се подхилва и е много добронамерен, но това не е гаранция, че ще свърши повече работа от предишните. Най-много и той да си намести приближените на топли места. Пак казвам, че резките и честите смени не са особено полезни. Само погледни защо нямаме силни футболни отбори и съответно силен национален отбор. Непрекъсната смяна на треньори и текучество на футболисти. Това води до липса на стил и почерк в отборите и съответно и публиката е все по-малко, защото няма какво да се гледа. Тъкмо му свикнахме на Бойко Борисов на мурафетите и се нагодихме и сега като дойдат новите и ще ни стресират с новите си идеи.
Иначе, следвайки логиката ти, трябваше още да сме под турско робство.
Таман сме им били свикнали на мурафетите ...
Пак да се повторя, всичко зависи основно от нас.
Ако искаме промяна - трябва реакция.
Ако не искаме - воала, на диванчето, пред телевизорчето, пуканки и сеир ... Лесно е, удобно е.
Даже можем и да се правим на умни, плюейки всички и всичко.
Че нали сега така е по-cool.
Щели да ни стресират с новите си идеи ...![]()
jssj (02-11-2021), gambletrade (02-11-2021), minkov (02-11-2021), Нерегистриран (1), КинО (03-11-2021), kypa (15-11-2021)