Такааа...
Предисловие.
За пръв път се навих да правя зимнина и това е пържен патладжан с доматен сос в буркани. (Преди няколко дни изпържих за вечеря и ми хареса резултата.) Купих безсеменен сорт.
Та, да започваме (количествата са за приготвяне на мезе за зимата, а не за бърза консумация!)
Бира - 2 л - за консумация по време на готвенето, защото котлона пече.
Патладжани - 3,5 кг или колкото Ви сърце иска
Лук - поне 4 средни глави
Домати - поне 1 кг
Моркови - 5-6 бр, големи
Подправки - на вкус, аз добавих чубрица в доматения сос.
Стъпка по стъпка:
Изчистване на ЛУКА и МОРКОВИТЕ, измиване, нарязване и слагането им в средна по размер тенджера. ОЩЕ БЕЗ ДА ПАЛИМ котлона!!!
Нарязваме патладжаните на филии, поръсваме със сол и ги нареждаме вертикално, за да се отчат. Къде ги нареждаме ли - ам, "измисляте" голяма тава, в която да наредите резените патладжан.
Режете патладжана на продълговати филии, поръсвате ги със сол и ги подреждате в подходяща тава, за да се отичат.
Измиваме и настъргваме доматите.
Лука, заедно с морковите се слага да къкри. И къкри до златисто на лука.
Добавяме малко червен пипер (аз ползвам микс - сладък + пушен).
Добавяме доматите и подправките на вкус. Чакаме да заври, разбърквайки. Готов е, когато разбъркването вече е с усилие.
Да минем на главното - пърженето на патладжана. Режем патладжана на кубчета!
Разбрах, че пържене с много олио (deep fry, поне 1 пръст олио) не е "джим бим". Патладжана го изпива. Та поне 5 мм олио на дъното на съда за пържене. Много по-бързо се пържи. Поддържайте 5 мм олио - щото ще замерише на изгоряло.
И пържене на патладжана - на вкус.
След като приключи цялото пържене - добавяме доматения сос към патладжаните,
После - 2 начина: първия е за в буркани и за зимата, вторият е за бърза консумация .....
Ако е за буркани и за зимата - 10 мин им стига за стерилизация ...
Чесно да Ви кажа - това мезе мнооооого ракия пие. Ама е жлъчна бомба