Вчера и днес се разиграват много интересни сценки в парламента - както в комисията по бюджет и финанси, така и в самия парламент.
Бюджетната комисия вчера разглеждайки предложенията за бюджет 2023 постъпили между първо и второ четене на закона в парламента на практика бламира основните предложения за промени в данъчните закони, като ги отхвърли като немотивирани.
Аз лично одобрявам направеното от бюджетната комисия, защото направените от финансовото министерство предложения са пореден опит да се прехвърлят няколко проблема, които държавата не може да реши към бизнеса и работодателите и така те да се занимават с несвойствени неща.
След решенията на комисията по бюджет и финанси, съответно текущия финансов министър обяви, че министерство на финансите не подкрепя този бюджет - нещо, което не се е случвало до сега в нашата история. И така бюджет 2023 остана сираче, защото не е ясно чия точно политика ще реализира - на НЕкоалицията в парламента, на правителството съставено от тази НЕкоалиция или на някой друг. И понеже е очевидно, че е ще е на някой друг, остава да разберем и икой е той - за сега не е ясно.
Така да се каже бюджет 2023 ще бъде реализиран в режим на пълна безотговорност, защото никой не го припознава като свой.
Вече по същество в приетите текстове се предвижда фирмите със 100 или повече работника да изплащат запалтите само по банков път. Текущия министър на финансите обеща, че за тези преводи фирмите няма да плащат банкови такси - дали е питал банките съгласни ли са или не, не стана ясно.
Това, което за мен беше най-интересно, е че най-сетне беше обяснено как точно е постигнат 3% дефицит в изготвения бюджет. Та тези 3% дефицит били на база начисления, а не на касово изпълнение. Не знам как в ЕС гледат на тази гимнастика, но преведено на език достъпен за простосмъртните това звучи така: Ние ще си запишем, че ще имаме да получаваме едни приходи за да вържем трите процента, а дали ще ги съберем ще го мислим като му дойде времето.
И въпреки важноста на проблема с бюджета, никой не есклонен да направи компромис и да поработи колкото трябва - всичко трябва да бъде прието бързо, защото от вторник депутатите трябвало да излезнат във ваканция. На кой му пука какви глупости ще натвори. Важното е да не закъснеят за отпуската.