От една страна това е точно така и ти си напълно прав, но от друга страна пасивността във форекса не винаги е най- добрата стратегия. Ясно е, че не всеки път когато човек застава пред графиката е задължително да отваря сделки и тука две мнения няма. Не случайно повечето форекс анализатори препоръчват да не се търгува около обявяването на важни икономически новини. Същото може би се отнася и когато има обявени пресконференции на централни банкери. Неприятното е, че обикновено силните движения се изчерпват точно по време на новините и пресконференциите като това разбира се не е норма. Забелязал съм, че когато се чакат важни икономически новини или изказвания на банкери движенията на валутните двойки и останалите финансови инструменти са крайно скромни и пестеливи. Положението е същото и час-два след обявяването на новините и ако все пак има изключения, то е когато самите инвеститори не са си изяснили добре как да тълкуват последните икономически данни. Вчера например имаше малко по-добри данни за инфлацията в Сащ. Разликата от това, което се очакваше не е кой знае каква, но пазарните участници я въприеха доста драматично меко казано. Факт е, че американският долар повече от 24 часа не спира да поевтинява спрямо еврото, йената, златото и други инструменти и то доста сериозно. Може би има някакво друго обяснение за този крах на долара или поне аз си мисля така. Ако се върнем на чакането пред графиката без нищо да се прави аз мога да ти кажа, че още когато цената на валутната двойка евро/долар беше малко под 1.1000 дълго време очаквах ръст. Не такъв какъвто се получава в момента, но предполагах тест на нивото около 1.1080 и се колебаех дали да не купя. Не го направих точно от съображението, че може да загубя. Имам предвид, че често когато евро/долар не може да преодолее някаква съпротива следва силен спад. Този път стана изненада или поне такова впечатление се създава в мене като чета коментарите на различни трейдъри. Иначе аз по принцип рядко и малко търгувам най-вече поради липса на бюджет за форекс. През месеца я ми се съберат 3-4 дена търгуване я не и това е пряко сили като през останалото време дори не си правя труда да следя котировките и почти не отварям платформа. Верно е, че казват как с гледане човек се учел, но валутната търговия е изключение от това правило според мене. Тук си трябва практика т.е. да имаш реални отворени сделки и така да си тестваш дисциплината, търпението, психиката и други качества.