За да не се изненадаме и да преживеем по-лесно евентуалната крипто зима или по-скоро крипто crash нека видим какъв е възможно най-лошия сценарий.
Това е спад до $9000. Как се изчислява? Най-грубо казано/показано $65К - 85% = около $9000. Като референция се използва историята до момента - има много спадове от 2009 г. по около 50% и три, по-значителни около 85%.
Как е възможно все пак след като в този цикъл и институциите започнаха да проявяват интерес и да наливат сериозни капитали да има очаквания историята отново да се повтори и колко дълго ако въобще настъпи ще продължи тази крипто зима?
Никой от големите институционални участници на крипто пазара не иска да инвестира в скъп Bitcoin, а именно те имат възможността да манипулират пазара с всички сили и средства, за да запратят цената там, където им е угодно. В състояние са да нарисуват на графиката и глава и рамене, и death cross, и поглъщащи свещи - всичко каквото е нужно, за да заблудят масите да си продадат евтино натрупаните капитали в Bitcoin.
След появата е Ethereum има много по-интересни алтернативни проекти, с много повече придадена стойност и функционалности от Bitcoin, но уви засега нито една от тези алтернативи не успява да измести лидера. Почитателите на основната криптовалута все повече се фанатизират и го превръщат в култ, почти религия, но поне се стигна до консенсус и в края на годината (засега м. ноемрви) най-накрая можем и да станем свидетели на значителен upgrade - Taproot - повече сигурност и евентуално smart контракти на блокчейна на Bitcoin. Лично аз ползвам Bitcoin само като разменна монета и понякога търгувам с минимални обеми, но се налага да се съобразявам с движенията му. Не мисля, че ще видим скоро (поне не до края на тази година) ново дълбоко дъно до $9000 или дори това да се случи ще е за много кратко - предполагам 1 бар на Н1, колкото големите акули да се нагълтат с евтини монети. Който иска да се възползва - да си пусне ордер и да се надява да му се изпълни.
Да, този път Китай наистина спряха тока (в буквалния смисъл) на миньорите, но това е положителна новина, която ще спомогне за децентрализирането на Bitcoin и мисля, че тази новина все още не е калкулирана в цената.