Да видим как Байдън ще им потърси отговорност на тези мениджъри на фалирали американски банки. Много ще ми е интересно как ще стане цялата тази работа, защото на мене изказванията на президента на Сащ ми звучат доста предизборно и популистки. Ще мине време и ще видим какво ще се получи от цялата тази дандания. Аз доколкото разбрах голяма част от вложителите не са плащали застраховка за своите депозити, но въпреки това ще си получат парите в пълен размер. Излишно е да казвам, че печатницата на Фед работи на пълни обороти и затова пари ще има за всички. Всъщност доколкото аз разбрах това се води втория голям фалит на банка след кризата от 2008 година. Не бих се съгласил, че фалитите на банки са добре планирани, защото едва ли в Белия дом би им харесало да има разклащане на доверието в банковата система точно преди предварителните избори за президент. Още повече, че една от банките се е специализирала във финансиране и обслужване на така наречените стартъп компании, които са много важен сегмент от американската икономика. Всичките проблеми дойдоха от повишаването на лихвата от Федералния резерв и на практика за някаква делавера няма причини да се говори. Въпросната банка е купувала през годините ДЦК с доходност от 1.5 процента, които е опитвала да продаде
за да получи свежи пари. Това обаче няма как да се получи, защото в момента се емитират ДЦК с доходност от 4.5 процента и нагоре и това е логично при повишаващите се лихви. Депозантите разбират, че банките имат затруднения и хукват да си теглят парите и останалото е ясно. А иначе е правилно заключението, че след дългия период на евтини пари сега предстоят доста тежки времена за финансовите системи. От Фед е трябвало добре да си направят сметката като тръгнаха толкова агресивно да повишават лихвата. Почти съм сигурен, че ако сега на власт беше Доналд Тръмп нямаше да има подобни катаклизми, защото той определено е преди всичко бизнесмен. Байдън от уважение към преклонната му възраст предпочитам да не го коментирам.